jednolitej konsystęcji Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany Lasagne: 9 płatów makaronu do lasagne ser żółty nadzienie mięsne sos beszamelowy Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy pokoleji : makaron(...)beszamelowy. nadzienie mięsne, ser żółty i znów makaron, sos beszamelowy, madzienie mięsne, ser żółty i na sam wierzch makaron i jeśli zostanie sos beszamelowy ( który ładnie nam się na wierzchu podpiecze) Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniaczyli trochę egzotyki na klasycznym kotlecie drobiowym :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4 plastry ananasa tarty żółty ser Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy. 2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju(...)gotowe kotlety wykładamy po plasterku ananasa i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego
Kuchnia domowa Anikolację prosto, smacznie i szybko! Omlet z dodatkiem białego sera, bardzo wilgotny, a mimo to puszysty i delikatny. Podczas smażenia roztacza się przyjemny aromat pieczonego serka. Omlet podałam z twarożkiem i orzechami włoskimi. Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie(...)Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć serek i posypać
Chocolate Muffin Blogascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 500 g sera białego półtłustego, 3 jajka, 20 g miękkiego masła, 150 g mąki pszennej, sól, mąka do podsypywania, Ser zemleć lub zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie(...)ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm. Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową
królestwo garówBiałęcki po spróbowaniu dania stwierdził, iż zmieniłby dobrane wino. Mi ono odpowiadało, ale może to moja słabość do rieslinga... Ja bym podała taki zestaw... IV. Coulommiers de Caractere - ser produkowany z mleka krowiego, dość delikatny, mleczny, lekko grzybowy. Wnętrze twardsze, im bliżej skórki, tym bardziej lejący się. MJ - Chateau de Camensac Haut - Medoc %e Grand Cru Classe2004 PB - Pravis(...)był chyba zadowolony z doboru wina. Część osób twierdziła, że czerwone wino lepsze, inni iż białe. Jak dla mnie, żadne wino nie było dobrze dobrane. Gdbym nie znała sera i dostałabym go razem, z którymś z podanych win to uznałabym, że ser jest po prostu niesmaczny, wręcz gorzki. Poprosiłam o rieslinga i z przyjemnością dokończyłam deser popijając dobrym winem
królestwo garówosoby..... Pierwszym daniem był „palony chleb prądnicki z olejem rydzowym z chutneyem z wiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie(...)popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem
królestwo garówMniej znana wersja sernika na zimno. Przeważnie robione są z serków homogenizowanych a ten z sera, jest bardziej konkretny i bardziej sernikowy. I bez żelatyny. Spód: 5 batoników chocapic, 100 g migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego(...)najmniej 30 minut. Masło z żółtkami utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodawać cukier puder a następne skórkę z limonki. Masa ma być pulchna. Następnie dodawać stopniowo ser. Gotową masę wymieszać delikatnie z 4oo g owoców. Masę serową ułożyć w tortownicy. Nie trzeba jej od góry wyrównywać, można zrobić łyżką „fale”. Posypać pozostałymi owocami. Wstawić do lodówki na 12 godzin
królestwo garówwbrew przysłowiu „gdzie kucharek 6, tam nie ma co jeść”, w Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu(...)przypadła mi do smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :) - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie
królestwo garówDzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest
królestwo garówliczącego ponad 600 kóz. Niesamowity widok, tyle kóz w jednym miejscu...na tle jesiennych krajobrazów Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Następnie spacer po gospodarstwie Państwa Grabaciaków sery-kozie.pl , rzut oka na dojrzewające sery, łyk mleka „prosto od kozy”, zakup serów na kolację i w drogę.... Kolejnym przystankiem na naszej drodze była wizyta w Gospodarstwie Rybnym Pstrąg w Chechle, gdzie zjedliśmy ciepłe, wyjęte prosto(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem. Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową
królestwo garówciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól 300 sera białego półtłustego, 3 żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie(...)pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ser zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa
królestwo garówAirport oraz Pan Marek Derucki Kierownik Gastronomii, a którą przygotował Szef kuchni – Piotr Lasecki. W jej trakcie spróbowaliśmy: krewetki z awokado i mango w papierze ryżowym, bruschettę z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem, tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna(...)ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można
królestwo garówktórymi zajadają się wszyscy z apetytem, wiem, co w nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki(...)odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Nadzienie serowe: Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Formowanie bułeczek: Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości
dom-agi.pltofu mała kostka) - 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie) - 1 mały brokuł - 7 łyżek otrąb owsianych Dodatki : - pomidory krojone 1 karton - 8-9 pieczarek - paczka oliwek - ser żółty - kilka listków bazylii - przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma) - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie(...)piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać z wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia sera. Smacznego
zdrowa vege kuchniafaszerowane, na każdy dzień i od święta. Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra- szczypta Sposób przygotowania(...)papierowym. Usunąć kości ze skrzydełek. W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie faszerować skrzydełka serem, papryką i ogórkiem. Do każdego skrzydełka wkładać po 2 słupki sera, papryki i ogórka, spiąć skrzydełka wykałaczkami. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować. Ciasto powinno
Kuchnia Danusi