jajka się nadaje. Tym razem zaproponuję Wam następujące połączenie składników. Składniki: 0,5 opakowania mrożonego szpinaku (lub paczka świeżego szpinaku) 4-5 jajek 2 ząbki czosnku 0,5 opakowania sera typu feta 50 ml mleka 2 łyżki sera twardego typu parmezan łyżka masła łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pierwszy krok to przygotowanie szpinaku Szpinak mrożony - do garnka dajemy oliwę, wrzucamy
Pyza i SurówkaWczoraj robiłam omlet ze szpinakiem i serem feta . Od razu przygotowałam całe opakowanie szpinaku, a zużyłam pół, więc dziś trzeba wykombinować coś z drugą połową. Szpinak bardzo lubię, dlatego nie mam z tym problemu. Naszła mnie wielka ochota na białe pieczywo, choć zazwyczaj jadam tylko ciemne razowe. Kupiłam gotową bagietkę czosnkową i z resztek w lodówce wykombinowałam taką przekąskę(...)Składniki: bagietka czosnkowa gotowa (lub bagietka z masłem i czosnkiem) oscypek oliwa szpinak mrożony wg przepisu "Omlet ze szpinakiem i serem feta" sól, pieprz Wykonanie: Bagietkę kroimy na małe kanapeczki Na każdą bagietkę kładziemy warstwę przygotowanego szpinaku Na wierch pokrojony w plasterki oscypek Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy Przygotowane kanapeczki kładziemy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy przykrywką Ciepłe
Pyza i SurówkaJeszcze szybsze niż Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz, sól ziołowa, oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną(...)minut przed zdjęciem szparagów z patelni wrzucamy do nich krewetki, a w między czasie kroimy pomidora w kostkę. Warzywa i krewetki przekładamy na talerz i oprószamy startym serem. Gotowe
Spektrum Smakututaj na co dzień niewiele można napisać, bo niewiele tego jest, hehe :) W ubiegłą niedzielę zeszłam do miasteczka w dolinie, na rzeczony V Festiwal Śliwki Miodu i Sera. Zeszłam niestety trochę za późno, bo większość smakołyków przeznaczonych do degustacji już wyjedzono. Skandal, swoją drogą! :) Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobył pięknie uśmiechnięte panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej(...)karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie sery z ziołami, proponowane przez panie z WKG z Zawadki, które rozpływały się w ustach. Ciekawostką, na jaką trafiłam podczas snucia się pośród pachnących straganików była Suska sechlońska, czyli wędzona śliwka węgierka. Niby nic takiego, a jednak
Spektrum SmakuSkładniki: 1 główka salaty rzymskiej 2 pomodory 2 małe piersi z kurczaka 2-3 kromki chleba tostowego 2 łyżki startego sera (parmezan) olej do smażenia masło do smażenia sól, pieprz sos 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu zabek czosnku sól, pieprz, cukier Wykonanie: Sos- jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Pierś(...)złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem polewamy sosem
magiczna kuchnia Kasisody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny na wierzch ciasta (ok. 250 g) Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle(...)180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny
Bulliocukrem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę, proszek, sodę i migdały. Kolejno dodajemy jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Ser: 200 g kremowego serka typu Philadelphia 25 g cukru 1 jajko Ser, cukier i jako ucieramy krótką chwilę, do połączenia. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo
Made By Mom And Sonkolejna po serze piwnym pasta do chleba, ale tym razem nie na bazie sera czy twarogu - zależało mi na zachowaniu delikatnego, aksamitnego smaku oraz jasnozielonego koloru avocado, jednocześnie chciałam, żeby pasta nie przypominała guacamole. Przepis, który najbardziej zbliżony był do moich oczekiwań znalazłam na stronie www.chefkoch.de , w nim bazą pasty jest avocado
Kuchnia Prezydentowejłyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chili sól morska 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego sera tego typu 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki) Wykonanie: W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw. Czosnek obieramy ze skórki(...)dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem
Kulinarne przygody Gatitysernik, a że mamy lato, sernik na zimno.Na pewno przypadnie Wam do smaku, spróbujcie. Ciasto podałam na pięknym zestawie RAJSKI OGRÓD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki 300 g serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu SŁODKI(...)cm.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka a cała górę posypujemy pokruszonymi. Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniGrecka pasta z sera feta i pieczonej czerwonej papryki z dodatkiem suszonych pomidorów i szczypty chilli. Kremowa i lekko pikantna, świetna do kanapek lub grzanek. Składniki: 200 g sera feta 2 czerwone papryki kilka suszonych pomidorów z zalewy papryczka chilli sok z cytryny 2 ząbki czosnku Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić
wyzwania kuchenneosób: 2 duże bakłażana lub 3-4 mniejsze 1 czubata łyżka masła 1 kopiasta łyżka maki 220 ml mleka lub więcej 50 g startego sera z gatunku Romano np:włoski Parmezan lub Pecorino są łatwiej do kupienia 1 czubata łyżka serka kremowego typu Philadelphia szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Na zdjęciu powyżej: na beszamelowym puree z bakłażana(...)bakłażana.Wszystko znów dokładnie zamieszać trzepaczką.W razie gdyby sos był nazbyt gęsty dolać więcej mleka.Powinien być jednak dość gęsty ale wciąż kapać z łyżki. Na koniec dodać starty ser Parmezan.Zamieszać.Nie zagotowywać. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Na takim beszamelowym puree z bakłażana podawać można ryby i owoce morza.Pyszny na ciepło i na zimno.Na
Sztuka gotowania w/g Samiryleje :( Porcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy sól i pieprz do smaku o,5 pęczka świeżej kolendry odrobina oliwy Przygotowanie: Kaszę ugotuj zgodnie(...)drobno czosnek i cebulę, dodaj mięso. Jak mięso ładnie się zarumieni dodaj przyprawy, na koniec dodaj posiekaną drobno kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i ostudź. Ser feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego
Niezły MłynekBardzo się spieszę do pracy, dlatego w dwóch zdaniach - NAJTAŃSZA! NAJSMACZNIEJSZA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW! Składniki: 10 średniej wielkości starych ziemniaków - 0,89 gr 20 dag sera żółtego - 6 plastrów - 3,40 zł ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju świeży koperek do posypania Sposób przyrządzenia: Ziemniaki(...)wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić w grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem. Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać z ogórkami konserwowymi, różnego rodzaju surówkami
pieprzny smaczekkażdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo w oliwie(...)minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 'C. Szynkę parmeńską porwij na mniejsze kawałki, rukolę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Parmezan pokrój nożem do sera na niewielkie kawałki. Pizzę piecz około 15-18 minut (w zależności od piekarnika) do zarumieniania spodu i boków. Po upieczeniu ułóż na niej kawałki szynki, rukolę oraz kawałki parmezanu
Moje Qulinaria