Prosta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości
Salonik smakówSkładniki: 6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze) Ok. 300 – 400 g pieczarek 1 niewielka cebula Masło Sól, pieprz Ok. 10 g tartego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami. Doprawić do smaku. Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. (Można(...)wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.) Środek bułek posmarować masłem. Włożyć podduszone pieczarki. Wierzch każdej bułki posypać startym żółtym serem. Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią. Podawać na ciepło
Sto kolorów kuchniCiasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka. Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze
Salonik smakówCzasami potrzebuję zjeść na śniadanie, bądź kolację jakiś lekki posiłek, pełen witamin i kolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia długodojżewający ser Gouda. Sałatka jest odpowiednia na śniadanie, bądź kolację, jak również jako dodatek do dań głównych. Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 łyżki pociętego na "talarki" pora 2/3 łyżki startego(...)drobnych oczkach długodojżewającego sera Gouda szczypta soli Przygotowanie: Sałatę myjemy. Z trzy liście rwiemy na mniejsze kawałki, pozostałymi wykładamy miskę, w której podamy sałatkę. Pomidora tniemy na ćwiarteczki (lub mniejsze kawałki). Mieszamy pociętego pomidora, "talarki" pora, szczyptę soli, porwane liście sałaty i starty ser. Wkładamy do miski wyłożonej sałatą. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiDelikatne, kruche ciasto pizzowe a w nim kurczak i warzywa. Składniki: -filet z piersi kurczaka -kawałek pora -10 suszonych pomidorów -5 dkg sparzonej pszenicy -5 dkg żółtego sera -3 jajka -2 łyżki majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz -przyprawa warzywna Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno(...)kroimy. Kroimy też pora i suszone pomidory. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody
Maminek kulinarnyPyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie(...)rozwinąć i posmarować cienko keczupem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obok siebie plastry wędliny. Nad plastrami wędliny ułożyć obok siebie plastry żółtego sera. Oprószyć delikatnie przyprawą do pizzy i ściśle zwinąć w roladkę. Roladkę pokroić na plastry o szerokości ok 1,5-2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec
Monia miesza i gotujekurczakiem- KURCZAK W SOSIE SEROWYM Z BROKUŁAMI .Szybkie i smaczne! KURCZAK W SOSIE SEROWYM Z BROKUŁAMI SKŁADNIKI: 50dag.piersi z kurczaka jeden duży brokuł sos 4 sery( można zrobić samemu np. beszamel z serem ) masło około 5 łyżek cebula przyprawa do kurczaka 2 woreczki ryżu, ewentualnie sól, pieprz odrobinę bazylii do posypania(...)smażymy(zostawiamy kilka różyczek do dekoracji talerza). Przygotowujemy sos, wlewamy do mięsa z brokułem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Ryż polewamy sosem, kładziemy kilka cząstek brokuła, posypujemy serem. GOTOWE SMACZNEGO
Kuchnia Beatyminor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI: 5 jaj na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 20 dag. sera żółtego Ogórki kiszone 5-8 Cebula Majonez WYKONANIE: Produkty układamy warstwami: ½ białek ½ sera 1puszka tuńczyka Warstwa majonezu Cebula + ogórek 1 puszka tuńczyka Warstwa majonezu ½ białek ½ sera Żółtko rozdrobnione
Kuchnia BeatyŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ" lub jak kto woli ŚLEDZIOWA SAŁATKA WARSTWOWA. SKŁADNIKI: 4 matiasy 4 średnie ziemniaki 4 marchewki + 2 pietruszki 4 jajka 2 cebule czerwone 15 dag. sera żółtego vegeta, majonez, ketchup WYKONANIE: Warzywa i jajka gotujemy, kroimy w drobną kostkę, bądź jeśli ktoś woli trzemy na grubych oczkach tarki, matiasy i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)ser żółty trzemy na drobnych oczkach tarki, układamy warstwami w misce: matiasy wymieszane z cebulą, kropię tą warstwę oliwą z oliwek, ziemniaki, smarujemy warstwą majonezu, marchewka z pietruszką, warstwa majonezu, jajka, warstwa majonezu, starty ser, można :popisać ketchupem SMACZNEGO! Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami
Kuchnia Beatytalerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego(...)maśle, aż woda odparuje solimy i pieprzymy zamarynowane mięso kładziemy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym na każdym kawałku kładziemy usmażone pieczarki, na to łyżkę majonezu, posypujemy startym żółtym serem i przyprawą z suszonymi pomidorami teraz do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 20 min., gdy ser się przyrumieni danie gotowe
Kuchnia Beatygodz. następnie ciasto podzielić na kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: masło roztopić, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę(...)wystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko
Kuchnia Beatyjajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy dodaje coś od siebie i już zmienia się smak klopsa. Mój jest standardowy chociaż tym razem odrobinę inny, ponieważ dodałam sera cheddar. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa sól pieprz 2 cebule 1 jajko(...)ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startego sera cheddar 4 jajka ugotowane na twardo około 10 cienkich plastrów wędzonego boczku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą
Amatorka kuchennaszklanką wrzącej wody, w 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę malinową i wlać do malin, przelać na dno formy silikonowej 24 cm z kominkiem i do lodówki do stężenia ser z wiaderka przełożyć do wyższego pojemnika, galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do sera i pałką blendera zmiksować z 1 minutę na galaretkę malinową dać herbatniki kokosowe(...)czekoladą, dać połowę masy serowej, na wierzch herbatniki kokosowe i maliny dać resztę masy serowej i dać biszkopty lekko je wciskając do sera schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem, zdjąć formę z sernika sernik jest orzeźwiający, nie za słodki i nie za kaloryczny............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250 g makaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni(...)pieprzem. Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota. Podawać ma gorąco
O kuchni z uczuciemschabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy(...)mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość
Codzienna kuchnia niecodzienna