ryż, który dodajemy na samym końcu i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy, aby ryż przeszedł aromatami z sosu. Risotto jest gotowe :) Podajemy w miseczkach lekko posypując startym żółtym serem. Możemy podać do tego jeszcze pieczywo, np. kajzerkę lub bagietkę :) Gwarantujemy, że będzie wam smakować :) Życzymy smacznego
vegetanieDziś rano naszła nas ochota na coś z jajkami. Pierwsza myśl: pasta ! Więc zabraliśmy się do pracy :P 4 jajka, starty żółty ser, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, do tego majonez, ok. 2 łyżek wystarczy. Dla lepszego smaku dodajemy jeszcze trochę ketchupu i 1/2 łyżeczki musztardy. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem. Zapomnieliśmy ! Jajka oczywiście kroimy w kosteczkę. Najlepiej
vegetaniebułka wrocławska Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem (najlepiej czosnkowym) i nakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka
vegetanierozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy posypany delikatnie startym żółtym serem. Gotowe :) Życzymy smacznego
vegetanietymianek to dobrze jest dodać go do naczynia pomiędzy papryki. Pieczemy papryki ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu posypujemy niezbyt obficie startym serem. Gotowe :) Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować, a jeżeli będziecie mieć inny pomysł, to podzielcie się nim z nami. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniepoduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy
vegetanieDusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :) Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniedodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował. Pozdrawiamy
vegetanieimprezę. zobaczcie nasz pomysł. Z poprzedniej propozycji, czyli pierożków meksykańskich został nam farsz. Wpadliśmy na pomysł, żeby spróbować nałożyć go do wafli zbożowo-ryżowych i zapiec z żółtym serem. Trwało to 10 min i wyszło wspaniale. Polecamy zrobić taką przekąskę. Farsz może być dowolny, bo nawet na słodko smakują super :) Jednak jeśli chcecie spróbować naszego pomysłu to przepis na farsz
vegetanieNasza dzisiejsza propozycja to przypomnienie kilku fajnych przekąsek idealnych na imprezki domowe. Może skorzystacie z jakiś przepisów. Gorąco polecamy nasz spis :) Ciasteczka ze szpinakiem : http://vegetanie.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-ze-szpinakiem-z-ciasta.htm Ciasteczka z serem Camembert : http://vegetanie.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-z-serem-camembert-i-chutney.html Brokuły w cieście z chipsami: http://vegetanie.blogspot.com/2014/10/brokuowe-kaski-w-ciescie-nalesnikowym.html Ciasteczka ze szpinakiem i pieczarkami : http://vegetanie.blogspot.com/2014/08/piatkowe-menu-paszteciki-bez-miesa.html Selerowe kąski w cieście : http://vegetanie.blogspot.com/2014/07/smakowite-kaski-z-selera.html Papryka nadziewana
vegetanieopakowanie wafli ryżowych (jak na zdjęciu) 2 serki twarogowe 1/2 serka w stylu bałkańskim mały pęczek świeżej kolendry 1/2 łyżeczki angielskiego sosu miętowego pieprz sos sojowy Twarożki i ser bałkański mieszamy dobrze ze sobą na jednolitą pastę. Dodajemy pieprz i skrapiamy delikatnie sosem sojowym, ale nie za dużo, ponieważ serek bałkański jest słony. Następnie siekamy drobno kolendrę i dodajemy
vegetaniepewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy
vegetaniedodajemy całą śmietankę. Zanim się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej wrzucić do sosu
vegetaniesumie szkoda, że nie można u nas kupić świeżej Jalapeno :( a to co można znaleźć w internecie jest w zwariowanych cenach). Jest fajnie ostra, ale nie zabija. Z jakimiś serami czy tym podobnymi farszami byłaby pyszna. Wracając do naszego przepisu postanowiliśmy zrobić ją nieco inaczej. Zawsze wydrążamy paprykę i faszerujemy ją w całości. Teraz zrobiliśmy trochę inaczej, bo papryka, którą
vegetaniecałym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/2 łyżki musztardy Dijon
SMYKWKUCHNI