ser - 16500 przepisów (strona:537/1100)

Mucver - tureckie placki. 118

smaku oraz znacznej aromatyczności. Składniki:   -> 1 cukinia -> 2 średnie marchewki -> 1 średnia cebula -> 2-3 ząbki czosnku -> 1 jajko -> 100-120 g sera feta -> 1 mały pęczek szczypiorku -> 1 pęczek pietruszki -> 1 mały pęczek koperku -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie:   Wykonanie jest bardzo proste(...)Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach.   Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut. Kładziemy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Można podawać

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Fasola szparagowa duszona na boczku 124

bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą( około(...)litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę

Tradycyjna Kuchnia
Młoda kapusta z czosnkiem + film 177

porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie(...)dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia

Smakowite Dania
Mango-Chili-Miód (Chutney) 112

najpopularniejszy chyba rodzaj tego gęstego sosu - z mango. Ten przepis opracowałam sama na podstawie klasycznego przepisu na indyjski chutney mangowy. Sos jest świetny, według mnie smakuje idealnie z łagodnymi serami pleśniowymi jak brie, czy camembert, ale nadaje się równie dobrze do mięs i do każdej wędliny.  Chociaż tak aromatyczny i wręcz zaskakujący swoim smakiem, absolutnie nie tłumi smaku mięsa(...)serów, a łyżka dodana do sosu pieczeniowego czy serowego sosu nada mu niezwykle oryginalnego charakteru. Polecam Wam mój chutney, tym bardziej, że zrobicie go w 20 minut. Notabene ja staram się chutneye gotować czy dusić krótko, żeby zachować większe cząstki owoców, wtedy smakują najlepiej, no i zachowują piękny kolor. :) Mango-Chili-Miód Chutney Składniki: 1 duże dojrzałe mango 2 cebule

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z gruszką i gorgonzolą 131

mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA: W każdym etapie przygotowywania risotta trzeba cały czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości ryżu! Nie może się przypalić(...)prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione orzechy, podsmażoną gruszkę i wkruszyłam ser. Mieszałam delikatnie, aż risotto stało się aksamitne, doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem z młynka. Przed podaniem posypałam natką i jeszcze raz delikatnie wymieszałam. Przepis wygrał w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Niemiecka zupa Seler-Ser 150

Bulion zagotowałam, wrzuciłam całą marchewkę, oraz resztę warzyw, gotowałam ok. 30 min. Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami(...)marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo gorąca, inaczej ser się zbije w niezbyt apetyczne kulki! Ta zupa bierze udział w akcjach

Kuchnia Prezydentowej
Pizza Prezydentowej 132

dowolne dodatki ( ja dałam cebulę pokrojoną w niezbyt cienkie krążki, małą paprykę czerwoną i zieloną pokrojone w paski, plasterki pikantnego salami, papryczkę jalapeno pokrojoną w cienkie plasterki i straty ser żółty edamski i cheddar). Co ważne - nie należy przesadzić z ilością dodatków, żeby nie przeciążyć i nie przemoczyć ciasta. Jeśli dajemy pieczarki, to najlepiej lekko podsmażone, a świeże pomidory, najlepiej(...)położyć już na ser, żeby szybko się zapiekły i nie przemoczyły ciasta. Całość przyprawiłam dużą ilością oregano, bazylią, czarnym pieprzem i odrobiną majeranku. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na dolnym poziomie ok. 20 minut. Pyszne z sosem czosnkowym lub ketchupem i lampką czerwonego wina

Kuchnia Prezydentowej
Pizza wiejska 149

wiejskiej pizzy takie ciasto wydawało mi się odpowiedniejsze. ;) Do obłożenia ciasta mieliśmy: paprykę zieloną cebulę czerwoną kiełbasę ( u mnie duża piwna, pokrojona na szerokie paski) pieczarki wędzony boczek ser ( u mnie gouda i ementaler), którym posypuję pizzę w ostatnich 5-8 minutach pieczenia oraz przyprawy: majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny papryka ostra oregano Pizze wstawiłam do gorącego piekarnika(...)piekłam przez 10 minut.  Następnie wyłączyłam funkcję grillowania, przełożyłam pizzę na drugi poziom od dołu i przełączyłam piekarnik na dolną grzałkę. Piekłam kolejne 10 minut. Posypałam pizzę serem i dopiekałam jeszcze 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 204

włoska niż feta.        Co z tego wyjdzie, nie wiem, jeszcze nie próbowałam, ale po tym, co się dzieje w słoikach można przypuszczać, że ser choć miękki, zakonserwował się całkiem nieźle, nie rozpadł się i nie przesiąkł cały oliwą. Wyobrażam sobie, jakiego obłędnego aromatu nabrał.  Niedługo zamierzam wykorzystać pomidory z tej produkcji, uzupełnię wtedy(...)wpis o doznania smakowe i sera, i pomidorów. A teraz przepis. :) Składniki:  suszone pomidory (z 3 kg świeżych) 2 mozzarelle (po  12-15 ząbków czosnku (rozgniecionych trzonkiem noża i niekoniecznie obranych) suszone i świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie, bazylia oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości pieprz czarny kilka listków laurowych kilkanaście kulek ziela angielskiego 1. Niewielkie

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej ryby i chili 159

elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy(...)półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję, pod koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona bywa być dość słona. 2. Dodać posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i wymieszać bardzo lekko

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 221

robię je od niedawna, przynajmniej tak dobre od niedawna. ;) Składniki (na 2 duże porcje): 200-250 g ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200-225 g sera białego półtłustego 1 duże żółtko lub 2 małe 1 łyżka cukru (daję trzcinowy, ale można jakikolwiek) 1 duża szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania(...)oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier i połowę mąki pszennej. Zagniatamy szybko ciasto, a gdyby

Kuchnia Prezydentowej
Marynowana dynia 211

nigdy wcześniej ani takiej nie jadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika

Kuchnia Prezydentowej
Obazda bawarska (Bayrischer Obatzter) 202

łyżki jasnego piwa 3 łyżki siekanej natki pietruszki   1. Camemberta zostawiamy w temperaturze pokojowej dzień wcześniej, aby nabrał smaku i zmiękł. W szklanej lub ceramicznej misce rozgniatamy ser z masłem, żeby się połączyły (można użyć miksera, ale wierzcie mi, że lepiej smakuje rozgnieciony widelcem, poza tym w paście powinny być wyczuwalne małe grudki sera). Dodajemy serek śmietankowy, mieszamy

Kuchnia Prezydentowej
Niezdrowa kolacja ;) parówki z serem w cieście 179

Dzisiaj szybka kolacja dla głodnych i spragnionych fasfood'owego jedzenia :) Składniki: - 4 parówki (wege) - 4 plastry wege sera, - ciasto francuskie. Wykonanie: Każdą parówkę owinąć w plaster sera i kawałek ciasta francuskiego, ja to zrobiłam na dwa sposoby, dwie parówki owinęłam po prostu w prostokąt z ciasta, a do pozostałych dwóch wycięłam 2 cm paski ciasta i owinęłam parówki spiralnie

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania