ser - 17000 przepisów (strona:910/1134)

Kremowa zupa dyniowa z gorgonzolą 165

ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka już się ugotują dodać gorgonzolę i jeszcze chwilkę gotować aż ser się rozpuści. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam z grzankami i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Monia miesza i gotuje
Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową 312

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i aromatyczne roladki schabowe nadziane żółtym serem, ogórkiem kiszonym i papryką. Środek wysmarowany dodatkowo ostrą musztardą dla wyostrzenia ich smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny

Marta Gotuje
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 193

jest tak szerokie - od kanapek po wyszukane dania - że warto mieć go w lodówce , własnoręcznie zrobiony lub kupiony w sklepie.  Ostatnio odkryłam, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami . SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY 1-2 duże mango 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1/2 szklanki cukru  ostra papryka w proszku 2cm kawałek świeżego

Zofiana
Tagliatelle in salsa tartara 103

naturalnego 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 400 g jajecznego makaronu tagliatelle 3 żółtka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego w paseczki sera gouda) sól i pieprz do smaku Odsącz cebulki i korniszony z zalewy. Posiekaj ogórki. Włóż masło na dużą patelnię, postaw na średnim ogniu i smaż z korniszonami i cebulkami przez

noteskulinarnyfiga
Zapiekane figi 123

powiecie na zapiekane figi z serem kozim i orzechami włoskimi

noteskulinarnyfiga
zapiekanka ze szparagami i bekonem 129

troche bekonu możecie rozłożyć go pomiędzy szparagami. Posypujemy mozarellą i przyprawiamy obficie  pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni C) na około 20 minut ( do momentu aż ser i bekon się zarumienią). Podajemy na rukoli skropionej oliwą z sokiem z cytryny

noteskulinarnyfiga
Frittata z jarmużem 128

Fajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata

noteskulinarnyfiga
Pierogi ruskie z cebulą dymką 153

pęczka cebuli dymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.  Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Imprezowa przekąska z łososiem 132

pieprzem 50 g łososia wędzonego rukola  PRZYGOTOWANIE:  Placek tortilli rozkładamy na płasko i smarujemy równomiernie serkiem. Łososia kroimy na paseczki i układamy je na tortilli posmarowanej serem. Następnie układamy rukolę i zwijamy tortille w dość ciasny rulon. Owijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroimy na plasterki i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada z mięsa mielonego 125

inspiracji na jutro. Zapraszamy na roladę z mięsa mielonego z jajkiem, fasolką i pieczarkami. Takie rolady robiłam już z wieloma różnymi nadzieniami, np z samymi pieczarkami czy z ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego  2 cebule

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 178

Następnie sos Knorr czosnkowo-serowy roztrzepałam  zgodnie z przepisem na opakowaniu z 100 ml śmietany, sosem zalałam  szpinak i razem poddusiłam.  Podałam z pokrojonym w kosteczkę serem blue pleśniowym. Szpinak z sosem niestety nie wpadł w moje gusta smakowe, mimo że uwielbiam sos serowy. Zapach który rozprzestrzenił się na całą kuchnię, był tak intensywny i nieprzyjemny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 162

była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam  krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - serniczki żurawinowe z patelni 135

cukru trzcinowego  3 łyżki suszonej żurawiny  cukier puder do posypania  opcjonalnie 2 łyżki oleju do smażenia  Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.    Z masy serowej formujemy małe kulki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini przekąski na krakersach 212

kanapkowy kilka oliwek szczypiorek 2 pomidorki koktajlowe 1 mały ogórek konserwowy kawałeczek czerwonej papryki Przygotowanie: Krakersiki rozkładamy na talerzu. Serek przekładamy do szprycy i wyciskamy na każdego krakersa porcję sera. Ja używam do tego woreczków strunowych, do których nakładam serek, ucinam jeden róg woreczka i przez niego wyciskam. Jest to wygodne i bez konieczności mycia przyborów.  Każdego krakersa dekorujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 159

bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera  i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego.  Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując.  Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę.    Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników.     Wkładamy do piekarnika i pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki