użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennataka zapiekanka nie smakowałaby ;) Składniki:1 kg ziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennazmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche
Codzienna kuchnia niecodziennazłoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole i każdy sam komponuje swoją
Codzienna kuchnia niecodziennajaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennadłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos
Codzienna kuchnia niecodziennastałe zagościłyby w mojej kuchni.Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego mleka,2,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,1/4 kostki masła
Codzienna kuchnia niecodziennaswoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi (miody, twarożki) jak i słonymi (wędlina, sery).Ten przepis wrzucam na listę moich ulubionych wypieków :) Spróbujcie sami, a na pewno zachwycicie się :)Smacznego!Wpis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaPołowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać
Codzienna kuchnia niecodziennawydanej z okazji 130-lecia istnienia marki.Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :)W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł
Codzienna kuchnia niecodziennabardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem. 5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach
Szefowa kuchnisporą ilością pieprzu.Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUwoda w większości odparuje dodaję pomidory i przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu czy soli na koniec doprawiam bazylią, oregano. Oczywiście można posypać żółtym serem po wierzchu ! Smacznego
NA MOIM TALERZUKonfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie.Składniki:500 g czerwonej cebuli500 g cukru100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon
Food Squaremnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz
Food Square