prostu palcami) na mniejsze kawałki i wymieszać z farszem. Doprawić pieprzem* Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. *ser i boczek są słone, więc ja nie dodaję już soli Sos beszamelowy (mornay) 20g masła 20g mąki 1 szklanka mleka 75g drobno startego żółtego sera np. tylżyckiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)doprawienia Mleko zagotować i odstawić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę. Wymieszać i zasmażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Wymieszać z tartym serem. Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji z grillem wystarczy
Pełny talerzwzględu na aurę dodałam od siebie jeszcze jeden warunek - najlepiej, żeby było na ciepło. Moją pierwszą propozycją jest omlet z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. Białko z jaja i sera powoduje, że jesteśmy syci przez dłuższy czas. Z kolei sok pomarańczowy w połączeniu z pomidorami zawiera naprawdę porządną dawkę witaminy C, co wspomaga wchłanianie żelaza z żółtka, a także zwiększa odporność(...)mozzarellę pokroić na połówki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną, przykryć przykrywką. Zmniejszyć temperaturę prawie do minimum. Gdy masa się trochę zetnie delikatnie dołożyć pomidorki i ser. Ponownie przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka do końca się zetną, a ser rozpuści. Gotowy omlet łopatką (najłatwiej długą i szeroką), przełożyć na talerz. Posypać rukolą. Smacznego
Pełny talerznogi lepiej niż kawa, a do tego dostarczamy kolejną dawkę witamin i mikroelementów. Składniki: 4 placki tortilla ( najlepiej kukurydziana lub mieszana) 200 g upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kukurydzy z puszki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)nasienne i pokroić w paski. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć 2-3 minuty cebulę i paprykę. Kurczaka pokroić w paski. Rozgrzać patelnię grillową. Na każdy placek nałożyć porcję sera, kurczaka i paprykę z cebulą, znów posypać serem. Zawinąć w zamknięty rulon (jak krokieta). Ułożyć na patelni grillowej, docisnąć. Podgrzewać chwilę,aż placki będą ciepłe. W tym czasie awokado przekroić
Pełny talerzcebuli, czosnku, natki pietruszki, soli) 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 jaja 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz 3-4 łyżki oleju 25 g drobno startego sera typu Bursztyn (lub innego twardego długodojrzewającego np.grana padano, parmezan) Papryki umyć, osuszyć. Odciąć górną część, usunąć gniazdo nasienne. Zagotować ok. szklankę wody. Kaszę opłukać na sitku pod zimną bieżącą wodą(...)skórki. Przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałą część, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyrobić z jajami. Dodać kaszę, pokrojone pomidory i ser (odłożyć 4 łyżeczki do posypania wierzchu papryki), dobrze wymieszać. Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić olej. Farszem wypełniać papryki, układać w przygotowanym naczyniu. Piec w 190°C przez 25 minut, następnie
Pełny talerzsuszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu świderki 90 g sera mozzarella (twardszy rodzaj bez zalewy) Mięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić z ziołami, przeciśniętym przez praskę(...)będzie przechowywane dłużej, lepiej je przykryć, żeby za bardzo nie obeschło. W międzyczasie ugotować makaron nieco krócej niż al dente. Przy odcedzaniu zachować ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, osobno posiekać. Marchewkę obrać i umyć, pokroić w półplasterki lub zetrzeć na tarce. Seler naciowy opłukać, pokroić
Pełny talerzfarsz: 1 duży pomidor mięso z kurczaka- my wybraliśmy ugotowane mięso z udka ponieważ jest znacznie delikatniejsze niż mięso z piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny(...)konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy. Następnie układać składniki farszu. farsz: Pomidory i por pokroić w plastry. Kurczaka pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Układać po kolei produkty farszu na spodzie pokrytym sosem. Najpierw posypać na sos ser, następnie układać kurczaka, posypać porem i ułożyć plastry pomidora. piec
KreatywnePinyskładniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek 3 łyżki masła + 1łyżka oliwy z oliwek do smażenia por 1 łyżka mąki 1szklanka śmietany 15 dag sera żółtego 1łyżka przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól przepis Czarne oliwki i pora kroimy w plastry. Umyte i oczyszczone mięso kroimy w paski a następnie w niezbyt małą kostkę. Pokrojone(...)mięso oprószamy przyprawą do kurczaka. Żółty ser ścieramy do miseczki, na tarce o dużych oczkach. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy mięso ze wszystkich stron od czasu do czasu mieszając. Podsmażone mięso wyjmujemy z patelni i układamy w naczyniu do zapiekania. Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wrzucamy oliwki oraz pora, całość mieszamy, oprószamy mąką i wszystko rumienimy do momentu
Smakowite Daniaświątecznym stole. Foremka 10x23 cm 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 pomidor 1 marchewka 3 jajka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki natki pietruszki 50 g żółtego sera 3 ogórki kiszone Ok. 6 łyżek majonezu Sól Pieprz Marchewkę obieramy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka(...)Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Pomidora i kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Składniki układamy następującymi warstwami: na dnie starta marchewka, Następnie posiekana natka pietruszki, białka jajek, odrobina soli i pieprzu, 2 łyżki majonezu, usmażony
VioletoweKucharzeniedołączona do opakowania. Po chwili przetransporotowałam całość na dużą patelnię i obsmażyłam delikatnie na złoto. Wysmarowałam naczynie do zapiekania masłem. Wyłożylam warzywa, nie maltretując ich za bardzo. Dodałam plastry sera topionego z papryką i całość została skropiona oliwą z oliwek. I do nagrzanego piekarnika celem rozpuszczenia sera i podtrzymania temeperatury, gdyż warzywa były już gotowe z patelni. Dodatek sera topionego
Z Kuchni Do Kuchninagrzanego do 190st na 12 minut. Masa serowa: 90g masła 130-150g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 duże jaja lub 5 małych 1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku 300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana w wodzie min przez 2 godziny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z oboma rodzajami(...)masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty
Zawsze głodna!przepisu na kluski leniwe wraz z sposobem podania! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko 50 g mąki 2 szczypty soli 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Do miski dajemy ser, jajko, mąkę oraz sól. Następnie całość dokładnie(...)gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek ciasta, posypujemy podłoże mąką i kręcimy rulonik. Następnie odcinamy kluseczki mniej więcej takiej wielkości. Tyle kluseczków otrzymamy z podanej ilości
Sprawdzone przepisy kulinarneSAŁATKA! Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli nie macie spokojnie można dodać normalny) szczypiorek do dekoracji Jajka(...)gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka siekamy drobno i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Żadnej z masy
Czerwona Porzeczkałyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki miękkiego masła 2 duże marchewki 2 pęczki koperku do posypania czarnuszka, sezam i mak do posmarowania 1-2 żółtka Nadzienie: 40 dag ser białego 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz charrisa lub chilii, tak pikantne jak lubimy 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły(...)ponownie zagniatamy. Ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia w dużej misce przykrytej szczelnie folią do żywności. 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15-18 części. Ser biały mieszamy z jogurtem i przyprawami. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą rozgniatamy na ręce. Do środka wkładamy pełną łyżeczkę sera i składamy ciasto na pół, zlepiamy jak pierogi
Apetyczna babeczkawiem jak Wy, ale my bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto: 500g mąki pszennej, 2 jajka, sól, około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól(...)kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie: 200g białego sera, 4 suszone pomidory, szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.), ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki
Z miłości do słodkościgdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła(...)wystygnięcia. Masło, cukier, sól i trochę wanilii ubij w robocie na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku. Gdy jajka się skończą ,miksujjeszcze trochę, a następnie dodaj po łyżce sera. Nie przestawaj miksować. Dodaj smietanę, potem budyń. Następnie powoli , dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju migdałowego. Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części
Z Kuchni Do Kuchni