orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru amaretto 70 ml wódki
Szalona Kuchnia Ewelinycoś pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku 2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki
Ala piecze i gotujecukru pudru czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 250- 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 łyżki kakao fix do ubijania śmietany Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu
Słodka Stronadziecięcy - lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar
Kuchnia domowa Anicukru 1 łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na poncz: 1/2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 150 g. orzechów laskowych kilka pralinek Ferrero Rocher do dekoracji Wykonanie
Agusiowe smakołykimałych oczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki cukru. Dekoracja: garść posiekanych orzechów laskowych (prażone blanszowane), 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na wiórki). Przygotowanie: Jajka ubijam do podwojenia objętości
JejKuchniabrownie? Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie
Raj dla Podniebieniapominąć i zastąpić mąką pszenną) 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego Przygotowanie: Ciasto: Z wyżej wymienionych składników szybko
Malinowo w kuchniJesienne pierogi z delikatnym, kremowym nadzieniem z dyni, serka mascarpone i karmelizowanej cebuli. Jestem pewna, że dodadzą trochę ciepła i radości chłodnym jesiennym dniom. ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju nadzienie: 200 g puree z dynii* 100 g mascarpone niewielka cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu łyżeczka miodu pół łyżeczki octu
Mienta blogSkładniki spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka mascarpone 200g śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 jajek wierzch masło orzechowe (2 łyżki) śmietanka 30% (2 łyżki) maliny/borówki/figi
Raj dla Podniebieniasmaku i co najważniejsze – nie są za słodkie! Jest to drugi, podobny przepis z truflami kokosowymi, który udostępniłem na blogu. Pierwszy przepis był bardziej kremowy, bo z dodatkiem serka mascarpone, z mniejszą ilością wiórków kokosowych i bez alkoholu. Zachęcam do wypróbowania obu i wybrania swojego faworyta. 🙂 Składniki na około 30 trufli: 200g białej czekolady 125ml śmietanki kremówki 30% 200g
AleTorcikodstawiamy do napęcznienia. Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotową frużelinę chłodzimy. Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 600 ml śmietany 30% Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z mascarpone
Cynamonowe szczęściejakiegoś pysznego deseru. Ja zrobiłam sernik na zimno jeżynowo-śmietankowy. SERNIK JEŻYNOWO-ŚMIETANKOWY Składniki: spód: 1opakowanie herbatników czekoladowych masa serowa (z jeżynami): 250 g sera białego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl wody 3-4 łyżki musu jeżynowego mus jeżynowy: 500 g jeżyn 1 cukier waniliowy 2 łyżki
Bon appetit mon amieŚREDNICY : 28cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki 100g masła 82% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g śmietany 30% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. gorącego mleka 4 łyżeczki żelatyny DODATKOWO: około 300-400g borówek amerykańskich WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy
Dziś Ja gotujeczas na ptasie mleczko na biszkopcie. Ptasie mleczko na biszkopcie Tym razem nie przygotowałam masy na ptasie mleczko i nie wypełniłam nią biszkoptu. Zrobiłam masę na bazie kremówki i serka mascarpone i w tę masę wrzuciłam kawałki ptasiego mleczka. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty i lekki i idealnie łączył się z kremową masą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu
mecooks