gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła(...)wystygnięcia. Masło, cukier, sól i trochę wanilii ubij w robocie na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku. Gdy jajka się skończą ,miksujjeszcze trochę, a następnie dodaj po łyżce sera. Nie przestawaj miksować. Dodaj smietanę, potem budyń. Następnie powoli , dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju migdałowego. Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części
Z Kuchni Do Kuchnizalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto(...)właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg? W sumie robimy co chcemy - koło, kwadrat, okrąg. Jeśli ktoś jest
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź do wrzenia. Kiedy mleko(...)minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca i posyp serem. Włóż na kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby
Moja Delicjamających na nic czasu :) Wystarczy usmażyć szpinak na odrobinie masła – maksymalnie przez 1 minutę, potem podsmażyć pomidorki i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na końcu posypujemy ulubionym serem. Można użyć dodatkowo przyprawy do makaronu, jeśli taką macie. Ja nie miałam, wiec zrobiłam bez. Danie na podstawie przepisu Michela Morana. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle, parpadelle, itp. 250g świeżego szpinaku(...)umytego i osuszonego (pourywać łodyżki, jeśli szpinak ma grube i twarde łodygi) 12-15 pomidorków koktajlowych 1 łyżka masła oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz starty żółty ser (parmezan, grana padano lub inny, jaki lubicie) Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron (duży garnek, dużo wody). Rozgrzać patelnię, dodać masło. Gdy się rozpuści wrzucić osuszony szpinak. Smażyć krótko – około
Moja DelicjaPieczone w piecu piersi z kurczaka podane z pysznym sosem grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano(...)oliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce
Moja DelicjaCordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko(...)tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami. Zalewamy mlekiem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku
Mania Gotowaniaszczęścia. Składniki na 2-3 porcje: Opakowanie dowolnego tortellini Puszka pomidorów w puszce Bazylia Oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Mała cebula 1-2 ząbki czosnku 10-15 dag sera żółtego 1 łyżka oleju Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut(...)rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Dodać odlane tortellini. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem żółtym. Zapiec do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówłyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Ser mielimy dwa razy. Ubijamy(...)bardzo sztywną pianę. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy powoli po jednym żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze
kuchcikowniaprowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Dodatkowo: Ok. 200gr żółtego sera, może być gouda Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy(...)powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przechodzimy do faszerowania. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kolejno naleśniki, nadziewamy farszem, składamy. Na koniec układamy na placuszki plasterki sera i wkładamy do gorącego piekarnika na czas rozpuszczenia się sera, czyli około 3 do 5 minut. Zbyt długie przetrzymywanie naleśników w piekarniku powoduje, że stają się twarde. Smacznego
Smakowy RajPolecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną(...)jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym
Smakowy Rajzagościły kiełki słonecznika, postanowiłam zrobić z nimi sałatkę. Muszę przyznać, że kiełki są rewelacyjne i nadają bardzo ładny smaczek sałatce. Polecam :) Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 100g żółtego sera np. gouda 1 średnia czerwona cebula 2 średnie pomidory 2 średnie ogórki kiszone Sałata zielona lub lodowa Garść kiełków słonecznika *sól i pieprz Sałatę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki(...)Cebulę kroimy w podłużne paseczki. Ser, ogórki i pomidory kroimy kosteczki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. Na spód miski dajemy warstwę sałaty, pomidorów, ogórka, cebuli, sera i kiełków słonecznika, po czym przykrywamy je jeszcze raz taką samą warstwą jarzyn. Na górę sałatki układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Sałatkę można przyprawić solą i pieprzem, ale jak dla mnie bez przypraw smakuje
Smakowy RajCayenne ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone(...)makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił. Najlepiej upiec Lazanię wcześniej, tzn. kilka godzin przed spożyciem, wówczas zyskuje bardziej jednolitą konsystencję, a przed samym podaniem wrzucić
Smakowy Rajłyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się(...)Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy je po górze potartym lub pokrojonym w paseczki serem. Naleśniki wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 2 – 5 minut, tak by się ser rozpuścił. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajdostępne na co dzień, ale można zrobić coś ciekawego z tego co jest dostępne w naszych sklepach. Co musicie przygotować, aby pasta wyszła pyszna. Składniki: 1/2 sera twarogowego w stylu bałkańskim 1/2 szklanki startego sera wędzonego a'la oscypek 1/2 kubeczka sera wiejskiego 2 jajka 2 średnie ziemniaki lub jeden duży 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka młodego mielonego jęczmienia pieprz
vegetaniejako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i wstawiamy do piekarnika(...)minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego
kgwjanczewo