łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego dżem jagodowy
Ala piecze i gotujetłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj
W kuchennym oknie Ewypomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Kto ugości moich gości?wyraźne - chociażby ostrzelane budynki: W związku z kiepską pogodą postanowiliśmy odwiedzić restaurację na starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było
Kolejny blog o gotowaniuosób niepełnosprawnych (dostępne na zapytanie). Warianty wyżywienia All Inclusive w formie bufetu: • śniadania w godz. 7:00-11:00, - bardzo bogaty wybór w którego w skład wchodziły - całe rzędy serów od zwykłych po najbardziej wyszukane około 20 rodzajów, szynki, pieczenie, pasztety, warzywa, owoce, naleśniki oraz cała masa różnych sosów do nich, śniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około
ClauditteMissCookingbyła moją ciążą, wiedziałam jak się czuję, na co mogę sobie pozwolić a na co nie. Jadłam praktycznie wszystko z tym, że zachowałam umiar. Gdy miałam ochotę np. na ser pleśniowy to zjadłam go kawałek pokruszony na kanapkę lub sałatce. Jadłam owoce morza....ojej kilogramami taką miałam ochotę. Robiłam je sobie sama lub szłam z mężem do restauracji. Sushi też
ClauditteMissCookingprzyrządzić też w postaci roladek. Rozbijamy plastry indyka tłuczkiem, ale nie zbyt cienko. Każdy plaster smarujemy cieniutko musztardą i majonezem, następnie nakładamy po plasterku drobiowej szynki i żółtego sera. Całość zwijamy w roladkę i przebijamy szpikulcem lub obwiązujemy nitką i smażymy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia mięsa. Tekst ze strony: http://www.tipy.pl/artykul_6843,dlaczego-warto-jesc-mieso-z-indyka.html Bazylia (Ocimum
ClauditteMissCookingprzecedzić przez sitko.Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty kremOsobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco
w mojej kuchnidokładkę! Składniki -cieciorka SKWORCU -pieczarki marynowane całe ORZECH -kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki -sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką i pokrój w kosteczkę. Do cieciorki dodaj kukurydzę
Z Kuchni Do KuchniKisz lotaryński to zwykła, niezwykła tarta. W dodatku dość uboga, jeśli chodzi o dodatki, bo w klasycznym przepisie nie ma ani cebuli, ani sera. Żeby nie było nudno, bo tarty publikowałam już wiele razy (np. z kiełbasą , z pomidorkami , z cukinią ) postanowiłam zmienić trochę samą formę i zrobić tartaletki. Przyznaję, że mogły wyjść ładniejsze i muszę jeszcze
W kuchni wieczoremkapustowatych.W Polsce coraz częściej używana w kuchni, jednak większym powodzeniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np spaghetti Napoli a nada daniu zupełnie nowe
CoolinarniePLKartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze
W kuchennym oknie Ewyminut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam, to nie jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam, że choć bez wina nie ma tam przyjęcia to jednocześnie
W kuchni wieczoremsobie, a dopiero potem podejdzie do niej w sposób naukowy i zobaczy, co i jak. Od tamtej pory nie wziął do ust żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodrobina sosu, zatopcie w nim kawałek tej bułki. Seks już nie będzie w tym dniu potrzebny. Przechodząc jednak do wczorajszego wieczoru, jadłem proste bułeczki drożdżowe wypieku własnego pizzerii, z serem i masełkiem czosnkowym.To jest bardzo popularna strawa, w wielu pizzeriach w Polsce i na Świecie. Jadłem to w wielu miejscach, ale najbardziej smakowało mi w rodzimej "Vivie" . Tylko to masełko
BaRepas