Ostatnio jurorzy są dla mnie bardzo łaskawi. Niedawno II miejsce w konkursie galaretowym, a teraz jedna z 6 głównych nagród w konkursie z serem w roli głównej. Chociaż w planach miałam wysłanie kilku przepisów, ostatecznie z powodu dużego zaangażowania w pierwszy z konkursów, nie starczyło mi czasu i ostatecznie zgłosiłam jeden, nie licząc na żaden sukces. Tym większe więc było(...)zobaczyłam list z informacją o wygranej. Organizatorom należą się też dodatkowe pochwały za wyjątkowo szybkie ogłoszenie wyników pomimo bardzo wielu zgłoszonych przepisów. Nagrodą w konkursie jest roczna dostawa francuskich serów. Czeka nas więc przez najbliższy rok prawdziwa uczta serowa. A oto i przepis konkursowy." Czytaj więcej
Wiem co jempewnego jednak czasu u nas serwowane są w wersji wytrawnej. Do przygotowania ciasta używam mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem soli i pieprzu. Podaję je ze świeżymi gruszkami i serem Brie oraz szklanką soku pomarańczowego Tymbark. Takie śniadanie nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie i może być serwowane nie tylko w sobotę ale również w środę czy inny pracowity dzień(...)tygodnia. Zrobienie ciasta to dosłownie kilka minut. W czasie gdy ono dojrzewa i rozgrzewa się gofrownica możemy pokroić owoce i ser, nalać sok do szklaneczek a nawet zrobić kanapki dla dzieci do szkoły. Pyszne zdrowe śniadanie nie musi się kojarzyć naszym domownikom z nudnymi kanapkami.” Czytaj więcej
Wiem co jemrównież znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki
Wiem co jemcebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze(...)wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Smacznego
Kuchenne zapiski Edyty40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas w wiórkach Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody(...)palcami rozciągnęłam je do wymiarów blaszki. Na wierzchu ciasta rozsmarowałam ljutenicę, na niej rozłożyłam pokrojoną w plasterki kiełbasę, posypałam pokrojoną w niedużą kosteczką czerwoną papryką, a następnie wiórkami żółtego sera. Odstawiłam na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni (z termo obiegiem). Piekłam około 17-20 minut
Kuchenne zapiski EdytyZapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne(...)wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem
Kuchenne zapiski Edytycentymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki(...)posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale ja tak lubię
Kuchenne zapiski Edytydołożyłam serki. Piekłam po kilkanaście minut z każdej strony – mój grill nie ma szczególnej mocy i dlatego trwało to tak długo – do momentu aż gruszki były miękkie, a na serze odbiły się prążki. Ser odwracałam bardzo delikatnie, bo gorący jest w środku płynny. Na talerze wyłożyłam po garści mieszanki sałat. Obok ułożyłam upieczone serki i gruszki. Wgłębienia po gniazdach nasiennych
Kuchenne zapiski EdytySałatka, w której delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki(...)dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Ogórka i rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki. Ser, pokroiłam w słupki. Natkę pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Wszystkie składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam. Składniki sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji. Sosem polałam sałatkę
Kuchenne zapiski EdytyMoja ostatnia przeddietowa zachciewajka na coś drożdżowego zaowocowała upieczeniem olbrzymiej drożdżówy z serem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego, że nie użyłam sera z wiaderka, ale z "batonu", czy też "kiełbaski" jak kto woli, a ten ma zupełnie inną konsystencję niż wiaderkowy. Olbrzymia drożdżówa ma tą przewagę nad małymi
Kuchenne zapiski EdytyKolejny sernik, tym razem wiedeński z bakaliami i czekoladową polewą. Użyłam do niego kupionego na targu "prawdziwego" sera "od baby". Był tak tłusty i kremowy, że zastanawiałam się, czy w ogóle jest sens go mielić, ale zmieliłam oczywiście, i to nawet dwukrotnie. Być może za sprawą sera, był to był najlepszy sernik, jaki jadłam od dłuższego
Kuchenne zapiski Edytyszczypta soli Etapy przygotowania: Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papilotkami (12 szt.). Do każdej włożyć po jednym całym ciastku. W misie miksera, na średnich obrotach utrzeć ser, stopniowo dodając cukier. Wmieszać wanilię. Dodać jajka i krótko ubić, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać pokruszone ciastka i wymieszać za pomocą łyżki. Rozdzielić(...)masę pomiędzy papilotki. Piec ok. 25 minut, aż ser się zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny. Źródło/ Inspiracja: pin-upcake.blogspot.com
Domowa Cookierenka AgiDziś zapraszam na oponki serowe:) Bardzo prosty i szybki przepis, znaleziony tutaj . Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 500 g białego tłustego sera 1/2 szklanki cukru szczypta soli 30 g cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 1-1,5 łyżki octu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiać, ser przecisnąć
Domowa Cookierenka Agidelikatne, rozpływające się w ustach. Robi się je błyskawicznie. Polecam z suszonymi wiśniami - R-E-W-E-L-A-C-J-A. Składniki (na 12-14 szt.): 1/2 kg sera twarogowego dobrze zmielonego, temp. pokojowa 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka, temp. pokojowa 100 g miękkiego masła 2 łyżki kakao ok. 100-150 g ulubionych suszonych owoców (ja użyłam wiśni(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie (ciągle miksując) stopniowo dodawać twaróg, a na koniec kakao. 4. Rozdzielić masę pomiędzy papilotki. Piec ok. 20-25 minut, aż ser się zetnie. 5. Wystudzić i schłodzić w lodówce min. przez 4 godziny
Domowa Cookierenka Agimówi producent : Tofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free. Skład : woda, ziarno soi, chlorek wapniowy i magnezowy(...)była to wada, bo dzięki temu możemy sami zdecydować o smaku tofu dodając do marynaty poszczególne składniki. Tofu Polsoja chłonie marynaty bardzo dobrze. Jego konsystencja też jest w porządku, "ser" jest twardy, jędrny, nie kruszy się przy krojeniu. Dzięki braku nadania mu przez producenta określonego smaku (Polsoja ma również tofu wędzone i marynowane - recenzja tego pierwszego tutaj ) nadaje się zarówno
breakfast of dreams