zarazem smacznego i sycącego. Sałatka z makaronem tortellini, wędzoną piersią kurczaka oraz kolorową fasolą. Kilka minut, zaledwie kilka składników i pyszna sałatka gotowa:) Składniki:250g makaronu tortellini z serem, wędzona pierś z kurczaka, szkl. białej fasoli Jaś, 1/2 szkl. czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry indyjskiego. Przygotowanie Obie fasole namoczyć, odstawić
Z miłości do słodkościpudru. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie. Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus. Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej
Z miłości do słodkościtrosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, po czym ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Jagody umyć, osuszyć i zmiksować, dodać zmielony ser oraz cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dolewać powoli żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami lub borówkami
Z miłości do słodkościchałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki cukru 2 jajka 50 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru z wanilią łyżeczka mąki ziemniaczanej aromat waniliowy Polewa: 100 g chałwy waniliowej 50 ml śmietanki
sama złodyczwyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję
sama złodyczfasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto. Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej
sama złodyczłyżki cukru 300 g masy kajmakowej Dodatkowo: 8 szklanek do herbaty 8 kieliszków Przygotowanie 1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy dwie łyżki rozpuszczalnego kakao, żelatynę i miksujemy
zjem to blog kulinarnyRozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć z serkiem, Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie , gdy tężeje rozpuścić następną galaretkę, połączyć z serem wlać na zastygniętą postępować tak samo jak z pierwszą. Trzecia warstwa jest ostatnią , na której układamy owoce i zalewamy czwartą galaretką. Oczywiście możemy zwiększyć ilość serków i galaretek
W kuchennym oknie Ewyjeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi
W kuchennym oknie Ewywiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski. Czego potrzebujemy: ok. 1 kg ziemniaków 05. kg twarogu mąka pszenna 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu
W kuchennym oknie Ewyprzykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego
My Culinary Artserka mascarponeSKŁADNIKI 400g makaronu tagliatelle 300g świeżego szpinaku200g serka mascarpone100g śmietany kremówki4 ząbki czosnku1/2 gałki muszkatołowej1 łyżeczka oliwy2 łyżeczki masłasól, pieprzparmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce
Moje Kuchenne Rewelacjeukładając je w taki sam sposób, tyle, że starałem się, aby one nie zachodziły na siebie. Na boczku, zaraz przy dłuższym boku ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii
Wyprawy kulinarnewstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii, pozostawiając kilka listków do dekoracji i dodałem go do sosu. Dodałem również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Ugotowany makaron odcedziłem i przepłukałem zimną wodą, a następnie wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki
Wyprawy kulinarnejest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć
Chilli Czosnek i Oliwa