łóżka wyciągną niejednego śpiocha. Samo robienie ciasta twarogowego i formowanie bułek to jakieś 10 minut, odstawienie i ich pieczenie- około 40. Czas na prysznic i poranną toaletę. Ser twarogowy- tłusty- ucieramy w misce z jednym całym jajkiem. Na dość puszystą masę- wygodnie będzie to zrobić mikserem z mieszadłami do zagniatania ciasta, w misie Kitchen Aida, ale ręcznie też nie powinno(...)ciasto miało dopływ powietrza od dołu, wtedy zostanie chrupiące. Uwierzcie, wystarczy im tylko masło i dobry dżem. Ta porcja jest idealna na śniadanie dla dwóch osób. SKŁADNIKI 250g tłustego sera twarogowego (u mnie twaróg wiejski tłusty z Piątnicy) 250g mąki pszennej (jedyna i niezastąpiona u mnie w kuchni Lubella, tym razem Puszysta Luksusowa) 1 jajko, rozmiar M pół łyżeczki soli
Karo in the Kitchensosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać(...)będzie jeszcze bardziej kremowy. Pogotujcie całość, mieszając co jakiś czas około 5 minut na średnim ogniu. Wrzućcie odcedzone tagliatelle, wymieszajcie, posypcie na talerzach świeżo startym parmezanem lub serem pecorino i jedzcie szybko, zanim wystygnie. Pyszne, proste i świeże. Jak cała włoska kuchnia. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej 400-450 (tortowej), albo specjalnej makaronowej z pszenicy durum, typ 00 + dodatkowo
Karo in the Kitchenmasłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo włóżcie papier do pieczenia. W dużej misce wymieszajcie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz. Dodajcie oba starte sery, tymianek, posiekane szczypior i pietruszkę, pokrojone oliwki i pomidory. Przyznam że prawie nie używam w kuchni sody i proszku do pieczenia. Nie lubię ich smaku i czkawki jaka mnie dopada(...)dobrej, domowej szynki lub pomidora. SKŁADNIKI 270g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 50g tartego parmezanu 50g tartego sera cheddar garść posiekanego szczypiorku z pietruszką 10-15 zielonych oliwek, posiekanych 8 suszonych pomidorów, pokrojonych łyżeczka suszonego lub dwie łyżki stołowe świeżego tymianku 2 jajka rozmiaru M 2 łyżki oliwy
Karo in the Kitchenodrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie mocno solą (śmietanka i mleko są słodkie, a ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona, chrupiąca skórka. Jeśli Wasze ziemniaki będą się za bardzo(...)najlepiej C) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250ml mleka 2-3,2% 120ml słodkiej śmietany 30-36% 1 łyżeczka świeżo mielonej gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz 50g sera gruyere (ementaler, pomorski czy cheddar też będą dobre) kawałek masła do wysmarowania formy
Karo in the Kitchenlnianą ściereczką lub folią spożywczą, zostawcie w cieple na 40 minut do godziny. Żółtko ubijcie lekko z dwoma łyżkami mleka, posmarujcie pędzelkiem wyrośnięte już bułki, posypcie je startym serem i pietruszką. Pieczemy bułki 14-16 minut, w piekarniku nagrzanym wcześniej na 180°C. Po upieczeniu koniecznie dajcie im ostygnąć na kratce, żeby odparowały – zostaną pysznie chrupiące. Są naprawdę niesamowicie smaczne(...)proszku do pieczenia 1 opakowanie drożdży instant 45g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę 1 żółtko roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka, do posmarowania 1 szklanka rozdrobnionego sera mozarella, wybranego żółtego, cheddara – albo pomieszane 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
Karo in the Kitchenwysmażamy boczek na rumiano, ale nie na skwarki. Musi zostać w miarę miękki i wilgotny a nie być suchym wiórem. Mieszamy trzepaczką w miseczce żółtka, śmietankę i starty ser, doprawiamy miksturę solą i pieprzem. Wyjmujemy boczek z rondla, na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek , podlewamy je winem, wino powoli odparowujemy. Odcedzamy w tym czasie makaron. Gdy wino(...)ząbki czosnku łyżka masła 50-80ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 szalotka albo pół małej cebuli kilka gałązek natki pietruszki, drobno posiekane 3 łyżki stołowe utartego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano + wiórki do posypania ½ (niepełne) łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 300g makaronu
