ser żółty - 6379 przepisów (strona:347/426)

Szlakiem dobrego smaku - recenzja 140

grupy zaliczamy m.in.: wielkopolski ser smażony, jabłka grójeckie i kiełbasa lisiecka. Ostatnim znakiem jest GTS czyli Gwarantowana Tradycyjna Specjalność , a wśród oznaczonych nim produktów można znaleźć np. olej rydzowy, kiełbasę myśliwską i miody pitne. Poszczególne produkty i regiony są w krótki sposób scharakteryzowane, a dodatkowo ozdobione ładnymi zdjęciami. W przewodniku znajdziemy dwie trasy: czerwoną i żółtą, które pomagają zlokalizować poszczególne

Pasja Smaku
UFO – Latający talerz. 103

Zielone i żółte miniaturowe patisony są bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni. Owoce   patisonów można przyrządzać ze skórką, podobnie jak cukinię i najlepiej smakują faszerowane. Dynia jest znakomitym źródłem beta-karotenu, witaminy C, B, a także K, Ca i Fe. Patison z grzybami  ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowe jajka z twarogiem i brzoskwinią 128

wanilią żółta masa 1 brzoskwinia z puszki (2 połówki) Wydmuszki umyć, wyparzyć i osuszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do wydmuszek. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jajka. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę twarogową: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym

Ugotować
Zapiekany gulasz z serowymi ziemniakami 186

żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa. Puree: 6 dużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda

Świat Domowej Kuchni
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg(...)filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą

Plate of Joy
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 195

żytniej i muszę przyznać, że bardzo mi się ta zmiana podoba, czyli smakuje. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą Proporcje na 3 placki Czas przygotowania: 160-180 minut Składniki na ciasto(...)mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 100 g sera feta 3 garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Grecka 130

Składniki : Sałata lodowa mała kilka pomidorków kawałek ogórka wąż 1 cebulka czerwona 8 czarnych oliwek kawałek papryki  czerwonej , żółtej 100 g fety Sos :  6 łyżek Oleju lnianego Olejowy Raj   1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki octu winnego sól , pieprz do smaku 1/2 łyżeczki miodu   Wykonanie : Sałatę myjemy i suszymy.Pomidorki , ogórek , paprykę  myjemy . Pomidorki kroimy(...)ósemki, ogórek w półplasterki, paprykę w paseczki . Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Oliwki przecinamy na pół. Na talerz układamy   sałatę i resztę warzyw . Ser feta kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy olej , dodajemy przeciśnięty przez praskę  czosnek , miód, ocet , sól i pieprz do smaku , mieszamy i polewamy sałatkę . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rukola na tapecie 158

potrawie do której pasują idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą,  pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż(...)przed wirusami i toksynami), potas (wspomożemy nerki oraz proces przekształcania glukozy w glikogen, uregulujemy wydzielanie insuliny), magnez, aminokwasy siarkowe (zniszczymy bakterie), kwas foliowy, karotenoidy (zapobiegniemy zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej) i witaminy A, B, C i K. Spożywanie rukoli pomaga podnieść odporność, zwalczyć wolne rodniki oraz zapobiega anemii i zakażeniom, a dzięki zawartości glukozynolanów również rakowi płuc, sutka, prostaty, trzustki

les mirabelles
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 116

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)wody 7 g drożdży suszonych, 3 łyżki oleju, 4 pomidory koktajlowe świeży rozmaryn 1 żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik wiedeński II 336

pianę. Odkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy(...)ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny- po to by nie opadło. Polewę zrobiłam z cukru pudru I barwnika żółtego-spożywczego :) smacznego

Smaki Edyty
Pide z cukinią i fetą 162

chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam(...)oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia na wierzch: 2 małe cukinie 200 g sera feta 4 łyżki oliwy pul biber lub płatki chilli do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce

Chilli Czosnek i Oliwa
Pesto z rukoli 180

sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pesto z rukoli Składniki: 50 g rukoli 3 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki(...)średnim ogniu przez około 5 minut. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Składniki na pesto, oprócz parmezanu, wkładamy do blendera i blendujemy. Na koniec dodajemy ser i wszystko razem mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 377

Wiosna. Ptaki śpiewają, za oknem jasno, wszystko kwitnie, oczy pieką, a ja mam w głowie tylko jedno. Powraca trauma z dzieciństwa związana z tą jakże przyjazną

Wypisz Wymaluj
Trójkolorowy torcik serowy z truskawkami i polewą czekoladową 186

okoliczność :) Prezentuje się wspaniale i jest bardzo smaczny. Dzieci będą zachwycone, a i rodzice na tym skorzystają ;) Składniki: 750 g twarogu na serniki 3 różnokolorowe galaretki (np. żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa(...)śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia

MyCookBook.pl
Elegancki obiad...zobaczcie sami! 177

wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od  ETERNO(...)żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze przyjemności. -przyprawy w tym u mnie różowa sól himalajska, pieprz prosto z młynka, kminek przyprawa Kuchmistrz od SKWORCU suszona pietruszka u mnie od  SYS vinaigrette limonka

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania