cebule 3 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno pokrojone 400g pokrojonych pomidorów z puszki po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano sól, pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200g drobno pokrojonego sera mozzarella 2-3 garście czarnych oliwek(...)orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} I jeszcze jedna własna wersja nadzienia wege: sos, mozzarella, szpinak i czosnek na oliwie, żółta papryka, zioła. Jednak ta o wiele ładniej wygląda niż smakuje:), przynajmniej jak dla mnie… W La Sueva - tym razem nie z OpenCard, ale z okazji Weekendu za pół ceny
Qlinarnie i Qlinarniesobie 'naciągała'- trzeba tylko pamiętać, żeby ją przed jedzeniem wyjąć. Wyszły bardzo intensywne, o pięknym złotym kolorze. A! Oczywiście mówiąc "mirabelki" mam na myśli nasze mini, pseudo mirabelki, czyli żółte owoce śliwy ałyczy. Rozdział kolejny to pieczony sernik, który już od jakiegoś czasu pojawiał się w naszych rozmowach. Ponieważ do tej pory moje doświadczenia z nim były oględnie mówiąc "takie(...)działa mi to na wyobraźnię, nie powiem). WANILIOWY SERNIK Z MIRABELKOWYM MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł
les mirabellesKolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy(...)twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pomidor Dzień
SMYKWKUCHNIpecorino, restauracja w Montepulciano, po prawej: wybór crostini z różnymi dodatkami, które podano nam w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce Bruschetta al pomodoro oraz z dodatkiem grzybów i sera pecorino Bruschetty, crostini ... a czym właściwie różnią się od siebie? Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa na zakwasie(...)ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony
Chilli Czosnek i OliwaKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i
SzczyptaSmaQsosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać(...)czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois (10-12 malutkich filecików) 200g frankfurterek (jeśli kupiliście surowe albo mocno wędzone trzeba je przez 5-10 minut wymoczyć we wrzątku
Karo in the Kitchenmiasteczku Gaiole in Chianti. Andrea prowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła! Andrea zaprosił(...)których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście bez problemu się
Chilli Czosnek i Oliwatuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem Sałata lodowa z kurczakiem Sałata lodowa z ogórkiem i papryką Sałata lodowa z serem feta Sałatka a'la nicejska Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji Sałatka brokułowa(...)tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami Sałatka żółta
Kuchnia domowa Aninajszybciej. Zastanawiałam się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii ( przepis - klik ) z pora i jarmużu ( przepis - klik ). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna(...)łyżeczki soli 113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 75 ml maślanki i trochę do posmarowania ciasta 2-3 duże pomidory, najlepiej w różnych kolorach ( u mnie malinowy, żółty i czekoladowy ) 100 g pesto (własne lub ze słoika) Przygotowanie: W dużej misce wymieszałam mąkę, cukier, kaszkę mannę i sól. Następnie dodałam kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami
Chilli Czosnek i Oliwataky zygoweczki. Kołołcz abo mołbaby tyż rychli dómi piekli, nierozł jeszcze takoł mało babka, abo zajączka, co ekstra na stół był upieczony i szlajfą łowiązany. Jakbyście chcieli mieć fest żółty babki drożdżowy, to dodejcie do żółtek trocha soli, to banie aż czerwiona. Ale nołważniejszy na Wielkanoc był nowyj klejd, czansto uszyty z mazelonki łod starki. A nie rołz na Wielkanoc(...)Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa
My simple kitchenzatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków ! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy(...)jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy
Symfonia SmakówGlutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się i w serze, i w paście miso – powstają w procesie fermentacji i dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy(...)być sedno i balans. Ilość bulionu i pasty zawsze regulujemy według własnych kubków smakowych. W sklepach z orientalną żywnością znajdziecie kilka rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa
Karo in the Kitchensię odegrać i spłatać mistrzowi figla. Wybrał dzień ślubu córki mistrza, przekupił kucharza i ku zdumieniu wszystkich gości, na stołach pojawiła się ogromna góra żółtego ryżu. Wszyscy zachwycali się i wykrzykiwali "Risus optimus" - wspaniały ryż. Żółty ryż wkrótce zasłynął jako risotto alla milanese , które przygotowywane jest po dziś dzień z dużą szczyptą szafranu. Do dziś risotto pozostaje specjalnością północnych Włoch(...)Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe. Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania. Dodatkowe porady: Do mieszania risotto należy
Codzienne GotowanieJest jak Kopciuszek. Albo brzydkie kaczątko. Niezgrabna. Żółta. Opasła. Tu i ówdzie pokryta meszkiem. Uparcie twarda. Pełna pestek. Rzadko trafia na salony. Częściej marznie porzucona w ogrodzie. Niesłusznie. Wystarczy odrzucić pozory. Poświęcić jej czas, serce i cierpliwość. Niezgrabny Kopciuszek, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nabierze pięknego pąsowego koloru i zamieni się w prawdziwą damę. Ma na imię pigwa(...)Membrillo to galaretka z owoców pigwy. Jest bardzo słodka i gęsta. Jej intensywny głęboki kolor to zasługa długiego gotowania z cukrem. Membrillo to tradycyjny hiszpański przysmak, najczęściej podawana z serem Manchego lub innymi serami o ostrym, wyrazistym smaku. Ten duet smakuje wybornie i jest doskonałym pomysłem na tapas. Innym sposobem na podanie membrillo jest krojenie na małe kwadraty
KUCHARNIAkremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody(...)ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretki Składniki: - 2 pomarańcze - 1 żółty grejpfrut - galaretka cytrynowa - galaretka pomarańczowa Wykonanie: Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką
Malinowe Pocałunki