ser mascarpone - 739 przepisów (strona:40/50)

SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 453

roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa:  Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane (ja podgrzałam wcześniej moje mleko skondensowane(...)minut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut. Wierzch:  W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut . Wyłączyć

Smaczne Zdrowe
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 168

Jako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Happy birthday to You! 163

sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem(...)tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej krem kajmakowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 150 g sera ricotta 160 g masy kajmakowej z puszki 3 listki żelatyny masa jabłkowa: 700 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 3 listki żelatyny poncz: sok z 1/2 cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wuzetka na osiemnastkę 154

łyżek oleju  0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru(...)Śmietanę ubić na sztywno, na koniec zmniejszyć obroty, wlać sok z cytryny i syrop klonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę do przystroju wierzchu wuzetki, o czym ja zawsze zapominam. Następnie na wierzch ciasta położyć dość cienką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 152

pieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy wedle uznania. Miksujemy na pulpę. Podgrzewamy w garnku jeszcze trochę dodając albo serek mascarpone albo mleko kokosowe albo śmietanę, miksujemy na gładko. Odstawiamy na bok. Brązowe pieczarki szatkujemy, ja robię to szybko w robocie. Dusimy na patelni na maśle. Pieczarki nie potrzebują dużo czasu(...)gęstej zupy. Posypujemy świeżym lubczykiem, który ma lekka nutkę maggi i rzecz jasna Grana Pandano lub Parmezan, które idealnie tutaj pasują. Jeśli mamy chęć to możemy wybrać bardziej wyraziste sery piemonckie Toma lub Robiola di Roccaverano. Na koniec kilka ziaren pieprzu czerwonego, lampka wina, dobre towarzystwo i.... Buon Appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 167

A b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna

SzczyptaSmaQ
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake 252

Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na

karmelowy
Red velvet cake 125

jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier(...)górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części

CookYourself
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 356

TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z

Ostra na Słodko
SERNIK NA ZIMNO BŁYSKAWICZNY 149

Sernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki. Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które

potrawyregionalne
Cytrynowe spaghetti z pieczarkami i tymiankiem 196

trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje się jeszcze parmezan, mascarpone czy ricottę, których brak może się jawić jako uboższe doznania smakowe. Prawda jest jednak taka, że kiedy żyjemy w tak ciepłym przyjaznym klimacie, stąpamy po tak żyznej ziemi zalewającej nas bogactwem(...)porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych, choć prawdę powiedziawszy nic się nie stanie jak postanowisz nie zastępować usilnie sera - następnym razem zdecydowanie tak uczynię.  Składniki: 250g makaronu spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki

Roślinna - blog wegański
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 161

stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko to co faktycznie(...)niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie wykonany smakuje o niebo lepiej niż gotowiec. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że się zakochacie jak my :) Składniki: 500 g serka mascarpone 3 jaja 3 łyżki cukru ok 1 szklanki mocnej kawy 50 ml amaretto ok 200 g. podłużnych biszkoptów (u mnie lidlowe biszkopty do tiramisu, których muszę sobie zrobić zapas, póki

Cynamonowe szczęście
Rabarbar kontra tiramisu 198

pełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka z posłodzoną ciepłą wodą i gotujemy aż zmięknie. Przestudzony(...)nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć z naszej niedzielnej

les mirabelles
CIASTA WIELKANOCNE 225

współczesne gospodynie stoją przed nie lada trudnością: czy upiec babę kakaową czy kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno(...)Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce

Ciastka - domowe słodkości
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 147

drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem ananasowo-kokosowy 200 g kawałków ananasa z puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników. Waniliowy krem mascarpone

Moniki Smakołyki