ser - 16500 przepisów (strona:525/1100)

Tortille z papryką, kukurydzą i fetą 245

Szybko i smacznie, w sam raz na obiad dla zabieganych:) 4 placków tortilli ok. 40 g pikantnego chorizo czerwona papryka mała puszka kukurydzy bez cukru 0/5 avocado 100 g sera feta szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej pikantnej 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry Chorizo kroimy na małe kawałki i pokrojoną papryką podsmażamy na patelni (kiełbasa puści tłuszcz więc(...)innego). Następnie dodajemy pokrojone avocado i kukurydzę. Całość doprawiamy przyprawami które wcześniej ucieramy w moździerzu. Chwilę mieszamy aż smaki się połączą po czym nakładamy farsz na tortille. Każdą posypujemy serem pokrojonym w kostkę. Składamy je i opiekamy w grillu elektrycznym około 5 minut. Gotowe danie podajemy z guacamole, jogurtem greckim i limonką. Smacznego :) Artykuł Tortille z papryką, kukurydzą i fetą

Mienta blog
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 511

jeśli ktoś przez ten wpis przebrnie, mam nadzieję, że znajdzie coś dla siebie. W każdym razie trzymam kciuki i polecam przepis na  bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ,  zwoje bawełny ,  buchty ,  chałkę lub rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi , czy  jagodzianki z serem . Powodzenia

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 140

delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)NADZIENIE: 250 g mielonego, białego sera 2-3 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę  kandyzowanej skórki cytrynowej      Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę

Rozpustne gotowanie
Pierogi z botwinką. 132

sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka      Buraczki(...)botwinką. Na sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy ciągle mieszając, aż liście zwiędną (czyli jakieś 2-3 minuty). Do miski wkładamy biały ser, rozgniatamy go widelcem, dodajemy szczypiorek i przesmażoną botwinkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu dajemy sporo, bo pierożki maja być dość pikantne, dobrze mieszamy, odkładamy do lodówki, żeby farsz stężał

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką. 141

same liście i łodyżki) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy(...)przez praskę) i mieszamy. Wlewamy mąkę wymieszaną z mlekiem, mieszamy, aż masa zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem (masa ma mieć dość pikantny smak), wyłączamy grzanie. Dodajemy natkę pietruszki i ser żółty, odstawiamy by masa nieco przestygła.      Z lodówki wyjmujemy pozostawiona 1/4 część ciasta i wałkujemy, tniemy paseczki na kratkę. Gdy farsz już nieco przestygł dodajemy rozmącone jajka

Rozpustne gotowanie
Rumuński sernik. 178

tortownicę o średnicy 28 cm SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki(...)wysypujemy równomiernie na spód tortownicy, dobrze dociskamy, wkładamy do lodówki.      Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sporej miski przekładamy ser, żółtka, proszek do pieczenia rozpuszczony w soku z cytryny, budyń, cukier, mąkę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy na gładka masę, lecz nie za długo, by zbytnio jej nie napowietrzać. Następnie

Rozpustne gotowanie
Sernik z truskawkami i kruszonką. 148

cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki płatków owsianych(...)masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy.      Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem.      Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy

Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 178

tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego, i z drugiego do wrzątku(...)delikatnie naciągać z każdej strony po kawałku, aż będzie półprzeźroczyste.      Farsz dzielimy na cztery równe części, na każdym placku rozkładamy porcję farszu, możemy dodatkowo pokruszyć trochę sera. Naprzeciwległe boki ciasta marszczymy i składamy ku środkowi, następnie składamy pozostałe ciasto do środka tak jak na zdjęciu i burek gotowy. Umieszczamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem

Rozpustne gotowanie
Letni sernik z brzoskwiniami. 164

waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko MASA SEROWA: 500 g brzoskwiń 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego mielonego 400 g śmietany kwaśnej 18 % 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 2 jajka reszta proszku budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru(...)studzimy.      Przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w 2 cm kostkę, dodajemy 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, odkładamy. Ser biały miksujemy ze śmietaną, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka, pozostały proszek budyniowy i dokładnie miksujemy.      Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej, na nią owoce

Rozpustne gotowanie
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 150

SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych jaj 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być(...)minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim schłodzone ciasto około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.      Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy masło, cukier, jaja, oraz kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 133

aksamitny, pyszny... Polecam!!! Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm kilka herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA: 500 g zmielonego sera białego 1 galaretka o smaku owoców leśnych 3/4 szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód 200 g śmietany 30% około 2-3 łyżki(...)mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.      Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie wykładamy herbatniki i odkładamy. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka jest letnia miksujemy ser, a po 2 minutach pomału, cienką strużką wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 138

filet z kurczaka 500 g pora (tylko jasna część) 1 płaska łyżeczka ziół do drobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera żółtko do posmarowania sól pieprz (może być czosnkowy)      Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami(...)zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Tarta z tuńczykiem. 163

płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie)      Cebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy(...)zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego

Rozpustne gotowanie
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 223

szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant.      Ser dwu lub trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat

Rozpustne gotowanie
Gnocchi w botwinkowym sosie. 147

pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI: 1 pęczek botwinki 300 ml rosołu 100 ml śmietany 30 % 1 płaska łyżka mąki sól pieprz ser feta do podania      Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w 2 cm kawałki, zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Dodajemy roztartą w śmietanie mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy(...)talerze rozkładamy porcje klusek, podlewamy sosem, posypujemy kawałkami sera feta, podajemy jeszcze ciepłe. Gnocchi możemy również podać w tradycyjny sposób, czyli okraszone skwarkami z boczku lub podsmażoną na oleju cebulką

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania