zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę(...)dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasinajlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy szpinak , poszatkowaną kapustę i natkę pietruszki. 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki i dodajemy do pozostałych składników(...)sałatki dodajemy ocet balsamiczny oraz pokruszony ser pleśniowy, mieszamy. Na wierzchu układamy pozostałe oliwki w całości
Moja smaczna kuchniasię do życia. Sałatka wiosenna to taki powiew świeżości w jeszcze chłodne dni. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub kaszy bulgur 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1/3 opakowania sera feta 1 łyżka majonezu pęczek koperku pieprz sól Wykonanie; Kaszę gotujemy z przepisu na opakowaniu. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i pokrojony ser feta. Dodajemy posiekany
Apetyt na Zielonelight w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka) * tary ser Parmezan do posypania Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obsypujemy ulubionymi przyprawami i odstawiamy do lodówki. Brokuły gotujemy do miękkości i kroimy na mniejsze różyczki. Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno(...)groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy pokrojoną w małe kosteczki mozzarellę (można ją pominąć, ja akurat musiałam ją już skończyć :D). Mieszamy dopóki ser się nieco roztopi. Na talerz nakładamy najpierw makaron, na niego warzywa i posypujemy tartym Parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongtermometrze za oknem jest własnie 22 stopnie w cieniu a nie jak jeszcze wczoraj gdy było ponad 30. Zrobiłam dziś zapiekanki. Poszperałam w zamrażarce, znalazłam jeszcze opieńki i ser koryciński ( bo nie wiem czy wiecie, ale ser koryciński można mrozić ), dodałam trochę papryki i coś tam jeszcze i mam super pomysł na wykorzystanie chleba, który leżał sobie
Ewa w kuchnidowolnymi owocami. deser podałam na talerzyku z serii MALTA od Porcelana Bogucice okrągłe biszkopty 70 dag truskawek 2 galaretki jabłkowo miętowe (kupisz w KLIK) 1 kg sera mielonego (najlepszy z KLIK) 3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody 2 galaretki agrestowe + 800 ml wody dodatkowo 30 – 40 dag truskawek Tortownicę ( 28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden(...)wrzątku rozpuszczam agrestowe galaretki. Odstawiam do wystudzenia. Pozostałe truskawki kroję na połówki. Mus truskawkowy wylewam na biszkopty, dodaję parę truskawek i wkładam do lodówki aby stężał. Ser miksuję i wlewam powoli lekko tężejące galaretki pomarańczowe. Masa szybciutko tężeje, więc od razu wykładam na mus truskawkowy. Na wierzchu rozkładam połówki truskawek. Całość zalewam tężejącymi galaretkami agrestowymi
Takie tam pichceniecałość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt(...)kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchniwalory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy oregano i bazylii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie(...)trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito solimy, odstawiamy. Kiedy puści sok odciskamy jeszcze. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, studzimy, dodajemy do odciśniętej cukinii. Ser rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz przyprawy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem do smaku, dobrze wszystko mieszamy łącząc ze sobą składniki
kgwjanczewopodróż na Kretę, gdzie przygotowuje się marathopites - małe paszteciki w kształcie kopert nadziewane zieleniną i ziołami. W mojej wersji znalazła się botwinka, koperek, natka oraz trochę startego na tarce sera halloumi, który możecie zastąpić fetą lub pominąć. Marathopites należą do rodziny wytrawnych tart i pasztecików nadziewanych przeróżną dziko rosnąca zieleniną i nazywanych w Grecji pites (ang. green pies). Zazwyczaj(...)łyżeczka soli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta lub halloumi, pokruszonego lub startego na tarce sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Zacznij od przygotowania ciasta: w misce wymieszaj wszystkie składniki poza wodą. Stopniowo dodawaj wodę
Chilli Czosnek i Oliwaprzystawkę na przyjęcie i dla znajomych na codzień. Wyszło cudowne! SKŁADNIKI: 1 średni burak ugotowany, upieczony lub nawet surowy wg uznania Garść ugotowanego młodego bobu al'dente Odrobina sera feta Kiełki rzodkiewki Prażone pestki słonecznika Ocet balsamiczny Oliwa z oliwek Pieprz Mięta suszona 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotowac lub upiec(...)lodówki na 1-2 h można i dłużej. Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze raz odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPorcja witalności i witamin. Najprostsza sałatka jaką znam, lubię i zawsze mi wychodzi (czytaj wychodzi każdemu niezależnie od kulinarnych umiejętności) to tzw sałatka grecka. Grecka bo dorzucamy do niej ser grecki, czyli fetę. Ale wcale nie musi być grecka, bo z powodzeniem możemy fetę możemy zastąpić mozzarellą i już mamy raczej włoskie klimaty. Albo zupełnie odpuszczamy sobie ser i niczym
MODA NA BIOciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki(...)kostka masła, Dodatkowo: 3 opakowania galaretki truskawkowej, 40 dag jagód, 30 dag truskawek. PRZYGOTOWANIE: 1. Sernik : Margarynę ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami do białości. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiawaryjny z orzechami Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami Chleb z cukinią i porem Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami Pikantny chleb dyniowy Chleb pełnoziarnisty z serem feta Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami
Grunt to przepis!żelatyny i pominąć galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego smaczku musowi. Całość dodatkowo blendujemy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy na owsiany spód. Serowo-śmietankowa pianka 300 g. sera twarogowego (u mnie delikatny president) 200 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, następnie ostrożnie łączymy z serem i rozpuszczoną żelatyną
Cynamonowe szczęściebiałości i łączymy z kaszowo-czkoladową masą, na koniec dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do foremek ( ja tradycyjnie użyłam silikonowych, niewymagających natłuszczania) Warstwa serowa 350 g sera twarogowego ( u mnie tradycyjnie president) 4 łyżki cukru 2 jaja aromat waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości(...)następnie mieszamy z serem, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na warstwę kaszy i pieczemy w 180 st. C ok 35 minut do tzw suchego patyczka. Smacznego
Cynamonowe szczęście