ser - 17000 przepisów (strona:915/1134)

Naleśniki wytrawne 128

bardzo często i przeważnie na dwa dni.Jeden dzień na słodko, a drugi dzień wytrawny.Przepadam za jednymi i drugimi, ale gdybym miała wybierać to wybrałabym zdecydowanie te, w których jest ser.... żółty :)Czytaj więcej

bistro mama
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 137

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego

bistro mama
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 195

zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj więcej

bistro mama
Świąteczna żurawina wg Nigelli 153

Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem.Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi.Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika i zamroziłam. Czeka na Święta. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs. Czytaj więcej

bistro mama
Kanapkę proszę. Pasty do chleba - łosoś i makrela. 130

czym znowu zrobić kanapkę do pracy? Pamiętam, że miałam taki okres, kiedy po szaleństwach wielowarstwowych i kolorowych kanapek, z przyjemnością wracałam do zwykłego chleba z masłem, szynką i żółtym serem. Czyli takich, które nosiłam do liceum, i które wtedy wydawały mi się bardzo nudne. Dla urozmaicenia wyłudzałyśmy z koleżanką kanapki od Tomka B., które zawsze kryły w sobie jakąś smaczną

bistro mama
Czekoladowo-herbaciane kule 141

jakiś czas...W sobotę znalazłam w szafce paczkę suchych ciastek,które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak w lodówce sera. Ale miałam za to jakieś resztki orzechów, gorzką czekoladę, kawałek masła. I tak urodził się pomysł na czekoladowo - herbaciane kule. Wieczorem usiadłam, przejrzałam zdjęcia i wstawiałam przepis na stronie konkursu na Kulinarny

bistro mama
Camembert w trzech odsłonach 229

traktować bardzo luźno.Nie ma tu bardzo dokładnych przepisów i proporcji.W końcu panierowany camembert to żadna filozofia.Chyba, że chcemy zapanierować mniejsze trójkąty.Wtedy należy zrobić to bardziej starannie.A dodatki sera dowolne.Ja najbardziej lubię z żurawiną lub ostatnio odkrytą borówką z gruszką. Mąż woli z sosem czosnkowym.Migdałową panierką był zachwycony.Do tego obowiązkowo sałata z ulubionymi dodatkami.Czytaj więcej

bistro mama
Pieczona ricotta 165

Pewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski, idealny serem jest właśnie ricotta. Kupiłam  dwa opakowania, tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam do końca czy jedno wystarczy. Wystarczyło, a ja zostałam z drugim w lodówce. Czytaj więcej

bistro mama
Pasta paprykowo - jajeczna ze szczypiorkiem. 144

Gdzieś ktoś pytał o przepis na pastę jajeczną, a że dawno nie robiłem to jakoś mnie naszło.Jak to zrobić?-5 jaj drobno posiekanych-ser starty; objętościowo jak połowa uzyskanych jaj-dwa płaty, posiekanej i obranej papryki konserwowej -sól, pieprz-szczypiorekWszystko łączymy razem.Idealna do pieczywa, krakersów, szynki

BaRepas
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem 171

kolejności musimy ugotować makaron, ważne aby był aldente. Studzimy makaron dodając oliwy aby nam się nie posklejał.Dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory i ser mozzarella. Dokładamy pesto, dodajemy oliwyz oliwek i doprawiamy oregano, solą i pieprzem

kulinarnyJa
Tortilla z kurczakiem i papryką 114

kurczak się usmaży.Następnie dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i smażymy tak aby papryka nie straciła swojej chrupkości.*Odstawiamy do przestygnięcia.Przygotowujemy tortille na której wykładamy farsz i dodajemy sera mozzarella. Zawijamy i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. w temp. 180'. Najlepiej z termoobiegiem, będzie chrupka

kulinarnyJa
Chrupiące pierogi z kurczakiem 268

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się

kulinarnyJa
Carpaccio z buraka na rukoli 165

kozim. Jest pysznie :) Lubicie takie połączenie?  Czas przygotowania: 15 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:3 buraki (ugotowane)50 g serka koziego ( można zastąpić serem feta)1/2 paczki rukoliprażone pestki słonecznikaoliwa z oliweksól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy liście rukoli, a na nich plastry buraka. Buraki przyprawiamy szczyptą soli. Następnie

kulinarnyJa
Sałatka a'la grecka z wędzoną piersią kurczaka 252

vinaigrette. Skusicie się? Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,50 złSKŁADNIKI:50 g wędzonej piersi z kurczaka50 g sera feta1/4 czerwonej papryki4 grube plastry świeżego ogórka6 pomidorków koktajlowych8 zielonych oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli

kulinarnyJa
Gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie 166

wszystkim miłośnikom makaronów.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:300 g włoskiego makaronu Gramigna3 białe kiełbasy parzone400 ml śmietany 16%2 łyżki masła80 g sera Grana padanonatka pietruszkibazylia suszonasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Wstawiamy do gotowania wodę na makaron . Białą kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy białą kiełbasę. W między

kulinarnyJa