ser - 17000 przepisów (strona:551/1134)

Penne z łososiem i fetą 214

Składniki: -500 g makaronu penne -2 puszki łososia w oleju -150 g sera feta -1 mała cebula -3 łyżki przecieru pomidorowego -3 ząbki czosnku -olej -świeży tymianek -pieprz i sól Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju. Dodajemy łososia, przecier i podsmażamy. Do łososia dajemy pokruszony(...)ser feta i mieszamy o uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Podajemy na gorąco. Smacznego

KasiekGotuje
Pomidorowa sałatka z młodą kapustą, szpinakiem i oliwkami 172

najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy szpinak , poszatkowaną kapustę i natkę pietruszki. 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki i dodajemy do pozostałych składników(...)sałatki dodajemy ocet balsamiczny oraz pokruszony ser pleśniowy, mieszamy. Na wierzchu układamy pozostałe oliwki w całości

Moja smaczna kuchnia
Risotto ze szparagami 172

szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki) Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki(...)dente. Odłożone szparagi wymieszać z ryżem przed dodaniem ostatniej porcji bulionu. Gdy ryż będzie gotowy, dodać puree ze szparagów, wymieszać. Risotto zdjąć z płyty, dodać pozostałe masło i starty ser, szybko zamieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na talerze i podawać ozdobione świeżymi ziołami. Moje uwagi: - Ilość bulionu jest orientacyjna, bo w zależności od rodzaju garnka wywar będzie parował

Pełny talerz
Sałatka egzotyczna z brzoskwinią i pędami bambusa 193

udany eksperyment. Sałatka wyszła niebanalna i bardzo smaczna, podbije serca wielu osób. Podana w salaterce  BOGUCICE-AGAWA PLATIN     Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 100 g sera żółtego np goudy 40 dag fileta z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 mała puszka pędów bambusa 1 puszka kukurydzy 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu przyprawa hiszpańska(...)obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki do schłodzenia

Wanilia i Kardamon
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 209

skórki, aby wyglądała tak ładnie jak na zdjęciach. Pieczoną młodą marchewkę możecie podać jako warzywny dodatek do obiadu, jako elegancką przystawkę lub na kolację, ze świeżym pieczywem i kawałkiem sera. Serdecznie polecam! Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem inspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek  2 łyżki oliwy  60 ml miodu 1 łyżka(...)dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, jako przystawka lub na kolację, z pieczywem i kozim serem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kol ejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z figami 225

jednak, iż od czasu do czasu zmobilizuję się do tego, by podzielić się nowym daniem ze śledzącymi moje poczynania kulinarne czytelnikami. I tak oto dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia na dzień. Potrzebujemy: - płat ciasta francuskiego - 100g sera gorgonzola - 3-4 figi - mió

W mojej holenderskiej kuchni
Sernik cytrynowy z truskawkami 233

idzie szybko.  Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują.  Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:)  Deser można podać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne  języczki Nasączenie: sok + woda ( około(...)pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty. Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam powoli galaretki. Od razu wykładam na biszkopty.  Do masy serowej wciskam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką rubinową. Wstawiam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia. Już od jutra

Takie tam pichcenie
Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli 202

Produkty Potrzebne; cebula czerwona- 1Sztuka gruszka-1Sztuka sałata rucola- 2 garście ser kozi- 100Gramów Sposób przygotowania; Cebulę razem z gruszką wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 20 min. Po upieczeniu obieramy gruszkę i cebulę ... cebula ładnie nam się dzieli a gruszkę kroimy w ulubione kształty. Na talerzu układamy rukolę którą skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny(...)rukolę nakładamy nasz ser, cebulę i gruszkę. limonka 1Sztuka (lub cytryna

pichciszto
Zapiekanka z kalafiora z ryżem 195

Szukasz pomysłu na danie z kalafiorem?? Polecam super zapiekankę ! Składniki: 1 szklanka ryżu, 1 kalafior (średni), 10 dag żółtego sera, sól do smaku, majeranek do smaku, koperek, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ryż ugotować i odstawić. Ugotować również kalafior w osolonej i lekko posłodzonej wodzie i podzielić na różyczki. Wymieszać ryż z kalafiorem, żółtym serem, przyprawami do smaku. Przełożyć do naczynia

Tradycyjna Kuchnia
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 265

doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione ulubionym farszem, a następnie podpiekane, do momentu aż będą chrupiące, a ser delikatnie się rozpuści i połączy wszystkie składniki. SKŁADNIKI tortille kukurydziane ( 5-6 sztuk) szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody szczypta soli farsz: upieczone/ usmażone(...)chilli. Na wierzchu posypać mozarellą. Drugą tortillę posmarować sosem jogurtowym i położyć na mozarelli. Zapiekać w piekarniku lub opiekaczu 5-10 min, aż tortilla stanie się chrupka, a ser rozpuści i zacznie delikatnie wypływać. 8. Gotową quesadille przekroić na 4 części, podawać z pieczonymi batatami i pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 202

smak  tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki(...)naczynia żaroodpornego. Chorizo pokroić w cienkie plasterki i poutykać między warzywami. Ząbki czosnku lekko zgnieść i również ułożyć pomiędzy warzywami. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć żółty ser. Zapiekać około 30-35 min w temperaturze 180 ° C. Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 149

jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione(...)każdej strony ok 1-1,5 minuty w zależności od grubości placuszka. Najlepiej spróbować pierwszego i jeśli będzie niedosmażony, odpowiednio wydłużyć czas smażenia kolejnych. 4. W miseczce widelcem rozgnieść ser razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. 5. Na talerzu układać kolejno: placuszek, twarożek, owoce, placuszek, twarożek, owoce, płatki migdałow, płatki czekolady, listki melisy. Całość delikatnie polać

DefinicjaSmaku
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 233

się nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto(...)łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 184

kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu(...)kilka minut do momentu aż ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami 191

świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska dodatkowo 2 pomidory 1 mała cebulka 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wod(...)przenosimy na blaszkę do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy na przemian : pomidory, cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem.  Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania