kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy w domu czyli jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy. Ja wykorzystałam czarnuszkę, gdyż ją uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu pełną dowolność(...)Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 150 g żółtego sera czarnuszka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy z wierzchu na całym cieście. Ciasto tniemy na kwadraty o boku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły. Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g sera feta 100 g suszonych pomidorów z oliwy 100 g pomidorków żółtych 150 g makaronu drobnego kokardki sól, pieprz kolorowy 1 duży pomidor czerwony(...)łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego czarnuszka Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy jogurt
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichipsów i wolę zrobić mężowi wówczas takie szybkie przekąski. Są bardzo proste do przygotowania, więc polecam! Ślimaczki z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki(...)kiełbasy i układamy na serze. Cebulę drobno kroimy i układamy na kiełbasie. Na całości nadzienia rozsmarowujemy musztardę i całość zwijamy w rulon. Rulon tniemy na cienki plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizwykłych kotletów schabowych. Małym nakładem pracy oraz niewielkim kosztem można odmienić typowy obiad i stworzyć danie inne niż zwykle. Polecamy! Roladki schabowe SKŁADNIKI: 3 plastry schabu 100 g sera żółtego 1 czerwona cebula olej do smażenia kilka pieczarek 1 płat papryki marynowanej sól , pieprz jajko bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy jak na kotlety i oprószamy solą. Pieczarki kroimy(...)małe kawałeczki lub plasterki i podsmażamy z pokrojoną w kostkę połową cebuli. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na mięsie układamy ser żółty, następnie cebulkę pokrojoną w plasterki, paski papryki oraz łyżkę pieczarek. Całość zwijamy w roladkę, panierujemy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na sałatkę z rybką. Do jej przygotowania wykorzystałam wędzonego łososia, który świetnie się komponuje z serem feta oraz musztardą francuską. Przygotowanie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga zdolności kulinarnych. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 70 g wędzonego łososia 50 g sera feta 1 łyżeczka oliwy koperek(...)łyżeczka musztardy francuskiej pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Łososia dzielimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej obie kostki bulionowe. Całość mieszamy a następnie maczamy w marynacie filety. Pomidorki obieramy i kroimy na plasterki, ser mozzarella kroimy na plasterki. Na filecie wyciągniętym z marynaty układamy plasterek pomidora na nim plasterek sera, ponownie pomidor i ser. Całość zwijamy w rulonik z podsmażamy na patelni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem makaronowym SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki 100 g makaronu niteczka Czaniecki sól, pieprz kilka pieczarek 2 plasterki sera żółtego 1 ugotowane skrzydełko z indyka (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka keczupu czarnuszka 1 szklanka(...)naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie na każdą paprykę nakładamy pół plasterka sera i posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika na kilka minut aż ser się roztopi. Do przygotowania tego dania wykorzystałam makaron niteczka walcowana , który dostałyśmy w przesyłce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyło dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu i smaku. Kluski leniwe z miętą SKŁADNIKI: 250 g sera białego 1 płaska łyżeczka suszonej mięty Skworcu 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Oddzielam żółtko od białka, po czym(...)białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim i bazylią Czesławy Zarzeckiej -oliwki jakie lubicie -dużo koperku oraz listki bazylii -prażone ziarna Ziołowo Mi od Ziarenkowo -olej lniany Wielkopolski(...)SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej
Z Kuchni Do Kuchnibrzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania(...)ciasta kruchego ( 1/4 ) wkładamy do lodówki ,aby nam dobrze stężało. Pozostałe ciasto wałkujemy i wyścielamy nim spód blaszki. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto i równo rozsmarowujemy. Na ser układamy odsączone połówki brzoskwiń w niewielkich odstępach. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Pianę bezową wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki
Przepisy i porady kulinarnemleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach(...)woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ! Masa serowa : Ser mielimy przez maszynkę. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie razem. Gdyby nasza masa była zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki pszennej i wymieszać. Możemy też kupić w sklepie gotową masę serową
Przepisy i porady kulinarneSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso
w mojej kuchnizamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta na zimno. Nadzienie -sos pomidorowy lub pomidory w puszce -oliwki -suszone pomidory Ponti od INDEXFOOD -oliwa z oliwek OLITALIA od INDEXFOOD -pomidorki koktailowe -ser rycki wędzony Ramzes -ser topiony Gouda LACTIMA -pieczarki marynowane -listki bazylii poszarpane Rozwałkuj ciasto i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Rozsmaruj oliwe z oliwek i dodaj sos pomidorowy(...)wierzch wszystkie pokrojone składniki „jak popadnie”. Polej serem topionym. Pokrój w kawałki ryckiego Ramzesa i daj na wierzch. Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min. Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijakiegoś czasu chodził za mną delikatny, kremowy sernik. Kupiłam więc ser i do pracy. Sernik wyszedł dokładnie taki jaki sobie wymarzyłam. Do tego był to mój pierwszy sernik pieczony w kąpieli wodnej. Nie taki diabeł straszny. Od teraz chyba już będą piekła w ten sposób większość serników. Składniki: 650 g sera twarogowego trzykrotnie(...)tortownicy i boki dokładnie przyciskając. Folię ułożyć na krzyż tak, aby woda się nie dostała do środka tortownicy. Ja owinęłam moją tortownicę 4 kawałkami folii. Ser wymieszać robotem z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Gotową mieszankę serową wylać tortownicy. Owiniętą folią tortownicę wstawić do drugiej, szerszej formy. Wlać wrzątek do szerszej formy
Sto kolorów kuchni