łyżek oleju 0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru(...)Śmietanę ubić na sztywno, na koniec zmniejszyć obroty, wlać sok z cytryny i syrop klonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę do przystroju wierzchu wuzetki, o czym ja zawsze zapominam. Następnie na wierzch ciasta położyć dość cienką
Przepysznik - BLW i nie tylkopieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy wedle uznania. Miksujemy na pulpę. Podgrzewamy w garnku jeszcze trochę dodając albo serek mascarpone albo mleko kokosowe albo śmietanę, miksujemy na gładko. Odstawiamy na bok. Brązowe pieczarki szatkujemy, ja robię to szybko w robocie. Dusimy na patelni na maśle. Pieczarki nie potrzebują dużo czasu(...)gęstej zupy. Posypujemy świeżym lubczykiem, który ma lekka nutkę maggi i rzecz jasna Grana Pandano lub Parmezan, które idealnie tutaj pasują. Jeśli mamy chęć to możemy wybrać bardziej wyraziste sery piemonckie Toma lub Robiola di Roccaverano. Na koniec kilka ziaren pieprzu czerwonego, lampka wina, dobre towarzystwo i.... Buon Appetito
Z Kuchni Do KuchniA b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQPrzedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na
karmelowyjogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier(...)górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części
CookYourselfTIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z
Ostra na SłodkoSernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki. Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które
potrawyregionalnetrzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje się jeszcze parmezan, mascarpone czy ricottę, których brak może się jawić jako uboższe doznania smakowe. Prawda jest jednak taka, że kiedy żyjemy w tak ciepłym przyjaznym klimacie, stąpamy po tak żyznej ziemi zalewającej nas bogactwem(...)porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię. Składniki: 250g makaronu spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki
Roślinna - blog wegańskistylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko to co faktycznie(...)niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie wykonany smakuje o niebo lepiej niż gotowiec. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że się zakochacie jak my :) Składniki: 500 g serka mascarpone 3 jaja 3 łyżki cukru ok 1 szklanki mocnej kawy 50 ml amaretto ok 200 g. podłużnych biszkoptów (u mnie lidlowe biszkopty do tiramisu, których muszę sobie zrobić zapas, póki
Cynamonowe szczęściepełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka z posłodzoną ciepłą wodą i gotujemy aż zmięknie. Przestudzony(...)nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć z naszej niedzielnej
les mirabelleswspółczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa Babka cytrynowa II Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką Babka grecka (mocno waniliowa) Babka kajmakowa Babka mocno(...)Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce
Ciastka - domowe słodkościdrobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem ananasowo-kokosowy 200 g kawałków ananasa z puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników. Waniliowy krem mascarpone
Moniki SmakołykiMoi Drodzy Trwa konkurs na BLOGA ROKU 2015. W tym roku moja strona bierze udział w tym konkursie w kategorii KULINARNE. Trwa już etap głosowania, więc
W mojej kuchniCheesecake z owocami leśnymi w sam raz na letnie dni. Niezwykle kremowy i rozpływający si ę w ustach z du ż ą ilością świeżych
La grande e la piccola cuocabardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ(...)sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta
ladykitchen