Mule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani, zdaję sobie sprawę, że mnóstwo osób ma słabość do słodkości i z wielu względów stara się je ograniczać. Święta to okres, gdzie silna wola poddawana
Di gotujeMule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!witam Kochani Serniki to moje ulubione ciasta, kocham je w każdej formie, na zimno, gotowane czy klasyczne :-) Dziś mam dla Was przepis na sernik, który mnie zachwycił. sernik zrobiony z jogurtów greckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy. Polecam SKŁADNIKI *przepis na duża blaszkę Ciasto -100g margaryny -2 jajka -cukier waniliowy -0,5 szklanki cukru(...)dodajemy olej i miksujemy bardzo delikatnie. Masę wylewamy na ciasto , sernik pieczemy około 1 godzinkę w temp 170 stopni. Pod koniec pieczenia wyłączamy piekarnik, i nie wyjmujemy sernika. Niech trochę przestygnie w piekarniku. Piekarnika nie otwieramy. Przy robieniu masy, może nam się ona wydawać lejąca, i że sernik nie wyjdzie, nic bardziej mylnego, wyjdzie i jest rewelacyjny. Piankowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników oraz polewą z kajmaku i popcornem. Wyjątkowy w smaku! Bardzo kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach. Z pewnością należy go grona najlepszych serników, jakie jadłam. Nie jest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie(...)dziećmi uniemożliwia im otwarcie piekarnika nawet podczas pieczenia Soft Closing - drzwi piekarnika z mechanizmem Soft Closing zamykają się płynnie i bezgłośnie, aby zatrzymać w środku najlepszy smak potraw Podsumowując, dzięki piekarnikom parowym nasze gotowanie może osiągnąć wyższy poziom. Pieczenie z dodatkiem pary pozwala wydobyć najlepsze smaki potraw, zachowując więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Dodatkowo zwiększenie wilgotności podczas pieczenia
Kuchnia MagdaLenySernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników oraz polewą z kajmaku i popcornem. Wyjątkowy w smaku! Bardzo kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach. Z pewnością należy go grona najlepszych serników, jakie jadłam. Nie jest przesłodzony, gdyż nie dodałam do niego dodatkowo cukru - słodzony jest tylko masą kajmakową, która dla mnie jest wystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie(...)dziećmi uniemożliwia im otwarcie piekarnika nawet podczas pieczenia Soft Closing - drzwi piekarnika z mechanizmem Soft Closing zamykają się płynnie i bezgłośnie, aby zatrzymać w środku najlepszy smak potraw Podsumowując, dzięki piekarnikom parowym nasze gotowanie może osiągnąć wyższy poziom. Pieczenie z dodatkiem pary pozwala wydobyć najlepsze smaki potraw, zachowując więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Dodatkowo zwiększenie wilgotności podczas pieczenia
Kuchnia MagdaLenykażdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym(...)krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc do ich przygotowania potrzebuję przepisu, a poza tym wydało mi się być to idealne danie na jesień. I rzeczywiście – knedle były pyszne, miękkie, skąpane
Cooking for Emilyzwykle ja, dotarłam na miejsce nieco przed czasem, jako jedna z pierwszych uczestniczek warsztatów. Powitania z organizatorami, powitania z przychodzącymi blogerami, powitania z prowadzącym warsztaty, kilka wspólnych fotek i ... GOTUJEMY ! Robert Harna - kucharz prowadzący warsztaty - przygotował bardzo ciekawe menu: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem Alpro Wegetariański Żur na zakwasie owsianym Szybki podział na grupy, przydzielenie zadań i już para buch
kolorowotorcikowoNajlepszą paschę jadłam w małej kafejce w gdańsku. W Πkawa (Pikawa). Było to ponad 11 lat temu. Teraz kafejka rozrosła się do
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzygodę wspólnego gotowania. Wy kroicie śliwki, a maluch wyjmuje pestki i układa owoce na cieście. Jeśli lubicie tarty zajrzyjcie też tu: Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie(...)śliwki, tak żeby były skierowane rozcięciem do góry i nachodziły na siebie. Posypać kruszonką i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut. Efektowne ciasto, nie musi być skomplikowane. Najlepsze do ciasta są śliwki węgierki. Kwaśno-słodki posmak śliwek i karmelowy zapach cukru kokosowego są dla siebie stworzone! Dobrze jest podjeść sobie kilka śliwek w trakcie oczekiwania na nasze ciacho
Krupeczkiodchodzą w zapomnienie i relaks coś na prawdę znaczy. Mogłabym godzinami przesiadywać na ławce, po prostu gapić się na wodę. Kawa, sernik i lody Jako mieszkanka Barcelony, bez zastanowienia, zaczynałabym dzień od odwiedzenia kawiarni Cup&Cake. Najlepsze cappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą(...)babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes czy sałatkę. Mają 6 takich kawiarni/restauracji rozsianych po całym mieście. Warto, choć raz wpaść do każdej na kawę. I wiadomo na upały najlepsze są lody. Nie mam ulubionej lodziarni w Barcelonie. Na każdym kroku można spotkać miejsca gdzie oferują tyle smaków, aż człowiekowi trudno wybrać tylko dwa lub trzy. Moje ulubione połączenie
Pink Envelopedziś dla Was przepis, który zdradziła mi Ewa, na najlepszy miodownik pod słońcem. Wędrując w ostatni weekend z Ptt Beskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę(...)miodownik na dwóch poziomach.Składniki: 12 dag cukru kryształu 250 ml śmietany 30-36 % 10 dag czekolady 1 łyżka masła 1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak
Apetyczna babeczkaPomysł na mój pierwszy blog powstał gdy pewnego dnia chciałam się sama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu po przepis(...)możliwe skoro umiem upiec świetny tort,a przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie (zrazów!) Pokonałam zrazy i wiele innych dań. Walczyłam o tarty, najlepszą pomidorową i nieprzeciągnięte mięso, nie zapominając by nadrobić luki w wiedzy na temat serników. Problem jednak wracał gdy po kilku miesiącach chciałam wrócić do swojego wypracowanego, wypieszczonego przepisu. Więc skąd www.ufiolki.pl ? Z potrzeby spisania przepisów,których składniki
U FiolkiCiasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem
Cooking Monsterramach IX edycji Konkursu „Polska od Kuchni” odwiedziliśmy restaurację Świętoszek Tartuffe. Naszym zadaniem, było w oparciu o regulamin, zarekomendowanie najlepszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. My mieliśmy okazję spróbować i poczuć klimat dawnego, dobrego „ Świętoszka „. Przeczytaj więcej o akcji: IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni” Historia Świętoszka Historia tego miejsca zaczyna(...)dania główne- pieczoną kaczkę z modrą kapustą, pierożki z cielęciną w truflowej emulsji, żeberka BBQ czy pieczonego łososia w winie chardonnay. Nie mogło zabraknąć oczywiście deseru – delikatnego, puszystego sernika i lodów z ciepłym sosem malinowym. Zresztą zobaczcie sami te wyśmienite potrawy. Krewetka Torcik z buraków Śledź z dębowej beczki Siekany tatar po warszawsku Chłodnik z jajkiem Żur na żytnim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!