Karo in the Kitchenpotem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku. Spróbujcie takiego sposobu podania steka nawet wtedy, gdy nie znajdziecie akurat tego z łaty wołowej. SKŁADNIKI bavette /łata wołowa/ o wadze(...)duże ziemniaki zimowe (ok.650g) 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól gałka muszkatołowa, mielony kminek i koperek suszony duża czerwona cebula olej rzepakowy do smażenia łyżka stołowa cukru ser z niebieską pleśnią 4 plasterki bekonu
Karo in the Kitchensosu, bo makaron na pewno będzie potrzebował więcej płynu żeby zmięknąć (wtedy przyda Wam się też pokrywa). Ten przepis można zmodyfikować z wersji mięsożernej na wegańską przez użycie twardego sera tofu, zamarynowanego w sosie hoisin (słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek) lub dla wegetarian sera tofu zamarynowanego wcześniej w sosie rybnym. SKŁADNIKI 200-250g wołowiny, rostbef
Karo in the Kitchenjeszcze odrobinkę soli. Ugotowany makaron odcedziłam, wrzuciłam do pyrkającego wolno na ogniu sosu, wymieszałam. Po rozłożeniu porcji na talerze makaron posypałam dość szczodrze czosnkowo-pikantną bułką i delikatnie startym serem Grana Padano. Wszystko pysznie, tylko bardzo brakowało mi do tego kieliszka białego, lodowato zimnego wina. Następnym razem. Bo wiem, że na pewno będzie następny raz z talerzem tego makaronu. SKŁADNIKI(...)350g pół dużego bakłażana, 200g 4 ząbki czosnku 10cm kawałek czerstwej, podsuszonej bagietki lub mocno czerstwa pszenna bułka 10 listków świeżej bazylii łyżka kaparów z zalewy 2 łyżki startego sera Grana Padano olej roślinny suszone oregano sól
Karo in the Kitchenteraz opcje mamy dwie: albo stoimy nad patelnią i cierpliwie czekamy, aż omlet zetnie się od spodu i na jego jeszcze półpłynny wierzch wykładamy nadzienie, posypujemy łyżką startego sera i natką pietruszki, a następnie delikatnie składamy omlet na pół albo zawijamy go i jeszcze kilka chwil dosmażamy. Albo i nie, bo ja na przykład wolę środek półpłynny i mój osobisty(...)sobie łopatką podważamy boki omleta tak, by nie ścięta masa jajeczna spływała pod spód. Góra będzie już widocznie bardziej ścięta niż w poprzedniej wersji, wykładamy na nią nadzienie, posypujemy serem i pietruszką, składamy omlet na pół lub zawijamy go w rulon, pomagając sobie łopatką a najlepiej dwiema. Od razu zsuwamy z patelni na talerz i wcinamy, bo szybko stygnie. Kurki
Karo in the Kitchenspodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita(...)jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula olej do smażenia ziemniaków masło klarowane do smażenia omletu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz KONIECZNA – patelnia z pokrywką
Karo in the Kitchenkostki margaryny 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy "Mój Ulubiony" z Wielunia) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy 6 jajek(...)dwukolorowy sernik). 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej
Na Ciasteczkowych PapierachPrzepis powstał przez przypadek, podczas robienia innego dania, które się nie udało :) Składniki: 25 dag wieprzowego mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 papryki czerwonej 5 dag żółtego sera 1 jajko łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w małą kosteczkę. Wszystko wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami (jeśli
Na Ciasteczkowych Papierachschabu, bo ile można jeść tradycyjnego schabowego, ale że nie miałam za dużo pieczarek powstało takie oto nadzienie. Składniki: 3 plastry schabu 2 jajka 2 pieczarki 5 dag sera żółtego jajko i bułka tarta do panierowania sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo i przekroić każde na 6 części. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)udusić. Kotlety dobrze rozklepać. Na każdy kotlet nałożyć 4 cząstki jajka, odrobinę pieczarek i trochę startego sera. Dokładnie zawinąć, żeby zawartość nie uciekła. Panierować w rozkłóconym jajku z solą, pieprzem i majerankiem oraz w bułce. Smażyć na rumiano. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachgarście makaronu kolanka 2 kiełbasy śląskie opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego Sos: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej(...)półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach