ser - 16500 przepisów (strona:559/1100)

Domowe drożdżówki z serem. 183

weekend brałam udział, we wspólnym pieczeniu "Wypiekanie na śniadanie", zabawa, która odbywa się na facebooku.  Temat "drożdżówki z serem" Zabawę zorganizowali  Paweł i Madzia klik . Jeden przepis,  3 dni czasu na wypiek, więc  w weekend w nie jednym domu zapachniało cieplutką, słodką, puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn

Basia w kuchni
Sos pomidorowy 167

dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany(...)mocno pikantny, możemy zwiększyć ilość pieprzu lub dodać nieco mielonej ostrej papryki. Jeśli pasuje to do docelowej potrawy, możemy na końcu sos zagęścić parmezanem lub podobnym do niego tartym serem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-71 {margin: auto;} #gallery-71 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-71 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Polenta z pomidorami i serem 106

efekt końcowy wynagrodzi Wam swoim smakiem. Składniki: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 łyżka masła 1 duży pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki startego żółtego sera sól Wykonanie: Wodę zagotować w garnku, posolić  i na wrzątek wsypać kaszę  stale mieszając. Gotować około 15 minut ( mieszać ,aby się nie przypaliła). Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem(...)żółtym serem, pomidorem pokrojonym w kostkę  i natką pietruszki. Wyłożyć na płasko na blaszce i wystudzić. Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i smażyć na tłuszczu z obu stron. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 124

wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól(...)Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek niedźwiedzi i żółty ser, wymieszać. Szparagi, marchewkę i carpaccio wyłożyć na podpieczony spód, zalać masą jajeczną, piec w 180 stopniach ok. 40 minut

SzczyptaSmaQ
Francuska zupa cebulowa 129

Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty(...)gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę pokroić i posypać startym serem, zapiec w piekarniku

Piąty grzech główny
Francuskie poduszeczki 229

przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 80 g szynki lun innej wędliny 100 g żółtego sera szalotka łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) jajko  mały kubeczek  kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę(...)muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe. Przekąski

Piąty grzech główny
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 144

suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku(...)drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z serem (ricotta) 1095

lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce.   Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę(...)dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę) 200 g mąki ( luksusowej

Mia Cucina Sofieta
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 168

soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku/  po ugotowaniu / 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ricotty 100 ml  gęstej śmietany 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto(...)/lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić. -Ricottę ,  śmietanę  i jajka wymieszać w misce. -Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser  i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika  i piec ok.25-30  minut

Zakamarki mojej kuchni
Domowe hamburgery 185

przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione (około 20 minut). Dodatkowo: sałata pomidor czerwona cebula/ogórki korniszone ser żółty ketchup majonez Składamy hamburgera: Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora

NA MOIM TALERZU
Czas na piknik! 194

pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Napoje: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Ciasto na naleśniki 232

Naleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się podczas(...)cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy

Jedzeniomania
Mini pizze z bakłażana 122

smaczny i zdrowy przepis na mini pizze z bakłażana, wystarczy pokroić go na plasterki, dodać swoje ulubione dodatki i upiec. Składniki : - duży bakłażan  - duży pomidor - ok 15 oliwek - ser żółty  - przyprawy - kilka łyżek rafinowanego oleju ja użyłam rzepakowego Przygotowanie: Pokroić bakłażana na plasterki posmarować olejem wymieszanym z przyprawami, ułożyć na wierzch każdego bakłażana plasterek pomidora oraz oliwki, zapiekać(...)bakłażan będzie miękki ok 30-40 minut w temperaturze 175 stopni, pod koniec pieczenia posypać żółtym serem

zdrowa vege kuchnia
Tortilla z jarmużem 172

grecki wymieszany z harissą.  składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie

Stare Gary
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 149

Mięciutkie, pachnące, przepyszne! Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne(...)owinąć folią spożywczą - lub przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać, składając

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania