ser - 16500 przepisów (strona:546/1100)

Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 176

ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska(...)pisałam wyżej - najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc. W dniu pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki. Roladę zwijamy delikatnie, by nic się nie wysypało i nie rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka

Kuchenna Kontrrewolucya
Bziała kiełbasa w piwzie 175

kapustą - biała kiełbasa gotowania w jasnym piwie. 1kg surowej białej kiełbasy 2 puszki jasnego piwa (1litr) 2 średnie cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz odrobina tartego żółtego sera Piwo przelewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli. Do piwa wkładamy białą kiełbasę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na maśle, po czym(...)dorzucamy do piwa i kiełbasy. Całość gotujemy około dziesięciu minut na małym ogniu, pod przykryciem. Kiełbasę wyjmujemy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy na ciepło. Sos można również przetrzeć przez sito lub zmiksować i doprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Jajko zapiekane w awokado 396

zakochanych podpowiem, że tego dnia będzie to idealna przystawka do wykwintnej kolacji przy świecach. ;) dwa dwóch osób: 1 dojrzałe awokado 2 jajka kurze (rozmiar M lub S) garstka żółtego sera sól ząbek czosnku folia aluminiowa Awokado kroimy na połowę i wyciągamy pestkę. Z owocu, od miejsca, skąd wyjęliśmy pestkę, delikatnie łyżeczką drążymy otwór na jajko. Powinien być dość głęboki(...)kokilkach lub ułożyć na zgniecionej odpowiednio folii aluminiowej. W wydrążone połówki avocado, leżące już stabilnie, wbijamy po jednym jajku i lekko z wierzchu je solimy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy doń gotową przystawkę i zapiekamy około pół godziny, w zależności od wielkości awokado. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem z plasterkami czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 493

używacie curry. ;) U mnie ta przyprawa gości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje. 700g filetu z piersi kurczaka 1 duży por 1 kubek (330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone szczypta kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)miski z nim wlewamy kubek śmietany i wrzucamy pokrojonego pora. Wszystko razem delikatnie należy przemieszać. Potrawę przekładamy do naczynia do zapiekania, a na jej wierzchu układamy cienkie plastry sera. Naczynie wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy mięso przez około 40 minut. Podajemy z ryżem, frytkami..., czy czym nam się też podoba. Muszę przyznać, że po prostu ze wszystkim smakuje

Kuchenna Kontrrewolucya
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 104

końca przygotowywana jest ona w Polsce identycznie) By ukazać moją wizję nie tylko na jednej płaszczyźnie, wykorzystałam w daniu także słynną szynkę parmeńską, czyli rarytas mięsny prosto z Włoch, ser Ementaler, który nazwę swoją wziął od doliny rzeki Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo(...)pętka kaszanki 4 duże plastry szynki parmeńskiej kilka plastrów ementalera 1 małe, soczyste jabłko sos czosnkowy Z kaszanki zdejmujemy delikatnie powłokę z jelita. Na szynkę parmeńską układamy kolejno plastry sera oraz cieniutkie plasterki jabłka, które na koniec przykrywamy kaszanką (w całości, należy uważać, by się nie rozpadła). Całość delikatnie zawijamy w szynce; powinna utrzymywać wszystko w ryzach bez większego problemu

Kuchenna Kontrrewolucya
Soja z Warzywami 176

mnie świetna, pokazałam Wam też jak na drugi dzień zawinęłam właśnie tą soję z warzywami (lekko odsączyłam z płynu) w naleśnika, w środek dołożyłam tylko plaster sera, a potem tylko na suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona(...)gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam chwilkę, spróbowałam i doprawiłam jeszcze. Jedliśmy to danie z pieczywem, a następnego dnia zawinęłam danie w naleśniki z dodatkiem sera żółtego. Pyszne! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A teraz opowiem Wam o kolejnym produkcie firmy Ballarini jakim jest garnek linii LUCCA. O rondelku tej linii opowiedziałam Wam kilkanaście dni temu, dziś

Blondynka Gotuje
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 158

elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce

Moniki Smakołyki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 212

zapiekance zjadł go ze smakiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 400 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, a następnie dodać wymyte i osuszone liście szpinaku., posolić(...)Smażyć chwilę. Pokrojone ziemniaki ułożyć na dnie w naczyniu do zapiekania.  Na ziemniaki wyłożyć usmażony szpinak. Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona. zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

O kuchni z uczuciem
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Elvis Burger, Bella Vita, Kawelin (Białystok) 202

Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze

Bananowe Pole
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 147

określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy(...)zdejmujemy z ognia- gotowe. Warzywa dokładnie odsączam. Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill

greenscarf
Sernik kokosowy z rabarbarem 147

własnej woli wykluczyli cukier z diety. Zapraszam do przepisu. Składniki na spód ciasteczkowy: 1 paczka ciasteczek kokosowych 3-4 łyżki masła Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego z wiaderka ( u mnie Piątnica) 4 jajka 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml 200 g ksylitolu lub cukru Składniki na kruszonkę: 120 g mąki 50 g ksylitolu(...)Wykonanie: ciastka z masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj masłem z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić ser, cukier, mączkę ziemniaczaną i mleko kokosowe wymieszać mikserem na jednolitą masę. Kolejno wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników rabarbar jeśli ma włókna obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
999. 2 w 1 & Kilka migawek z Poznania. 168

moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem  koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym  (inna miała prawie te same co ja, tylko jednego z kiełbaską chorizo ;) ) Całkiem przypadkiem, szukając innej lodziarni trafiliśmy do tej serwującej między innymi vege lody(...)kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka.. ale nie przez to był taki wyjątkowy.. w środku był "wyposażony" w ser lazur, dżem figowy oraz karmelizowaną cebulką.. bałyśmy się tego połączenia, ale z czystym sercem mogę powiedzieć, że było przepyszne

More food, love and dreams
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 245

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam…   Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili sól(...)minut. Plasterki boczku pokroić w większe paski i upiec lub usmażyć na patelni. Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokruszony ser i upieczone bataty. Składniki winegretu dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Delikatnie zamieszać. Na całość rozłożyć upieczone kawałki boczku. Smacznego

Oryginalny smak
Risotto z botwinką 207

wersja dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. :-) 200g brązowego ryżu 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g żółtego sera 1 łyżka posiekanego koperku do posypania sok z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 1. Z botwiny odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz(...)kolejną. Postępujemy tak do wyczerpania płynu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście.  4. Kiedy risotto będzie gotowe dolewamy śmietankę i wrzucamy starty na tarce żółty ser. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania