filet z kurczaka 2-3 łyżki oleju 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek chrzanu tartego firmy Orzech 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1/2 szkl śmietany 30% 130g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE: 1. Na oleju zeszklić czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. 2. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, kurkumę
Dziś Ja gotujeleśnymi, z ananasem, z gruszkami i za każdym razem wychodzi smaczne ciacho, które bardzo szybko znika ze stołu. Spróbujcie Składniki: – 4 jajka – 120g drobnego cukru – 250g serka mascarpone – 250g mąki pszennej – 3 jabłka średniej wielkości (około 400g) – 16g proszku do pieczenia – 2 łyżki ekstraktu waniliowego – szczypta soli – cynamon wg smaku
Smaki ArmineWyśmienity torcik chałwowy z serkiem mascarpone i musem czekoladowym. Na zimno, więc idealny na upały (które podobno się zbliżają). Posmakuje nie tylko wielbicielom chałwy. Bardzo polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowapestki omalże nie połamały zębów pewnej synowej ;-) Jak zwał tak zwał, ważne, że ciasto jest przepyszne ! Cienki, kruchy spód (chociaż ucierany, tak naprawdę), galaretka z wiśniami, bita śmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale będą do niego pasowały maliny, truskawki, czy też
Arabeska waniliowacałkiem udaną wersję, muszę nieskromnie dodać ;-) Spód i wierzch ciasta stanowią blaty z ciasta półfrancuskiego, w środku jest masa czekoladowa z wiśniami ze słoika, przykryta masą śmietankową na bazie serka mascarpone i kremówki, a całość delikatnie posypana cukrem pudrem. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta, ale bez przesady, nie aż tyle, co typowego francuskiego. W porównaniu z tym drugim jest wręcz
Arabeska waniliowaNajlepszy deser na upalne dni, czyli lody. To już druga odsłona lodów krówkowych na blogu - tym razem z dodatkiem serka mascarpone i w wersji marmurkowej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby masę wymieszać dokładnie, by była jednolita, ale myślę, że z wzorkiem wygląda bardziej atrakcyjnie :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaJeszcze jedna babka - wyjątkowa, prawdziwie świąteczna. Bez masła, margaryny, czy oleju, za to z serkiem mascarpone oraz białą czekoladą. Można też dodać do niej posiekaną gorzką czekoladę lub rodzynki, ale i bez tego dodatku jest pyszna. Mięciutka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam ! Czytaj dalej
Arabeska waniliowaDeser zawsze kojarzy się z czymś słodkim. Dziś proponujemy Wam jednak trochę inne połączenie smaków, które nie jest tak jednoznaczne. Składniki: - serek mascarpone 250 g - tabliczka czekolady (my wybraliśmy Milka Bubbly White) - paczka herbatników - 4 łyżki czystej wódki - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 granatu :) Czekoladę trzemy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy
Związek na patelnizmielonych orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 15 dag herbatników kakaowych 30 dag herbatników maślanych 7 dag gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Krem orzechowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej
Wanilia i Kardamonprzy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% ok. 4 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaną z ok. 1 łyżką wody wykonanie: Mascarpone miksujemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki frużelina: 300 g owoców leśnych (możesz użyć mrożonych) pół szklanki cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Składniki krem: 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoce do ozdobienia tortu – świeże owoce takie jak truskawki, borówki, jeżyny, kiwi, dodatkowo możesz użyć listków mięty tuż przed podaniem. PRZYGOTOWANIE: Blaty tortu
nietylkopasta.plposiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Krem: 400 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki erytytolu/ksylitolu (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ciasto: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać powoli rytrytol i ciągle ubijać aż masa
Healthy food explorerduże jajka (rozm. L) 375 g cukru 200 g mąki szczypta soli składniki na krem: 300 ml śmietany kremówki (min. 30%) 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone aromat miętowy zielony barwnik spożywczy składniki na polewę: 50 g masła 30 g cukru 1-2 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza
W kuchni Karmel-itki