które prezentuję poniżej... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować na pół miękko, ser biały-ilość wg uznania, podsmażona cebulka, sól, pieprz
Anioły w kuchniziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie:Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.Robimy truflę:Zagotować śmietankę
Anioły w kuchniKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:)Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru
Anioły w kuchnijogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie: Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Natkę pietruszki pokroić drobniutko i dodać do warzyw. Majonez wymieszać
Anioły w kuchnigrillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi
Anioły w kuchniąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Dowolne dodatki ketchup z cukinii do posmarowania ciasta kiełbasa ogórek pomidor ser Ketchup McDonald's W misce rozpuścić sól, cukier i drożdże. Wymieszać i dodać pozostałe składniki. Wymieszać delikatnie okrężnymi ruchami (ręką, łopatką). Zamknąć szczelnie miskę i odpowietrzyć poprzez delikatne
Moje domowe kucharzenieKaszę jaglaną uwielbiam. Nie raz o niej pisałam. Zdrowa, smaczna, bezglutenowa no i przede wszystkim "zasadowa".Zapiekana wersja skradła całkowicie moje serducho. Jest idealna na
Czarnawisienkaodpowiedź b) to KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!!! ;-P Kanapeczka jest nietradycyjna, będzie stanowić miłe urozmaicenie w Twoim jadłospisie. Wybierasz składniki, które lubisz. U mnie sałata, plasterek dobrej jakości szynki, plasterek sera, pomidor, kawałek papryki czerwonej i nasze cudne jajeczko przyprawione solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Jeżeli nie lubicie jajeczka rozpływającego się po kanapce - dla mnie MNIAAAAMMMM
Restauracyjka Literackałyżki grzybów, na grzyby 1 łyżkę sosu beszamelowego i nakryć krążkiem wyciętym z płata lasagne. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 – 190 st.C i zapiekać około 20 minut
Kulinarny karnet Christopheraporcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód miski rozłożyć
Kulinarny karnet Christopheraprzyjaciół dostałem kilka dorodnych kabaczków i teraz one królują w kuchni. Kabaczki bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności ,dopasowują się swoją delikatnością do wszystkiego .Doskonale komponują się z innymi warzywami ,mięsem ,serem i owocami. Kabaczek przypomina duży ,pękaty ogórek. Najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm .Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny
Kulinarny karnet ChristopheraZawinąć w folię i piec w temp.200stop 1 godzinę. Orzeszki pinii uprażyć. Od listków szpinaku odciąć łodyżki, umyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu, łyżeczką nałożyć ser kozi, posypać całość orzeszkami i skropić octem balsamicznym. Zapewniam, że ziołowe buraczki w takim towarzystwie smakują doskonale, zresztą samotne również
Kulinarny karnet Christopherasolą folię aluminiową i upiec w kominku albo piekarniku. Wyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć) i w nacięcia powkładać na przemian boczek wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona
Kulinarny karnet Christopheraktórą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby
Kulinarny karnet Christopheramgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą
Kulinarny karnet Christophera