pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie jak Taleggio i Grana(...)smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle z dynią i Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ
Z Kuchni Do Kuchniciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z żółtym serem i dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam.Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub domowe) ser gouda lub mozzarella ulubiony dżem (truskawkowy) żółtko do posmarowania ciastek(...)wierzchu sól Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Płat ciasta kroimy na prostokąty 5x10 cm. Na środku każdego układamy łyżkę startego sera, zostawiając czyste brzegi. Składamy na pół, zlepiamy brzegi a czubkiem noża robimy małe dziurki, nacięcia z wierzchu ciasta. Surowym jajkiem smarujemy każde ciastko, posypujemy szczyptą soli. Pieczemy na papierze do pieczenia przez jakieś 10-15 minut. Podajemy
prawdziwe jedzeniezmienić :) Posadzona onegdaj w doniczce na kuchennym parapecie bazylia zamiast kupnej, uprażone pestki słonecznika w miejsce piekielnie drogich orzechów pini, zamiast parmezanu o połowę tańszy tarty, twardy ser, oliwę z oliwek zastąpimy zaś olejem słonecznikowym. Składniki:- garść liści bazylii- 100 g rukoli- 50 g prażonych ziaren słonecznika- 40 g twardego, tartego sera- 2 ząbki czosnku- 100 ml oleju słonecznikowego- sól(...)smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie
Kulinarne zapędy KokosaJeszcze jedna wersja sałatki z serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :) Sałatka z fetą i szynka parmeńską Składniki: około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania(...)dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, szynkę oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym
Mania GotowaniaBrand 10 sztuk, szynka wędzona 20 dag, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny 1 łyżeczka, ząbek czosnku 2 sztuki, szpinak świeży 300 gram, śmietana 1/2 szklanki, ser żółty 15 dag, kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu makaron duże muszle(...)szpinaku i podsmażać z 2 minuty mieszając do szpinaku dodać 1/2 szklanki śmietany 18% i zagotować mieszając do naczynia żaroodpornego układać ciasno muszle nadziane szpinakiem na muszlach ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać po wierzchu - w piekarniku 200C piec około 20-25 minut bez przykrycia do chrupiącej skórki smaczne, syte
W Mojej Kuchni Lubięokoło 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie. Powinno się je zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało nie mam takich machin w mieszkaniu, więc postanowiłam(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Jeśli zdecydujecie się na mielenie ziemniaków maszynką, to razem z nimi mielimy też ser i cebulkę. Ja ją rozdrobniłam blenderem. Cebulkę i ser dodajemy do ziemniaków i wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy
Czerwona Porzeczkastoję i nic!Wpadłam na genialny pomysł!Kolacja zrobiona w ciągu 5 minut!Dziś stawiamy na zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone w kostkę, (możemy dodać pestki słonecznika
Kuchnia moimi oczaminiebywale ogromny kawał łososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie:Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.I farsz: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów(...)pokrojone pieczarki, 2 plastry sera topionego, sól, pieprz, paprykę (wg uznania) mieszamy i czekamy.II farsz: w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy 2 pokrojone ząbki czosnku (uważajmy, by go nie przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy
Kitchens Alphabetcebula drobno pokrojona, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, po pół kalafiora i brokuła, 1 szkl mleka, 3 szkl wywaru warzywnego, 0,5 szkl startego sera i kawałeczek do dekoracji, 1 łyżka mąki, szczypta papryki, sól, pieprz. Wykonanie; W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, kalafior i brokuły(...)smażyć stale mieszając. Powoli dolewać mleko i wywar, doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i doprawić. Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać
Anioły w kuchnizabawy potrzebna jest energia, to trzeba przekąsić coś kalorycznego, więc może oponkę???Jest to sprawdzony maminy przepis . Z podanej porcji wychodzi ok.50 sztuk Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru cukier waniliowy 4 żółtka 1łyżeczka sody oczyszczonej 250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta) mały kieliszek spirytusu cukier puder(...)posypania Wykonanie;Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą zakrętki. Do zimnego oleju dodać spirytus i dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki
Anioły w kuchnizrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą
Anioły w kuchniciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie;Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony(...)ser i budyń. Dalej ucieramy. Ubić pianę z białek i dodać do sera i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zagnieść razem. Do foremki wyłożyć najpierw ciasto a później wylać masę serową.Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piec ok.godziny
Anioły w kuchnizobaczyłam te drożdżówki w magazynie " Kuchnia" od razu postanowiłam je zrobić.Generalnie ja i mój mąż lubimy wszystko co jest z serem. Te drożdżówki przypadły nam bardzo do gustu. To moje pierwsze drożdżówki:) Powiem tak...od dzisiaj już nie kupuję w sklepie;) Dla mnie to kolejny ciekawy przepis... no i super zabawa;)Składniki na ciasto; 1 jajko, 250 ml mleka(...)łyżeczka cynamonu, 125 g masła, 550 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka soli, 70 g brązowego cukru, Składniki na nadzienie; 250 g sera białego, 80 g cukru, ziarna z 1/2 laski wanilii, skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/, sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/, garść pokrojonych suszonych moreli, 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Anioły w kuchnicieszyc każdym kęsem i może przekona się do szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;)Składniki; płat ciasta francuskiego, porcja mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól. pieprz, Wykonanie;Wylepiamy ciastem foremkę.Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy oliwą z oliwek(...)zeszkli. Wrzucamy szpinak, mieszamy i odparowujemy.Szpinak musi stać się gęstą masą. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt. Dodajemy starty żólty ser w takiej ilości jaką wolimy:) Łączymy masę jajeczną z masą szpinakową. Wykładamy farsz na ciasto i posypujemy serem. Pieczemy w tej samej temp.aż wierzch farszu zetnie się i zarumieni
Anioły w kuchnipyszny..i o mały włos nie zdążyłabym zrobić zdjęcia...córka wzięła na imprezkę z koleżankami.Przepis znalazłam tutaj i cytuję w całości..Ja co prawda zwiększyłam ilość sera do 750 g i resztę składników oczywiście też.. Spód 200 g mąki pszennej 75 g cukru 75 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Nadzienie 500 g sera na sernik (chudego) 150 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka 125 ml mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać piekarnik do 180 C.Mąkę zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie
Moje domowe kucharzenie