ser - 17000 przepisów (strona:561/1134)

Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 153

pietruszkową pierzynką Składniki: - 4 skrzydełka - 3 ziemniaki - 100 g boczku - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 4 łyżki oleju - 2 łyżeczki rozmarynu - sól, pieprz - 50 g sera żółtego - 30 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - kilka plasterków chili Porcja dla 2 osób(...)ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty. Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Teraz robimy pierzynkę pietruszkową. Kromkę chleba miksujemy za pomocą blendera i dodajemy zieloną pietruszkę

Kuchenne Wariacje
Sernik z suszonymi borówkami amerykańskimi 109

delikatna w smaku idealnie pasowała nam do ciacha więc zrobiliśmy sernik Składniki na spód: - 220 g herbatników - 4 łyżki kakao - 100 g masła Składniki na sernik: - 750 g sera białego - 250 g mascarpone - 80 g cukru pudru - 5 jajek - 2 łyżki budyniu waniliowego - 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 150 g borówki suszonej amerykańskiej Dodatkowo do dekoracji - 35 g białej czekolady(...)pył. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone, potem dodajemy ekstrakt z wanilii, budyń, cukier puder i na koniec po 1 jajku. Do masy serowej dodajemy część borówek a reszt e dajemy na wierzch

Kuchenne Wariacje
Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami 370

łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - 300 g pieczarek - 3 jajka - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 100g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1/2 pęczka szczypiorku Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą(...)między czasie kończymy nasze nadzienie. Do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty. Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i pieczarek, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i pieczarek. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Limonkowy sernik na zimno 119

lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta z 1 limonki. Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód(...)potem wyciskamy sok. Sok z limonki zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę i stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz skórkę z limonki i miksujemy. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do lodówki, aby masa nam stężała. Sernik dla każdego smakosza cytrusów

Kuchenne Wariacje
Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą 149

łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 50g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1 opakowanie mozzarelli Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą(...)boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag

Kuchenne Wariacje
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 212

sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba. 7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy zalać go mlekiem i zostawić tak na dwie godziny. 8. Aby zapobiec wykipieniu mleka wystarczy, że kilka centymetrów powyżej jego poziomu posmarujemy ścianki garnka margaryną. 9. Aby cebula(...)podczas krojenia nie wyciskała z naszych oczu łez, włóżmy ją na kwadrans do zamrażalnika. 10. Aby wygodnie utrzeć miękki ser włóżmy go na pół godziny do zamrażalnika

Bon Ton Italia
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami 106

Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami 102

Ostatnio jurorzy są dla mnie bardzo łaskawi. Niedawno II miejsce w konkursie galaretowym, a teraz jedna z 6 głównych nagród w konkursie z serem w roli głównej. Chociaż w planach miałam wysłanie kilku przepisów, ostatecznie z powodu dużego zaangażowania w pierwszy z konkursów, nie starczyło mi czasu i ostatecznie zgłosiłam jeden, nie licząc na żaden sukces. Tym większe więc było(...)zobaczyłam list z informacją o wygranej. Organizatorom należą się też dodatkowe pochwały za wyjątkowo szybkie ogłoszenie wyników pomimo bardzo wielu zgłoszonych przepisów. Nagrodą w konkursie jest roczna dostawa francuskich serów. Czeka nas więc przez najbliższy rok prawdziwa uczta serowa. A oto i przepis konkursowy." Czytaj więcej

Wiem co jem
Pełnoziarniste gofry z gruszką i serem Brie 170

pewnego jednak czasu u nas serwowane są w wersji wytrawnej. Do przygotowania ciasta używam mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem soli i pieprzu. Podaję je ze świeżymi gruszkami i serem Brie oraz szklanką soku pomarańczowego Tymbark. Takie śniadanie nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie i może być serwowane nie tylko w sobotę ale również w środę czy inny pracowity dzień(...)tygodnia. Zrobienie ciasta to dosłownie kilka minut. W czasie gdy ono dojrzewa i rozgrzewa się gofrownica możemy pokroić owoce i ser, nalać sok do szklaneczek a nawet zrobić kanapki dla dzieci do szkoły. Pyszne zdrowe śniadanie nie musi się kojarzyć naszym domownikom z nudnymi kanapkami.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera 158

również znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami.  W dzisiejszej sałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki

Wiem co jem
Pizza z wędzonym kurczakiem 130

cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz do wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze(...)wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem. Smacznego

Kuchenne zapiski Edyty
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 140

40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas w wiórkach Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody(...)palcami rozciągnęłam je do wymiarów blaszki. Na wierzchu ciasta rozsmarowałam ljutenicę, na niej rozłożyłam pokrojoną w plasterki kiełbasę, posypałam pokrojoną w niedużą kosteczką czerwoną papryką, a następnie wiórkami żółtego sera. Odstawiłam na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni (z termo obiegiem). Piekłam około 17-20 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 174

Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne(...)wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki (jak na zdjęciu). Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron z karkówką, porem, cukinią i smażoną szałwią 158

centymetr plaster karkówki pieczonej kawałek białej części pora 1/2 młodej cukinii duży ząbek czosnku 4 duże listki szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki(...)posoliłam ją i ugotowałam makaron, odlałam go na sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale ja tak lubię

Kuchenne zapiski Edyty