danie często gości na moim stole - szybkie i łatwe do przygotowania, składające się z produktów, które przeważnie mam w lodówce. Efekt końcowy nie jednego zaskoczy. Połączenie szpinaku z serem ricotta oraz serem pleśniowym zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smacznego
Milion SmakówOryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym
Milion SmakówDawno temu trafiłem w restauracji na klasyczną pizzę cztery sery z nieklasycznym dodatkiem - gruszką. Połączenie smakowało mi na tyle, że zastanawiałem się jak będzie smakować danie w odwrotnych proporcjach - gruszka zapiekana z serem pleśniowym typu rokpol. Dodatek małej ilości imbiru do każdej gruszki podkreśla smak i odświeża kubki smakowe. Nawet jeśli połączenie wydaje się wam nietypowe to warto spróbować
Milion SmakówSzybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim. Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka
Milion SmakówCoś dla miłośników serów - pyszna domowa pizza na cieście z mąki pełnoziarnistej z pomidorowym sosem i serami: mozzarellą, rokpolem i camembertem. Składniki pasują do siebie tak idealnie, że ten wariant nigdy Wam się nie znudzi
Milion SmakówKlasyczne klopsiki są dla mnie zbyt ubogie dlatego zawsze staram się choćby troszkę je urozmaicić. W tym przepisie główną atrakcją jest leniwie wylewający się ze środka ser. Możecie użyć zwykłego żółtego ale ja polecam ser długodojrzewający w suchej skórce. U mnie sprawdził się Stary Olęder z Biedronki. Danie to nie wymaga dużo więcej pracy niż wersja klasyczna a jest dużo
Milion Smakówzrobienia i przechowania, zachowują świeżość i smak przez wiele dni. Takie właśnie są tarty dlatego warto mieć kilka swoich ulubionych, wypróbowanych przepisów w zanadrzu. Tarty grzybowe z dodatkiem sera należą do jednych z moich ulubionych. To dlatego, że uwielbiam grzyby a dodatek śmietany i sera tylko pogłębia ich smak
Milion SmakówMielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem. Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa
Milion SmakówCiekawszy sposób na przyrządzenie parówek na śniadanie. Jeśli trochę spowszedniałą wam tradycyjna wersja gotowana spróbujcie zapiec parówki w piekarniku z serem i szczypiorkiem. Lekko stopiony ser świetnie pasuje a szczypiorek dodaje ciekawej nuty smakowej
Milion Smakówbulgur stanowi ciekawe uzupełnienie dania, jest jedną z najwartościowszych z kasz ze względu na jej sposób obróbki i przetworzenia. Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 2 opakowania sera feta 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku, po szczypcie estragon, mielona kolendra, koperek suszony, tymianek , 2 łyżki oleju rzepakowego świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurczaka myjemy wycieramy ręcznikiem papierowym, dzielimy(...)porcje, nacieramy przyprawami odstawiamy na 30 min. W naczyniu do pieczenia układamy porcje kurczaka polewamy olejem dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce, dokładamy pokruszone kawałki sera feta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 50 min. w 180 stopniach C. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur z vermicelli oraz dowolną surówką . Smacznego
kgwjanczewoTarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi(...)kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami
Mango Papajamąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje(...)formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem - pieczemy w temp 180*C przez około 10-15 minut. Na upieczony spód wykładamy pokrojone szparagi, pieczarki, szynkę i posypujemy serem. Wszystko zalewamy jajkiem rozmąconym ze śmietaną. Pieczemy około 25-30 minut
Garnkowe fanaberiewymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie mąkę, budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniafajny przepis pod ręką. Co Wy na to ? Zobaczcie nasz nowy pomysł. Pyszne grzanki ze szpinakiem :) Potrzebne składniki do przygotowania lanczu : świeży szpinak, serek twarogowy, 2 ząbki czosnku, ser żółty, 1/2 pomidora, 4 paseczki papryki, 1 łyżka kukurydzy, 3-4 plasterki jalapeno, hummus, 1 łyżka jogurtu naturalnego, odrobina szczypiorku, tosty lub jak w naszym przypadku, chleb Nan Zaczynamy(...)lekkiego blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy
vegetaniepyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki czyścimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Filet kroimy(...)cieńsze płaty. Na desce rozkładamy pierwszy płat, przyprawiamy przyprawą do mięsa, układamy suszone pomidory, grzyby z cebulką i ziołowy ser. Przykrywamy drugim płatem mięsa. Formujemy roladę (boki zakładamy do środka). Mięso posypujemy przyprawą do mięsa. Roladę szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut
VioletoweKucharzenie