Jeszcze jakieś 4-5 lat temu mój organizm na 30 procent składał się z owsianki. Jadłem ją bardzo często - każdy ranek, a czasami też w obiad
Kuchnia Łukaszazdrowia <3 Ja będę chyba chodzić póki słoneczko nie zajdzie :P Ściskam, miłego łasuchowania Kochani! Składniki: (na około 8- 10 sztuk) 200-300 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 135 g cukru 50 g masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Potrzebne również będą(...)małym ogniu w garnuszku do momentu wrzenia. 3. Kiedy Masa zacznie wrzeć mieszać od czasu do czasu najlepiej użyć ubijaczki by nic nie przywarło do dna garnuszka, Gotować tak około 3-5 minut. 4. Po tym czasie gdy masa zbrązowieje i nabierze karmelowego odcieniu dodać pokruszone migdały oraz sól, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając
KreatywnePinyKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)poznać jego odżywcze właściwości. Jest on bowiem najlepszym źródłem wapnia ! Ziarno to zawiera ponad 1200 mg tego pierwiastka w 100 g produktu . Przed użyciem mak należy zmielić, aby zwiększyć przyswajalność wapnia. Jeśli pragniesz mieć zdrowe zęby, kości, a także sprawny układ nerwowy i krwionośny, wprowadź mak do swojego jadłospisu. Do jego spożywania może zachęcić również fakt, że jego
Jeść, by żyć w zdrowiugromadzą się nasi bliscy. Co roku robię listę najlepszych książek, jakie przeczytałam ( tu moja lista z 2016 ). Wiem już, co na pewno znajdzie się na liście z 2017. Czytając książki kulinarne zaznaczam sobie przepisy, które chciałabym przetestować. W tej książce łatwiej by było zaznaczyć te, których nie będę gotować. Nawet jeśli sporo jest przepisów na trudniejsze wypieki, których raczej(...)chłodnik, kalafiorową zupę z krewetkami, sałatkę z ziemniaków i kalafiora, ziemniaczane hasselbacki, pęczotto z burakami i malinami czy sałatkę z kiełków gryczanych A na deser? Brzoskwinie pieczone z granolą, sernik lawendowy, jaśminowe tiramisu z matchą czy nawet wytrawne muffinki z hummusem. Opowiadania drewnianego stołu Autorka: Monika Walecka Wydawnictwo: Septem Data premiery: 2017 Ilość stron: 288 Artykuł “Opowiadania drewnianego
Ugotowane pozamiatanechuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa(...)muszę stwierdzić, że ryba ta nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, aby smakowała wyśmienicie, wystarczy sól, pieprz i odrobina soku z cytryny, aby wydobyć jej pyszny smak. Gotowanie na parze jest jedną z najlepszych metod zachowania w przyrządzanych produktach ich walorów smakowych i odżywczych, dotyczy to także ryb. Ryba przygotowana w ten sposób jest delikatna, soczysta i przede wszystkim zdrowa
Codzienne GotowanieLato w pełni, dobrodziejstwo warzyw i owoców - trzeba korzystać. W lipcu zwykle mam nadmiar cukinii z domowego ogródka, więc szukam ciągle nowych pomysłów na jej wykorzystanie
Smaczny zeszytW tym roku święta Wielkanocy będą inne niż zawsze, ale nie zmienia to faktu, że muszą być pyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis
Kuchnia Łukaszajasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast tego wystarczy je odgrzać w piekarniku. Pięć gotowanych pierogów to ok. 340 kcal. Barszcz Jest źródłem antyoksydantów, żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz(...)jeśli napiszę że nie należy z nimi przesadzać. Wiele jednak zależy od rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników. Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód
Powiedz dietom nieOstatnio chodzi za mną kwaśne. Mogłabym jeść cytryny prawie w całości. Nie wiem, czy to zasługa lata i temperatur za oknem, czy jest tego jakiś inny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Najlepszy sernik jaki dotychczas upiekłam. Powstał bardzo spontanicznie, bo najpierw kupiłam w Kauflandzie twaróg w promocji, więc postanowiłam upiec "jakiś" sernik. Później kupiłam w Lidlu mrożone maliny w promocji, więc powstał zamysł, że będzie sernik z malinami. Zaś w trakcie przygotowywania kruchego spodu postanowiłam dodać jagody, które miałam kupione już w sezonie :-) Sernik wygląda rewelacyjnie(...)minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać. Zostawić sernik na kolejne 10-15 minut, po czym uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik zostawić na kolejne 30 minut i dopiero po tym czasie pozwolić mu się schładzać w temperaturze pokojowej. Zapobiegnie to jego opadaniu, bo serniki nie lubią nagłych zmian temperatury. Frużelina malinowa: Świeże lub odmrożone maliny
Passions hobbies lifeDodatki do lodów – z czym łączyć letnie desery? Lody, lody dla ochłody… któż ich nie lubi? Zwłaszcza gdy lato w pełni są one doskonałym deserem, który
Słodkie okruszkiPyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego(...)cukru trzcinowego 2 łyżki naturalnego miodu spadziowego 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklani mleka Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać
Z Kuchni Do KuchniSernik z czekoladą i bananami? O tak, a jest to jeden z najlepszych serników, jakie jedliśmy. Spód przygotowałam z pokruszonych ciastek z dodatkiem masła i kakaa, który po upieczeniu i schłodzeniu robi się super chrupiący . Masa serowa to minimum składników, oczywiście najważniejszy jest twaróg trzykrotnie mielony to bardzo istotne ! Tylko dobry gładki twaróg pozwoli uzyskać sernik aksamitnie gładki(...)wspaniałą konsystencję i smak. Sernik będzie idealny na święta to pewne, ale warto wypróbować go wcześniej. Przygotowując sernik, musicie pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej ! To jest bardzo ważne, drugą ważną sprawą jest mieszanie masy sernikowej, należy zrobić krótko i na średnich obrotach. Zbyt mocne napowietrzenie masy spowoduje, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie
SprawdzonaKuchnia.plBeata Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji programu Master Chef, postanawia otworzyć swoją restaurację, nie kryłem swojej ekscytacji. Chociaż pewnie tak, jak większość z nas, zadawałem sobie pytanie, czy tytuł najlepszego kucharza w Polsce, który tak naprawdę został głównie wykreowany przez telewizję, idzie w parze z umiejętnościami. Jednak w przypadku Beaty to pytanie jest kompletnie bezzasadne, bo jej ogromna pasja, zaangażowanie, umiejętności(...)życiu. Jeżeli oglądaliście program Master Chef, to z pewnością pamiętacie, że Beata Śniechowska postawiła w nim wszystko na jedną kartę i to zdecydowanie się opłaciło, ponieważ pokazała, że gotowanie nie było tylko chwilową zachcianką, a sposobem na życie i realizację własnych marzeń. Przez całą edycję mocno jej kibicowałem (w końcu to samo miasto i uczelnia zobowiązują!) i podziwiałem
Food Square