schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy(...)mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki zimnego mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz gałka muszkatołowa starty żółty ser Przygotowanie: Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie (oleju) dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez(...)naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu. Na makaron kładziemy mięsko mielone z sosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec
Amatorka kuchennaSchabowy w panierce....często gości na obiad u mnie w domu, ale czas było podać coś innego. Schabowy po cygańsku czyli połączenie schabu, ziół prowansalskich, majonezu i sera żółtego. Finałem na talerzu był soczysty schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki: 4-5 kotletów schabowych bez kości 1-2 marchewki 2 cebule(...)łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Schabowy lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Marchewki pokroić w grubsze plasterki, cebulkę w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami
Amatorka kuchennaminut. Jadłam tę zupę u koleżanki, która odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy razem z wodą) Zagotować na małym ogniu Następnie włożyć dwa plasterki sera(...)rwąc go na kawałki Gotować do momentu stopienia sera Zupę przelać do malaksera lub utrzeć mikserem końcówką do rozdrabniania Ja podałam z grzankami, ale myślę, że z groszkiem ptysiowym też będzie smaczna Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLiebster Blog Award , padło pytanie: Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Odpowiedziałam wówczas, że ciasta francuskiego chyba już po raz drugi sama nie zrobię . A ślimaki z serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 gramów sera białego (ja kupiłam takie w wiaderku) 3 łyżeczki cukru(...)cukier puder do posypania ślimaczków Nastawić piekarnik na 200 st. C (u mnie termoobieg) Rozwinąć ciasto i najpierw posmarować warstwą sera, a następnie posypać cukrem Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do lodówki na 20-30 minut (po tym czasie łatwiej będzie pokroić rulon w plasterki) Gdy ciasto trochę stężeje pokroić rulon w plastry grubości 1 cm Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowiedziała, żebym otworzyła lodówkę i opublikowała wpis pt.: "coś z niczego" :) Tak więc otworzyłam lodówkę i wyjęłam : 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego 1 cebulę 1 małe jajko do tego przyprawy: sól pieprz otarta bazylia mielona słodka papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki Rozwinąć ciasto i ułożyć(...)najpierw wędlinę... ... potem paski żółtego sera... ... rozłożyć cebulę i przyprawić Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi... ... zwinąć całość w rulon... ... i posmarować roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combolońsku. Nie potrzebuję przypraw (oprócz soli do ugotowania makaronu), mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu(...)spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje) Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTakie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha! Do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli Cebulę obieramy(...)kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i dusimy do miękkości Twaróg z ziemniakami wrzucamy do malaksera, a jeśli go nie posiadamy to zarówno ziemniaki jak i ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi o to, żeby farsz nie miał gródek, ale należy pamiętać też o tym, żeby składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 150 gramów mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką(...)mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy po trzy poziome nacięcia nożem Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania) 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków bazylii ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona(...)mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki - są bardzo fajne do piwa albo po prostu jako przekąska podczas oglądania tv:) ) Listki bazylii posiekać. Jeśli chcemy ziemniaki zrobić z serem żółtym, to ucieramy go na tardce o dużych oczkach, przykrywamy nim mięso na ziemniakach i posypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :) Tort robiony był na wzór sernika na zimno , który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder. Może najpierw rada, jak zrobić cukier puder? Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła cukier puder ze zwykłego cukru, który mieliła w młynku(...)tort był krojony, ale myślę, że 12-13 porcji też wyjdzie. Będą po prostu trochę mniejsze. Nasze były naprawdę spore 1 kg serka w wiaderku - tym razem użyłam sera śmietankowego President 1,5 szkl. cukru pudru - u mnie z malaksera :) 40 g żelatyny 1 galaretka pomarańczowa 1 całe opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek wiórków kokosowych Dodatkowo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykorzystanie. Zrobiłam chipsy ziołowe i ziołowo-serowe :) Można też zrobić z papryką lub po prostu solone - każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach lubczyk tymianek 3 łyżki oleju Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty(...)wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Mieszamy 3 łyżki oleju z przyprawami i pędzelkiem smarujemy każdy z trójkątów Na częśći z nich układamy po kawałku sera żółtego Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C (u mnie termoobieg) i pieczemy ok. 15 minut obserwując czy za bardzo się nie przypiekają. Mają mieć lekki złoty kolor Po upieczeniu można
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą(...)wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella 200 gramów sera gouda Ciasto robi się podobnie jak na calzone : d rożdże mieszamy z mlekiem - odstawiamy na bok na ok. 10 minut Po tym czasie mieszamy mąkę(...)czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać go na sos Następnie kulę mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na goudzie Piecyk nagrzewamy do 250 stopni C (termoobieg
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com