początku nasz apetyt rozbudziła deska serów z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka. Chyba po raz pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było(...)bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami
Food Squarerazem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy sól, pieprz, tarty ser kozi Umytą i oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie, podobnie bób. Po ugotowaniu bób obrać ze skórki. Ciasto na mace/ podpłomyk robi się
MarciochaKucharzyogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja
królestwo garówpocieszy ,nie tylko żołądek...ale i nasze oczy i doda trochę optymizmu na talerzu. Składniki: zmieniaczki marchewka świeża bazylia czarne oliwki żółta i czerwona papryka ogórek olio extravergine d'oliva Monini Koperek olio extravergine d'oliva Monini ser parmezan lub grana padano czosnek masło MASMAL … bo najlepsze jak dla mnie, Wasze kubki smakowe beda Wam wdzieczne ! Wykonianie: Ziemniaki i marchewkę
Z Kuchni Do Kuchnikieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)mieszamy i pozostawiamy do momentu aż bulion zostanie wchłonięty. Po tym czasie dolewamy pozostałą część bulionu, ponownie mieszamy i ponownie czekamy aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie do risotto dodajemy sera, szafran, mieszamy i chwilę trzymamy na średnim ogniu. Podajemy na ciepło
Emcia Pichciniej "dama". SKŁADNIKI: - Tuńczyk w oleju, puszka, - Czerwony ryż, 100 g , - Por, 1 spory, - Papryka Czerwona, 1 - Papryka Żółta, 1 - Pomidor, 3-4, - Jajka, 3 - Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/ - Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka, - Ziarenka "Piekło Niebo " - Sezam Czarny , - Czosnek Niedźwiedzi , - Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska , - Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia - Masło(...)Gotujemy jajka na twardo. 3. Kroimy wszystkie składniki. 4. Dodajemy tuńczyka w oleju i kukurydzę. 5. Mieszamy z majonezem i wszystkimi przyprawami. /Jeśli chodzi o ser - jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem i zastanowić się czy chcecie zmienić smak słonawym elementem. Jest dość wyczuwalny. Sałatka gotowa!!! :) Pyszna i zdrowa bo: Por - ubogi
Wypisz Wymalujserem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami(...)salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ma 6 porcji 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 kiełbaski śląskie 1 op makaronu Fusilli ( świderki) 0,5 kubka śmietany 18% oliwa z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich 2 łyżeczki bazylii 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano pieprz 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: kiełbasę kroimy w plasterki
Luźna Kuchniazmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa) spora garść natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa
Smaki Przyprawy i Kolorysmakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej i papryki. Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 1 żółta papryka - 3 ząbki czosnku wędzonego - różowa sól himalajska - olej sezamowy - ziarnisty pieprz czerwony Liście sałaty płuczemy, otrzasamy z wody
mojewypiekiinietylkobułką tartą. Ale warto czasami przyrządzić ją inaczej. Proponujemy przepis na zapiekankę fasolową. Składniki 400 g zielonej fasolki szparagowej 400 g żółtej fasolki szparagowej 100 g wędzonego, przerośniętego boczku 4 łyżki bulionu mięsnego 40 g masła 200 g sera gouda 2 pomidory sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego cząbru masło do formy Przygotowanie Fasolkę opukałem, odciąłem końcówki, osączyłem
R'n'G Kitchennigdy ne dorówna babcinym wypieką - po pierwsze mama, czy babcia zawsze będzie tą najlepszą kucharką, a po drugie - swojskie jajka, mleko, sery... tego nigdy nie zastąpimy. Dlatego staram się używać do ciast jak najlepszych składników, a ich piękny żółty kolor zawdzięczam głównie wiejskim jajkom. Bez dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego
Słodkie okruszkioknem tylko szare barwy na mnie zawsze dobrze wpływa. Smacznego :) Podałam ją na stół w kolorowych miseczkach. Moja w kolorze żółtym - słońce proszę wróć! Składniki: 2 pomidory 5-6 rzodkiewek szczypiorek 1/2 główki sałaty 100-150 g ser sałatkowo-kanapkowy (ser miękki solankowy półtłusty) opcjonalnie sok z 1/2 cytryny (do skropienia sałatki) Przygotowanie: Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pozostałe
Słodkie okruszkizmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa) spora garść natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa
Kulinarna rozmowaPodałam je z pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Gnocchi z pesto z rukoli Składniki na 4 porcje Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatity