ser - 17000 przepisów (strona:532/1134)

Lekki makaron - idealny na upały, najlepszy dla dzieci w 15 minut 146

parmezanem, który polubią i dzieci i dorośli :) Zainspirował mnie przepis ze strony Jamiego Olivera . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 małe porcje: 120 g makaronu świderki 3 łyżki sera ricotta 1 mała marchewka, starta na dużych oczkach 30 g świeżego parmezanu, pokrojonego w cienkie plastry oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz świeże oregano i tymianek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Na ostatnie dwie minuty wrzucamy startą marchewkę. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy 15 g parmezanu, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i ser ricotta, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze, dekorujemy pozostałym parmezanem, gałązkami oregano i tymianku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Biała papryka faszerowana soczewicą i warzywami 195

porcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła(...)patelnię. Dodajemy też ugotowaną soczewicę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a gdy farsz trochę wystygnie dodajemy starty na tarce żółty ser. Z papryk odcinamy kapelusze i wyjmujemy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Najlepiej upiec

Czerwona Porzeczka
Spaghetti z młodymi warzywami. 145

spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz      Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni, dolewamy 50 ml wody(...)brokuł, bób i gotujemy często mieszając kolejne 5 minut (woda powinna odparować). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odsączony makaron, mieszamy i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy serem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
wiedeńskie kiełbaski w cieście francuskim 182

każdym domu. Dzieci je uwielbiają, a dorośli rano mogą sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii. Składniki : 300g gotowego ciasta francuskiego maką do rozwałkowywania 8 kiełbasek wiedeńskich 8 plastrów sera żółtego 1 jajko szczypta soli 2 pomidory 1 młoda cebula 1 ogórek szczypior Sposób przyrządzenia : stolnicę oprószamy maką, 4 plastry ciasta rozwałkowujemy do podwójnej wielkości i przekrawamy na dwie części układamy(...)ser żółty na cieście, następnie owijamy ciastem jajko roztrzepujemy z solą i smarujemy ciasto kiełbaski układamy na blaszce opłukanej wodą i pieczemy tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor i stało się chrupiące, około 15- 18 min. podajemy na gorąco z bukietem warzyw

zobacz ich smak
Serowe krakersy 144

wiele zdrowsze.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g zimnego masła 150 g startego na małych oczkach sera żółtego 1/2 szklanki wody sól do oprószenia Mąkę, cukier, sól, sodę wsypać do miski, masło posiekać nożem, dodać wodę oraz ser - wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Owinąć

Słodka Kraina Wypieków
Sernik na zimno z morelowym musem 169

herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku ( u mnie truskawkowy ale może być każdy inny) 3  łyżki żelatyny ok. 3 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 minut(...)czasie rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy do sera, dosładzamy do smaku cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód z herbatników. Mus morelowy: ok 1 kg moreli 3 łyżki żelatyny szczypta kardamonu cukier puder  Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy skórkami do dołu na blaszce, wstawiamy je do piekarnika i zapiekamy

Słodka Kraina Wypieków
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 137

Filety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka(...)lodówki na ok. 30 min. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, (odsączamy nadmiar soku za pomocą papierowego ręcznika)  układamy po szerokości na filecie. Wzdłuż mięsa dodajemy pasmo sera koziego i układamy na nim w jednej linii oli wki. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek

Moniki Smakołyki
Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem 323

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, zalać wodą(...)dodać kostkę rosołową i sos sojowy, ugotować. Wystudzić. Pokroić na średniej wielkości kostkę. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Kukurydzę i selera odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majonez i dokładnie wymieszać.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
OMLET Z KURKAMI NA CHIPSACH Z SZYNKI 139

gotowania bez szaleństw, ale smacznie. Zamieniam kanapki (które są moim głównym posiłkiem, chyba od tygodnia), na puszysty omlet.     SKŁADNIKI:   2 jajka 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 szalotka garść kurek masło sól pieprz zielona pietruszka 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej     A jak to zrobić:   Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni(...)omlet będzie bardziej puszysty. Przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć zagarniając masę z brzegów patelni do środka, dodać podsmażone grzyby i pokrojony w kostkę ser. Podczas smażenia ciągle zagarniać widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta. Gdy omlet będzie już dobrze odchodził od patelni, energicznym ruchem przewrócić

Kuchnia w opałach
Grillowany melon z twarogiem i miodem 114

Grillowany melon z twarogiem i miodem Melon z dodatkiem białego sera i miodu, dla zapewnienia energii i poprawy nastroju. Składniki Przepis na 2 osoby 1 melon  2 łyżki miodu ½ owocu granatu 150 g sera twarogowego Sposób przygotowania Melon,  pomimo swoich walorów smakowych, jest  owocem niedocenianym, a grillowanie w pełni pozwala cieszyć się jego smakiem. Melona kroimy

Miód i pieprz
Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą 152

Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą Faszerowana cukina Składniki Danie dla 4 osób 4 średnie cukinie 3 pomidory 2 kawałki sera mozzarella Po garści oliwek czarnych i zielonych Bazylia  Natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłużnie i usuwamy miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika(...)piekarnika układamy na cukiniach naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, dodajemy oliwki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą, a następnie cukinie wstawiamy do piekarnika i czekamy, aż ser się zapiecze. Zapieczone cukinie posypujemy natką pietruszki i bazylią. Dobrym dodatkiem do tego dania jest bagietka posmarowana sosem pesto

Miód i pieprz
Twaróg domowy 147

zrobić tylko z mleka surowego, nie poddawanego pasteryzacji , nie do końca można się z tym zgodzić. Niewątpliwie świeże mleko wiadomego pochodzenia, jest najbardziej wartościowym surowcem do uzyskania twarogów, masła, serów podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. R olnik  utrzymuje się ze sprzedaży własnych płodów, naturalne jest więc że zależy mu aby zawierać umowy(...)wierzyć że oddając mleko do skupu, chłop nie będzie się bawił (nawet nie ma fizycznie takiej możliwości)  w odlewanie komuś trzech czy pięciu litrów mleka . Sam robiąc sery dojrzewające muszę się umawiać ze znajomym rolnikiem kilka dni wcześniej na odbiór mleka i jest to z reguły 30 albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu

Miód i pieprz
omlet z warzywami i parmezanem 125

pomidorem i oliwkami Składniki   Dla 2 osób 4 jajka 1 papryka 1 pomidor 1 niewielka cebula garść oliwek 2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej) 1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego sól, pieprz  świeża bazylia Sposób przygotowania Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki.  Na rozgrzaną(...)patelnię wlewamy oliwę, następnie szklimy na niej cebulę, dodajemy paprykę, pomidora, szczyptę  soli i pieprzu całość smażymy kilka minut.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy ser, całość mieszamy widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. Smażymy do momentu aż jajka całkowicie się zetną (pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką), a następnie zdejmujemy z patelni, składamy omlet

Miód i pieprz
Roladki z cukinii z kurczakiem 133

cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na  stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz  ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne plastry, oprószamy solą z pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny. Cukinie(...)wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert.  Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec spinając całość wykałaczką.  Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wkładamy je na pół godziny do pieczenia

Miód i pieprz