Istenić - Slovenian Bubbles 153wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy lata. Druga fermentacja w butelce. Jest produkowane tylko(...)aromatyzowany napój na bazie wina musującego. Aromatyzowany brzoskwiniami więc nimi pachnie i smakuje. Półwytrawny. Dobrze schłodzony na imprezie będzie „smakował wszystkim”. A mieliśmy przyjemność połączyć je z musem z mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi. Vila Rose - 100% pinot noir. ( 64 zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem
królestwo garów
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 268Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć
Z miłości do słodkości
Pierożki tyrolskie 212bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach, ja dałam mielony 2 łyżki wytrawnego białego wina (lub 1 łyżka octu winnego(...)razem podsmażamy. Dodajemy wino (lub ocet winny i wodę) i dusimy pod przykryciem 4-5 minut. Zestawiamy, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną mieszankę cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy
Kuchnia Prezydentowej
Brak tytułu 208towarzyszących Festiwalowi… Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne, odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej(...)pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe . Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy. Andrzej, Kondrat
kolorowotorcikowo
Tarta z brzoskwiniami 375szklanki ( 30g) cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko z dużego jajka 1 łyżka zimnej wody Masa: 150 g białej czekolady 1/2 łyżeczka olejku wanilinowego 250g serka mascarpone 30g cukru pudru 1/3 szklanka ( 150 ml) śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Dekoracja: 1 puszka brzoskwiń w syropie Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj(...)szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek, olejek wanilinowy oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynek
Najprostszy sernik piernikowy 192Zapraszam na film:) Sernik piernikowy robiłam zawsze z przepisu z ukochanych moich wypieków . Korzystałam z niego wielokrotnie i jeśli szukacie sernika kremowego – ten będzie idealny. Ja
Bazując na smaku
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 501roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane (ja podgrzałam wcześniej moje mleko skondensowane(...)minut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut. Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut . Wyłączyć
Smaczne Zdrowe
Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki 207Jako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Happy birthday to You! 200sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem(...)tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej krem kajmakowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 150 g sera ricotta 160 g masy kajmakowej z puszki 3 listki żelatyny masa jabłkowa: 700 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 3 listki żelatyny poncz: sok z 1/2 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wuzetka na osiemnastkę 204łyżek oleju 0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru(...)Śmietanę ubić na sztywno, na koniec zmniejszyć obroty, wlać sok z cytryny i syrop klonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę do przystroju wierzchu wuzetki, o czym ja zawsze zapominam. Następnie na wierzch ciasta położyć dość cienką
Przepysznik - BLW i nie tylko
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 222pieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy wedle uznania. Miksujemy na pulpę. Podgrzewamy w garnku jeszcze trochę dodając albo serek mascarpone albo mleko kokosowe albo śmietanę, miksujemy na gładko. Odstawiamy na bok. Brązowe pieczarki szatkujemy, ja robię to szybko w robocie. Dusimy na patelni na maśle. Pieczarki nie potrzebują dużo czasu(...)gęstej zupy. Posypujemy świeżym lubczykiem, który ma lekka nutkę maggi i rzecz jasna Grana Pandano lub Parmezan, które idealnie tutaj pasują. Jeśli mamy chęć to możemy wybrać bardziej wyraziste sery piemonckie Toma lub Robiola di Roccaverano. Na koniec kilka ziaren pieprzu czerwonego, lampka wina, dobre towarzystwo i.... Buon Appetito
Z Kuchni Do Kuchni
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 210A b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQ
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake 325Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na
karmelowy
Red velvet cake 182jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru pudru - 375g serka mascarpone - 375g serka kremowego lekko słonego np.Philadelphia lub podobnego Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier(...)górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części
CookYourself
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 424TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z
Ostra na Słodko