był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii
Moja smaczna kuchniawłożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo serkiem topionym. Buraczka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko
chwile dla mnieczosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy
Moniki Smakołykiczosnek ciasto: 1/2 puszki białej fasoli 35g serka ziołowego almette reszta jajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Kokilkę smarujemy masłem, układamy
Kuchenny Skrawek Niebasię sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko 200g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego 180g białego, półłustego sera (my wybrałyśmy ten firmy Polmlek) 20g twarożku naturalnego 3 łyżki cukru pudru + niewielka ilość do posypania wierzchu po upieczeniu 1 łyżka cynamonu prażone jabłka
Symfonia SmakówSkładniki:1 garść kapusty pekińskiej,kapary Ole,ser solankowy Ole,oliwki zielone Ole,oliwki czarne Ole,papryka czerwona konserwowa,kukurydza,sos vinegrette.Przygotowanie: Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie sprawdzają
Aga w kuchniSkładniki:10 sztuk cebulek marynowanych,10 sztuk oliwek czarnych i zielonych,1 papryka,1 ogórek zielony,1 pomidor,1 ser feta,7 liści sałaty lodowej,Sos:2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka bazylii otartej,1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka soku z cytryny,do posypania natka pietruszki.Przygotowanie: Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki
Aga w kuchnikotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu z obu stron. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego
Aga w kuchniciasto francuskie 100 g żółtego seraPrzygotowanie: Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy paluchy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy je ok. 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze
Aga w kuchnitrochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :)Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę
Aga w kuchniOddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z 1/2 cukru. W osobnych miskach ubijamy białka i schłodzoną kremówkę na sztywną pianę. Do białek dodajemy resztę cukru. Do żółtek dodajemy ser, budynie i mąkę. Następnie dodajemy piany z białek i kremówki, delikatnie mieszamy łyżką. Blachę (u mnie kwadratowa tortownica) wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach
Aga w kuchniPasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchniwszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem: SKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórej się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy.Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego
Kuchnia Łukaszagłówne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj je sie tylko ten makaron... Jeśli mamymałe dzieci zrezygnujmy z papryczek ;-) Na makaron oraz obok wykładamy nasz bardzo gęsty sos ,posypujemy serem- najlepiej pasuje do tego pecorino ( owczy) ale jak nie mamy to zwykly parmezan wystarczy. Dekorujemy bazylią. I zasypujemy słodkimi migdałami całą naszą potrawę ... Migdały te złagodzą ostry temperament potrawy
Z Kuchni Do Kuchni