Cordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko(...)tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami. Zalewamy mlekiem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku
Mania Gotowaniaszczęścia. Składniki na 2-3 porcje: Opakowanie dowolnego tortellini Puszka pomidorów w puszce Bazylia Oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Mała cebula 1-2 ząbki czosnku 10-15 dag sera żółtego 1 łyżka oleju Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut(...)rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Dodać odlane tortellini. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem żółtym. Zapiec do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówłyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Ser mielimy dwa razy. Ubijamy(...)bardzo sztywną pianę. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy powoli po jednym żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze
kuchcikowniaprowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Dodatkowo: Ok. 200gr żółtego sera, może być gouda Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy(...)powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przechodzimy do faszerowania. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kolejno naleśniki, nadziewamy farszem, składamy. Na koniec układamy na placuszki plasterki sera i wkładamy do gorącego piekarnika na czas rozpuszczenia się sera, czyli około 3 do 5 minut. Zbyt długie przetrzymywanie naleśników w piekarniku powoduje, że stają się twarde. Smacznego
Smakowy RajPolecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną(...)jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym
Smakowy Rajzagościły kiełki słonecznika, postanowiłam zrobić z nimi sałatkę. Muszę przyznać, że kiełki są rewelacyjne i nadają bardzo ładny smaczek sałatce. Polecam :) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 100g żółtego sera np. gouda 1 średnia czerwona cebula 2 średnie pomidory 2 średnie ogórki kiszone Sałata zielona lub lodowa Garść kiełków słonecznika *sól i pieprz Sałatę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki(...)Cebulę kroimy w podłużne paseczki. Ser, ogórki i pomidory kroimy kosteczki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. Na spód miski dajemy warstwę sałaty, pomidorów, ogórka, cebuli, sera i kiełków słonecznika, po czym przykrywamy je jeszcze raz taką samą warstwą jarzyn. Na górę sałatki układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Sałatkę można przyprawić solą i pieprzem, ale jak dla mnie bez przypraw smakuje
Smakowy RajCayenne ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone(...)makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił. Najlepiej upiec Lazanię wcześniej, tzn. kilka godzin przed spożyciem, wówczas zyskuje bardziej jednolitą konsystencję, a przed samym podaniem wrzucić
Smakowy Rajłyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się(...)Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy je po górze potartym lub pokrojonym w paseczki serem. Naleśniki wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 2 – 5 minut, tak by się ser rozpuścił. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajdostępne na co dzień, ale można zrobić coś ciekawego z tego co jest dostępne w naszych sklepach. Co musicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz
vegetaniejako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i wstawiamy do piekarnika(...)minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego
kgwjanczewomoja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, mniam! Co prawda już zjedzone wszystko, ale trudne nie jest w wykonaniu. Następnym razem robię sama;) Składniki omlet 250 g sera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Omlet(...)ser zetrzeć na tarce, przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wysmarować go olejem. Jajka ubić z majonezem i serem żółtym. Wlać na blaszkę i piec ok 25 min w temperaturze 180 stopni. Farsz - cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę, podsmażyć. Do surowego mięsa dodać jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki
pink envelopecieszą się dużym powodzeniem, zarówno te pieczone jak i na zimno. Taki sernik na zimno jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. Wykonanie jest proste, jedynie potrzebna jest cierpliwość jeśli chodzi o zastygnięcie sernika. Sernik można zrobić na herbatnikach lub upiec szybki biszkopt. masa serowa: 1 kg sera (użyłam(...)góra była jako spód. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Masę serową wylać na biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.. Galaretkę przygotować zgodnie
Kuchcik gotujepiecyka i przeskakuję nad tym zwierzakiem, który akurat leży na środku podłogi. Przygotowując tą potrawę osiągnęłam zen. A sam makaron? Pyszności! MAKARON Z ZAPIEKANYM CAMEMBERT'EM 1 opakowanie sera camembert (250g, najlepiej w drewnianej foremce) 2 ząbki czosnku 100g Parmezanu 250g makaronu rurki (rigatoni) 100g świeżego szpinaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska i świeżo zmielony pieprz(...)układamy w foremce do pieczenia (lubi wyciec) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut. Ucieramy parmezan- w sprzedaży są tarte parmezany, ale do ich produkcji używa się głównie skórki sera, która nie jest tak smaczna i aromatyczna. Kiedy serkowi zostanie około 10 minut, gotujemy makaron- na ostatnie 10 sekund dorzucamy szpinak i odcedzamy. Makaron ze szpinakiem skrapiamy oliwą, posypujemy tartym
les mirabelleskarkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić(...)przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50 min. (do miękkości mięsa) w temp. 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy do zrumienienia sera
Kuchnia Beatyfiliżanka kaszy gryczanej 30-40 dag brukselki 1 cebula lub por 2 ząbki czosnku olej ½ kubka śmietany 12% 2 jajka lubczyk majeranek sól, pieprz 25 dag startego żółtego sera Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)zapiekania olejem. Ułóż kolejno warstwy: kasza gryczana, brukselki przecięte na połówki, cebula i czosnek. Wymieszaj jajka, śmietanę, zioła, sól, pieprz i równomiernie polej sosem zapiekankę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser lekko zbrązowieje (zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej
Qlinarnie i Qlinarnie