ser - 17000 przepisów (strona:563/1134)

Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 158

wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól(...)Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek niedźwiedzi i żółty ser, wymieszać. Szparagi, marchewkę i carpaccio wyłożyć na podpieczony spód, zalać masą jajeczną, piec w 180 stopniach ok. 40 minut

SzczyptaSmaQ
Francuska zupa cebulowa 159

Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty(...)gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę pokroić i posypać startym serem, zapiec w piekarniku

Piąty grzech główny
Francuskie poduszeczki 259

przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 80 g szynki lun innej wędliny 100 g żółtego sera szalotka łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) jajko  mały kubeczek  kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę(...)muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe. Przekąski

Piąty grzech główny
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 183

suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 100 g sera żółtego, przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku(...)drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z serem (ricotta) 1133

lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce.   Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę(...)dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba( z dużą zawartością glutenu, dzięki czemu ciasto ładnie trzyma formę) 200 g mąki ( luksusowej

Mia Cucina Sofieta
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 215

soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku/  po ugotowaniu / 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ricotty 100 ml  gęstej śmietany 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto(...)/lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić. -Ricottę ,  śmietanę  i jajka wymieszać w misce. -Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser  i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika  i piec ok.25-30  minut

Zakamarki mojej kuchni
Domowe hamburgery 216

przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione (około 20 minut). Dodatkowo: sałata pomidor czerwona cebula/ogórki korniszone ser żółty ketchup majonez Składamy hamburgera: Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora

NA MOIM TALERZU
Czas na piknik! 223

pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Napoje: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Ciasto na naleśniki 266

Naleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się podczas(...)cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy

Jedzeniomania
Mini pizze z bakłażana 152

smaczny i zdrowy przepis na mini pizze z bakłażana, wystarczy pokroić go na plasterki, dodać swoje ulubione dodatki i upiec. Składniki : - duży bakłażan  - duży pomidor - ok 15 oliwek - ser żółty  - przyprawy - kilka łyżek rafinowanego oleju ja użyłam rzepakowego Przygotowanie: Pokroić bakłażana na plasterki posmarować olejem wymieszanym z przyprawami, ułożyć na wierzch każdego bakłażana plasterek pomidora oraz oliwki, zapiekać(...)bakłażan będzie miękki ok 30-40 minut w temperaturze 175 stopni, pod koniec pieczenia posypać żółtym serem

zdrowa vege kuchnia
Tortilla z jarmużem 207

grecki wymieszany z harissą.  składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie

Stare Gary
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 174

Mięciutkie, pachnące, przepyszne! Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne(...)owinąć folią spożywczą - lub przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać, składając

Grunt to przepis!
Makaron ze szpinakiem i sadzonym jajkiem 177

danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku jajko 3 łyżki startego sera długodojrzewającego olej sól, pieprz, papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na makaronie, posypujemy startym, żółtym serem

Szefowa kuchni
Zielone risotto 189

garści świeżego szpinaku  1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy(...)które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
kotlety mielone w bułce a`la fast food... 197

steków 1 łyżka bułka namoczona w wodzie 1 sztuka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: bułki pszenne nie dmuchane, sałata, majonez, keczup, pomidor, ogórek konserwowy, ogórek zielony, ser żółty, rzeżucha cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wystudzić i dać do mielonego mięsa dodać jajko, przyprawę, dobrze odciśniętą z wody bułkę i wszystko wymieszać na kleistą masę na gorącym(...)oleju smażyć okrągłe z 3 cm grubości rumiane kotlety mielone, odkładać na ręcznik papierowy bułka, kotlet, majonez, ser żółty, ogórek zielony, pomidor, sałata keczup, rzeżucha: bułka, kotlet, sałata, ogórek konserwowy, pomidor, keczup: smaczne, syte i zdrowsze od prawdziwych fast foodów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię