ser - 16500 przepisów (strona:519/1100)

Faszerowana dorada pieczona na cukinii 164

ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną(...)kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię

Moja Galeria Smaku
Sernik Zebra 322

Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć ciasteczka. Dokładnie docisnąć do dna i wygładzić powierzchnię. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  Sernik: 1 kg sera na serniki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao W misie miksera zmiksować ser z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo dodać cukier

Moja Galeria Smaku
Klopsiki w sosie pomidorowym z quinoa 130

jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka 3 ząbki czosnku, posiekanego 1 cebula, posiekana 700 -800 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki oleju sól, pieprz oregano, bazylia 1. W misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, serem żółtym, posiekanym oregano i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do lodówki na 30 minut

Moja Galeria Smaku
Sernik biało-czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną 225

roztopić z czekoladą. Wlać do ciasteczek, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczkami, dokładnie je dociskając. Włożyć to lodówki na 30 minut. Masa serowa: 500 g sera 1/2 szklanki cukru 1 białko 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą

Moja Galeria Smaku
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 175

smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej), 2 łyżki płaskie masła klarownego, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 150 g śmietanki 30%, 1 jajko, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki(...)osuszone kurki i smażymy często mieszając. Skrapiamy cytryną i smażymy, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Doprawiamy solą i czosnkiem. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy. Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze

Moniki Smakołyki
Weganie nad morzem 202

było wegańskie. Wówczas wszystko zależy od otwartości i dobrych chęci obsługi, z czym nad morzem bywa różnie. My na przykład pewnego wieczoru poprosiliśmy o wegetariańską pizzę bez sera; kelnerka stwierdziła, że pizza bez sera się przypali. Dopiero, kiedy wytłumaczyliśmy, że w innych miejscach zamawialiśmy już tego typu pizzę i nie było problemów, przyjęła nasze zamówienie.  W niewegetariańskich knajpkach można

Roślinna - blog wegański
Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami 130

parę lisci sałaty/garść mix sałat ok 150 g truskawek 30 g sera pleśniowego Sos miodowo-musztardowy: 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, pokrojonym w kosteczke serem pleśniowym

Atlas Smaków
Zapiekanki z cukinią, pomidorem, fetą i oliwkami 332

Polecam na sycące śniadanie lub szybką kolację.  SKŁADNIKI (4 szt.) 4 kromki chleba pełnoziarnistego ( u mnie graham) 4 plastry pomidora 8 plasterków cukinii 4 zielone oliwki 2 łyżki sera feta 4 plasterki mozarelli listki świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżożmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kromki chleba delikatnie skrapiamy oliwą, układamy plastry cukinii i pomidora.  Całość posypujemy pokruszonym serem feta

DefinicjaSmaku
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - przepis 258

Kolejny przepis z wykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa 2-3 ząbki(...)czosnku zioła prowansalskie 8 plasterków szynki parmeńskiej lub 8 lasek kabanosa 2 kulki sera mozzarella 2 pomidory świeża bazylia  Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - składniki Przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek tworząc łódeczki. Jeżeli mamy duże cukinie można rozkroić je na 4 części. Szynkę lub kabanosy kroimy na drobne kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry

Pyza i Surówka
Sałatka z wędzonym łososiem, pleśniowym serem i grillowaną cukinią 216

cóż, pomysł wykorzystam a sałatka broni się tak czy siak bez dressingu.   Składniki: 100 gram wędzona łososia (najlepiej takiego w kawałku) garść sałaty Endywii 3 jaja kawałek sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią Lazur) 1/4 średniej cukinii sól, pieprz kiełki rzodkiewki oliwa z oliwek   Jaja gotujemy na miękko. Cukinię kroimy w cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej(...)minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy listki sałaty, ugotowane na miękko i przekrojone na pół jaja, pokrojony w kostkę ser i grillowaną cukinię. Dodajemy łososia. oraz kiełki rzodkiewki

Mango Papaja
Mini torciki 197

kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki mleka Masło, ser, jajka, cukier podgrzewamy w garnku. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy

Salonik smaków
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 197

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis ) lub włoskich żółty ser typu parmezan,grana padano do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże i umyte liście bazylii zmiksować z dwiema łyżkami oleju z oliwek, orzeszkami i ząbkiem czosnku. Ugotować makaron według przepisu podanego(...)pesto nie opdanie na dnie talerza, ale  pozostanie na makaronie. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody od gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i podawać gorące. Posypać żółtym serem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Naleśniki z serem i jagodami 145

Naleśniki. Niby nic nadzwyczajnego ale wystarczy kilka letnich owoców aby nabrały całkiem innego charakteru. U mnie tym razem jagody, które w połączeniu z serem bardzo nam smakowały. Polecam nie pomijać podsmażania naleśników - na ciepło smakują również fantastycznie, niczym małe serniczki, a skórka jest z wierzchu przyjemnie chrupiąca :) Na 8 naleśników: Składniki: Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody(...)rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata. Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i podsmażamy nadziane naleśniki z obu stron na złoty kolor

My simple kitchen
Pyszne pierogi z białym serem, na słodko 136

Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi(...)czasami, raz na kilka lat, nachodzi nas i to była właśnie taka zachcianka. Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre! Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania