coś szybko i smacznie! Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele! Dzisiaj czas na placuszki! Placuszki z cukini Ciasto: 0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok) 2 jajka 5-6 łyżek mąki 8-9 łyżek płatków kukurydzianych duży pęczek natki pietruszki jeszcze większy pęczek kopru(...)właśnie! Do odciśniętej już cukini dodajemy koper, pietruszkę, jajka, mąkę, płatki kukurydziane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A teraz zajmujemy się naszym dipem: Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :) Odstawiamy nasz
Kuchnia moimi oczamisoku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku(...)bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa
Kulinarny karnet Christopheraosoby) Składniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron(...)Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :) Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieJuż po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i
karmelowySkładniki: 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 szkl czerwonej soczewicy 1 papryczka chili pęczek pietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 1 puszka pomidorów w kawałkach 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2 łyżeczki miodu 2 łyżki ketchupu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka fety olej rzepakowy oliwa z oliwek pieprz słodka(...)nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaPieczarki bardzo lubię i często używam w swoich potrawach. Mają mało kalorii i można je dodawać do bardzo wielu dań. Ostatnio będąc na zakupach trafiłem na
Parowar FacetaTak sobie myślę, że w niedzielę powinnam zapodać przepis na pyszne ciasto do kawy czy herbaty. No cóż, dziś mamy dzień bez ciasta, za to
Przysmaki Karolkikocimiętkę- w tym roku ogórecznik ma mniej imponujące rozmiary, więc znalazło się na nią miejsce. Drugie miejsce, za które się zabraliśmy to kwietna rabata pod brzozami. Tam dodałam piękną żółtą rudbekię, która już jak ją niosłam przyciągnęła kilka motyli. Znalazło się też miejsce dla wymarzonej żurawki i pysznogłówki. Niestety tą drugą udało mi się dostać tylko w czerwonym kolorze ( Fireball(...)stać przy garach? MAKARON Z SOSEM Z BOBU 500g bobu (mały worek) 4 plasterki szynki 3-4 łyżki masła 3-4 łyżki mąki 100-150ml mleka 100g łagodnego sera (np. Gouda) gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku pełnoziarnisty makaron świderki Bób wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 15-20 minut (zależy jak stary i duży jest). Pod koniec
les mirabelleszawsze lubiłam paprykę, zwłaszcza czerwoną i żółtą za ich słodki smak. Nie wyobrażam sobie, żeby nie przyrządzić faszerowanej papryki kiedy jest teraz tak tania, a na rynku jest od niej aż kolorowo. Farsz może być oczywiście dowolny, ja przygotowałam tutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad(...)kapelusiki"oraz usuwamy z nich gniazda nasienne. Papryki od środka solimy, a następnie nakładamy farsz do samego końca i przykrywamy je kapelusikiem. Jeśli macie ochotę, wierzch mięsa możecie posypać serem. Jak widać na zdjęciu powyżej z 0.5 kg mięsa mielonego i 3/4 sypkiego ryżu udało się uzupełnić 12 papryk. Papryki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około
upichcicmasa kolorowa. Wykonanie: Na samym początku robimy dekorację z masy plastycznej. Na oczy: 2 duże białe kółka, 2 mniejsze żółte, 2 małe czarne i 2 białe kropki. Na dziób: Żółty troszkę grubszy trójkąt Na uszy: 2 grube trójkąty nadziane na wykałaczki Wszystko odkładamy do wyschnięcia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, cukrem kakaem i solą, barwnikiem. Dokładnie mieszamy. W misce(...)mój mały łasuch skutecznie podjadał mi ją z miski :). Kolejną łyżeczkę żelatyny zalewamy zimną wodą przegotowaną i odstawiamy do napęcznienia. 250 ml śmietany łączymy z 250 g sera mascarpone, dodajemy barwnik, w jakim ma powstać nasz tort (ja użyłam barwnika czarnego w żelu) i kontrolując kolor zaczynamy ubijać naszą masę. Pod koniec dodając do niej cukier z cukrem waniliowym
Malinowe PocałunkiJuż dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Gęsta jarzynowa z brukselką Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami(...)różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaDynia piżmowa - Butternut - faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam(...)pieczenia odpowiednio wydłużyć seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki bulion zagotować z 1 listkiem laurowym na 1 łyżce masła poddusić cebulkę, dodać pokrojony seler i po kilku chwilach ryż. Przesmażyć razem przez kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciemnym miejscu. SOS SOJOWY- Bez niego nie ma południowoazjatyckiej kuchni. Jego dwie podstawowe wersje to jasny (lekki) i ciemny (ciężki), oprócz tego istnieje wiele innych odmian (np. gęsty żółty lub czarny). jest wyrabiany ze sfermentowanych ziaren soi, ziaren zbóż, soli i wody. jest jest używany częściej; ciemny jest gęsty i powinien być dodawany z umiarem. W przeciwieństwie do jasnego zawiera(...)najczęściej można je kupić w postaci puree uformowanego w kostki o wadze 225 g, przypominające kostki daktyli. Szczelnie owinięte, dobrze przechowują się w chłodnym miejscu. TOFU- Świeże tofu, czyli ser otrzymywany z mleka sojowego, popularny w całej Tajlandii, jest sprzedawane wprost z otwartych pojemników stojących w ladach chłodniczych, zalane czystą, świeżą wodą. Ma raczej nieokreślony smak, jest za to bogatym
ClauditteMissCookingoczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte butle. Sos łaskawie pominęliśmy przy konsumpcji. Po drodze zaliczyliśmy koktajl owocowo – warzywny za jedyne zł 10. Co np. za wodę z ananasem i bazylią jest lekkim nadużyciem, ale skoro(...)trzeba było by się bronić. Sos własnej roboty z Fanexu. Mieszanka sałat składała się z 3 liści rukoli (upierdliwa jestem i liczyłam), bekon występował w tytule dania, a ser gdzieś był ale nie wiem gdzie. To wszystko za jedyne zł 20. Tak że tego… Popiliśmy to wszystko ja moim ukochanym John’em Lemon’em z czarnej porzeczki
ladykitchen