Pyszne połączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr(...)wody + kostka rosołowaząbek czosnkuzioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba
NA MOIM TALERZUlokalne smaki, wydając przy tym niewiele. Niezwykle pysznie wspominam ten wieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną(...)potrzebować?drylowane daktyleser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur)jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczkuwykałaczkipomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek)Przygotowanie:Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym
Food Squaretostów francuskich. Chlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli.Składniki (na 2 porcję):4 kromki czerstwego pieczywa razowego2 jajka50 ml mleka4 łyżki startego drobno sera(...)plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Podczas
Food SquarePork tenderloin in yogurtSkładniki.50 dag polędwicy wieprzowej1/2 łyżeczki soli1 łyżka papryki słodkiej10 dag sera ementalskiego1 łyżka mąki1 cebula2 łyżki masła250 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka Kucharka2 łyżki natki pietruszkiWykonanie.Umytą, osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć(...)mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić.Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką.Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam
Kulinarny karnet Christopherapysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę. Do tortellini wlewamy śmietankę.Garnek musi(...)chwili przełożeniadania do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę. Dosypujemy groszek konserwowy (odsączony). Wszystko mieszamy. Dosypujemy połowę opakowania sera. Ponownie mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut. Kiedy wierzch
Maminek kulinarnytrochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem(...)Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki
Maminek kulinarnybardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebul
Maminek kulinarnyFaszerowane kwiaty Kwiaty cukinii lub dyni, nadziewane twarogiem i wędzonym serem , smażone w cieście ( fiori di zucchini o zucca ripieni e fritti ) SKLADNIKI15 kwiatów cukinii lub dyni150 g twarogu (najlepiej typu ricotta )70 g wędzonego sera ( provola affumicata )szczypta gałki muszkatalowej1 jajkopieprzolej do smażenia(...)sólZ kwiatów usunąć preciki wraz z wystajacymi listkami i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu.W jednym pojemniku wymieszać dokładnie twaróg, wędzony ser, jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatalowej, Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką.Teraz kolej na ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać. Powinno
zielonacukinkakompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie... Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost od producenta. Jak Wam się podoba? To chyba najlepsza pizza, jaką jedliśmy. Była tak pyszna, że pochłonęliśmy(...)jajko2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soliDodatkowo: 6 łyżki sosu domowego sosu pomidorowego (wcześniej zredukowanego)80 g bresaoli60 g rukoli150 g sera dojrzewającego (z czarnuszką)parmezan (Parmigiano Reggiano) Z wody, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły :) Następnie w misce umieścić pozostałe składniki
Delicious TitbitsJajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić.Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić na noc do odcieknięcia.Rodzynki zalać rumem, zostawić na noc.Następnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć; powinien być sypki.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.Słupki migdałowe uprażyć(...)suchej patelni, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Wlać czekoladę, zmiksować. Rodzynki odcisnąć, do masy dodać alkohol, zmiksować.Rodzynki i migdały dodać do masy, wymieszać łyżką.Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc.Rano odwinąć gazę, wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZachwyci nawet smakoszy mięsa.Spróbujcie sami!Składniki:10 jaj ugotowanych na twardo;2 surowe jaja;400 g pieczarek;Duża cebula;1/2 puszki groszku konserwowego;Pęczek szczypiorku;100 g żółtego sera;4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 płaskie łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej/oliwa;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Ugotowane(...)jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Cebulę obrać, drobno posiekać;Pieczarki i cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju/oliwy;Ser żóty zetrzeć na tarce o dużych oczkach;Szczypiorek drobno posiekać;W dużej misce wymieszać ze sobą: starte jajka, podduszone pieczarki i cebulę, szczypiorek, starty żółty ser i groszek;Do powstałej
Gospodyni MiejskaSkładniki:250g makaronu spaghetti;1 duża cebula;100g wędzonego boczku;2 ząbki czosnku;oliwa;200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;1 jajo;2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Na patelni rogrzać oliwę.Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić(...)Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi
Gospodyni Miejskazalewą);1 średnia cebula;2 ząbki czosnku;1 łyżka octu balsamicznego;1 łyżeczka bazylii;1 łyżeczka oregano;1 łyżeczka cukru;Sól;PieprzOliwa/olej do smażenia;Twardy, dojrzewający ser do posypania np. parmezan (około 20 g).Sposób wykonania:Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W czasie gotowania makaronu przygotować sos.Cebulę obrać, drobno posiekać.Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.Pomidory(...)Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Z dodatku czosnku i/lub cebuli można zrezygnować. Można też całość zmiksować
Gospodyni Miejskabiałej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;Sól;Pieprz;100 g sera feta.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta(...)ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 15 minut.Na podpieczony spód wyłożyć buraki z cebulą, ewentulanie przyprawić jeszcze solą, pieprzem czy ostrą papryką, posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła
Gospodyni Miejskaczubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa z oliwek;2 łyżki soku z limonki;Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki(...)ósemki i wrzucić do odstawionej z ognia patelni z mięsem i warzywami.Tortille podgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce.Danie podawać wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyprawę do fajitas można zastąpić następującą mieszanką przypraw: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.Ja z powodu braku dużej patelni najpierw
Gospodyni Miejska