ser - 16500 przepisów (strona:317/1100)

Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 125

paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki na sos:150 ml śmietany2 jajkaróżne sery np: - camembert- gorgonzola- mozzarella- żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy(...)dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta

Bon Appetit Małgorzaty
Czosnkowa sałatka z surowego kalafiora i fety 325

bójcie się, surowego kalafiora można jeść bez obaw :)składniki:1 mały kalafiorkostka sera typu feta2 ząbki czosnku1 mały jogurt naturalnykoperekpieprzKalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy pieprzem i koperkiem(...)Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :) Sałatka z kalafiora i fety

Bon Appetit Małgorzaty
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 177

razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :)  Może nawet jutro? :)Składniki:4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnkuczubata łyżka mąki2 cebuletarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki1 papryczka chili (można pominąć)4 pieczarki2 pomidorygarść zielonych oliwekświeża bazyliasól, pieprzkoperek, natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych(...)rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut by  placuszki podpiec.  Po tej chwili wyjmujemy placuszki z piekarnika i nakładamy na nie dodatki jak na pizze czyli ser, warzywa, oliwki, ziołaitd. Ponownie wkładamy mini pizze do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż placuszki się usmażą a ser stopnieje. Te danie można wykonać jeśli pozostały nam placki ziemniaczane

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych 178

pniach C.Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach C około 20 minut.upieczony ziemniaczany spódpizza

Bon Appetit Małgorzaty
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 210

kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)  Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka gałązek tymiankułyżka masła Grzyby czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny(...)Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera. tosty z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe frytki po wiedeńsku 294

skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym(...)serem i doprawiamy mieloną papryką. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem.frytki przed upieczeniem

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 165

duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mlekaczosnek granulowanyłyżka tymiankułyżka rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce(...)mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z gorgonzolą i fasolką 162

sprzątam lodówkę" ;). Wyszedł bardzo dobry a to zapewne za sprawą boskiej dla mnie gorgonzoli :)Składniki:ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne)ser gorgonzola (mój był z biedronki)15 dag wędzonego boczku2 garść mrożonej, zielonej fasolkikilka pomidorków koktajlowychnatka pietruszkipor - zielona częśćoliwa do smażeniaświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy al dente. Boczek kroimy(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą i fasolką

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 133

orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem(...)migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 - 3 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano  garść rzeżuchy sól do smakuDodatkowo:ulubiony makaronparę plasterków suszonych pomidorówmała cukiniaNa łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie 360

orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :)Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto:2 łyżki(...)migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2  ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano  sól do smakuSkładniki na biały sos:100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony

Bon Appetit Małgorzaty
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 185

bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu  często :) Składniki na 5 szt. (jeśli chcemy więcej muffinek, to podwajamy ilość wszystkich składników)2 marchewkipół kostki sera typu fetamięso z ugotowanego udka kurczaka1 jajko1 czubata łyżka mąkipół łyżeczki papryki w proszkuulubione zioła do dekoracji (u mnie rzeżucha)pieprz, sólMarchewki obieramy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 136

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :)Składniki:2-4 cykorieszczypiorek do dekoracjiSkładniki na sos:150-200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków szałwiipół łyżeczki szafranupieprzSos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. Każdy liść cykorii polewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 191

Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :)Składniki na 1-2 porcje:1 młoda cukinia4 orzechy włoskie1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią1 szklanka bobupół szklanki gęstego jogurtukoperek sól i pieprzBób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw i blanszujemy przez(...)minuty we wrzątku. Następnie osuszamy cukinię papierowym ręcznikiem. Ser kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy plasterki cukinii, ugotowany bób, ser, oraz orzechy. Całość polewamy sosem z jogurtu. Smacznego!sałatka z darami losu

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 241

proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę(...)delikatnie mieszamy.5. Na orzechy wykładamy połowę sera, rozkładamy kawałki brzoskwiń i na to resztę sera.6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1,5 - 2 godziny (do ładnego zrumienienia ciasta). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku, aż ciasto całkowicie wystygnie.Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania