zmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa) spora garść natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa
Smaki Przyprawy i Kolorysmakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej i papryki. Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 1 żółta papryka - 3 ząbki czosnku wędzonego - różowa sól himalajska - olej sezamowy - ziarnisty pieprz czerwony Liście sałaty płuczemy, otrzasamy z wody
mojewypiekiinietylkobułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru masło do formy Przygotowanie Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem
R'n'G Kitchennigdy ne dorówna babcinym wypieką - po pierwsze mama, czy babcia zawsze będzie tą najlepszą kucharką, a po drugie - swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom. Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego
Słodkie okruszkioknem tylko szare barwy na mnie zawsze dobrze wpływa. Smacznego :) Podałam ją na stół w kolorowych miseczkach. Moja w kolorze żółtym - słońce proszę wróć! Składniki: 2 pomidory 5-6 rzodkiewek szczypiorek 1/2 główki sałaty 100-150 g ser sałatkowo-kanapkowy (ser miękki solankowy półtłusty) opcjonalnie sok z 1/2 cytryny (do skropienia sałatki) Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pozostałe
Słodkie okruszkizmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa) spora garść natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa
Kulinarna rozmowaPodałam je z pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Gnocchi z pesto z rukoli Składniki na 4 porcje Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitymąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól
Sajkofanka smakuMakaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach
Moja smaczna kuchniaPrawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą. Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak. Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały się następujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku
W kuchni Karmel-itkigości na moim stole co dzień . Urzywam go do pieczenia , smażenia ,sałatek. Składniki ser feta olej rzepakowy 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek koperku 2-3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej kilka listków bazylii Wykonanie - Fetę pokroić w plastry ok 2 cm . - Warzywa
Eli Gotowanieżółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli nie została całkowicie zmiksowana.) Do bobu dodajemy pokrojony ser Apetina, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy bardzo
Moniki SmakołykiDomowy ser twardy – „Caciotta” Serfując po necie trafiłam na blog „W poszukiwaniu Slow Life” , który zaszczepił we mnie miłość do domowego
Ogrodnik w podróżyłyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 2 łyżki posiekanej pietruszki pieprz, sól nadzienie: niewielka żółta cukinia niewielka zielona cukinia łyżka oliwy łyżka ziół prowansalskich mała czerwona cebula mała biała papryka 100 g sera feta Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej
Mienta blogzastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza. Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam. Jest bardzo prosta, a mega pyszna :) SKŁADNIKI 1/3 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 żółte papryki kremowe 250g wędzonej makreli
Moje Kuchenne Rewelacjepapryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak(...)żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem
Moja smaczna kuchniathai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik
WojnaNaSmaki.plWczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5 cebuli 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku) 1 puszka kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy
MarciochaKucharzyplacki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty, na to plastry szynki i żółtego sera.Paprykę kroimy w słupki.Na tortillę układamy słupek papryki obok kabanosa, nastepnie słupek papryki. Zwijamy tortillę, odcinamy nożem w momencie
Z Majeczką w kuchniłyżka masła Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśniki mieszamy razem...smażymy cienkie naleśniki... z podanych wartości wychodzi 5 naleśników... Ser i cukier mieszamy. W rondlu z dwoma łyżkami cukru wsypujemy cukier...gotujemy gdy już będzie miał barwę lekko żółto- brązową dodajemy masło i mieszamy tak długo aż masło całkowicie się rozpusci... Na koniec dodajemy pokrojone banany i chwile razem
NaKońcuJęzykakolei mój P. lubi 'przekładańca':) Dodatkowo zapiekłam z mozarellą i podałam z pęczakiem, ale Wy możecie użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie. * bakłażan- 1 szt. * cukinia zielona- 1 szt. * cukinia żółta- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * pomidory- 4 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * oliwa * przyprawy: tymianek(...)oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki. Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min. Jeżeli robimy wersję z serem, to dodajemy go pod koniec pieczenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaśmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać ser i zmiksować. Nasączenie: 100 ml wody 100 ml likieru cytrynowego Limoncello Składniki wymieszać. Dodatkowo: barwnik czerwony i czarny -spożywczy żółte i pomarańczowe M&M'sy Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową
Chocolate Muffin Blogzrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :) Składniki: 1 mała dynia 1 por (zielona i białą część) pół litra bulionu warzywnego sok i skórka otarta z połowy pomarańczy 2 pomidory główka czosnku oliwa (u mnie tymiankowa) sól, pieprz gałka muszkatołowa świeży tymianek ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią
Bon Appetit Małgorzaty