ser feta - 6431 przepisów (strona:40/429)

Sałatka grecka 278

robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli grecką fetę, oliwki, oliwę i super naczynia, takie jak te które Lidl podesłał mi. Dziękuje. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 243

suszonych płatków chilli,  1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego bakłażana, 1 czerwona papryka, 1 pęczek natki pietruszki, czarne oliwki, kawałek fety, ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz 1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego Dzień przed pieczeniem, na wieczór przygotowujemy mięso - mieszamy w miseczce wszystkie(...)warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki oraz kuskus, całość doprawiamy solą i pieprzem.  Wcześniej zamarynowany filet z indyka wyciągamy z woreczka, zostawiając marynatę. Rozbijamy tłuczkiem na równy cieńszy kawałek, wykładamy farsz warzywny

Plate of Joy
Prosta zupa marchewkowa – przepis 198

słyszał?) jest czystą profanacją. Ale Ci, którzy lubią zupy, na pewno polubią tę prostą i szybką do przygotowania zupę marchewkową. Potrzebne nam będą: 5 marchewek, 2 cebule, 100 g fety, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przepis: Obrać marchewkę i pokroić na grubsze kawałki. Umyć i drobno pokroić cebulkę. Zostawić sobie jej niewielką część do posypania już gotowej zupy z wierzchu(...)marchewkę i 2 szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 10 minut (a jeżeli trzeba, to dłużej aż marchewka zmięknie). Zmiksować zupę dorzucając do niej fetę. Można zostawić sobie odrobinę fety do posypania zupy z wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Przelać zupę do małych szklaneczek lub tradycyjnie na talerze. Udekorować z wierzchu  pokruszoną fetą, pieprzem, polać

MODA NA BIO
Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli 341

uwielbiam. Składniki na 3 porcje. składniki: 3 spore garście rukoli 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 g dyni bez skóry 100 g fety słonecznik olej zioła włoskie przyprawa do sałatek -młynek Bakłażana pokroić na grube plastry a następnie w ćwiartki i oprószyć solą aby puścił sok. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć wystudzone upieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszyć małe kawałeczki fety. Całość posypać prażonym słonecznikiem i podawać

Monia miesza i gotuje
Bardzo ekspresowa tortilla, Cafe Bazylia 182

słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki sos jogurtowy (zblenduj 200g jogurtu naturalnego + ½ kostki fety) Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami pesto, ułóż na niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora(...)small jar of basil pesto ½ head of Frisee lettuce 2 tomatoes 1 ripe avocado 4 cutlets, e.g. Primavika’s vegetarian fried cutlets yoghurt sauce (blend 200g plain yoghurt + ½ package feta cheese) Heat the tortilla in the microwave for ca. 30-40 seconds. And now try to be quick and: spread 3 teaspoons of basil pesto on the tortilla, place

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z kaszą gryczaną 306

Sałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad.     Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 papryka 4 ogórki konserwowe pół opakowania fety kawałek pora (biała część) pieprz (ew. sól) 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki soku z cytryny oliwa   Wykonanie: Kaszę ugotować i przestudzić.  Paprykę i ogórki pokroić na kawałki(...)Fetę pokroić w kostkę, pora w plasterki.  Kaszę, fetę, paprykę, pora i ogórka wymieszać.   Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos.  Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona).  Polać sałatkę sosem

Sto kolorów kuchni
Burgery jagnięce 177

suszonej mięty 1/2 łyżeczki. mielonej kolendry 1/2 łyżeczki. mielonego kminu 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa z oliwek do podania bułki,  rukola, suszone pomidory w oliwie, 3 plastry fety frytki opcjonalnie przygotowanie Rozgrzać 2 łyżki oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać cebulę, podsmażać  aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę,  musztardę(...)posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować  ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną bułką , rukolą, suszonymi pomidorami i plasterkiem fety i cebulą. Smacznego

Stare Gary
Briami - czyli cukinia i ziemniaki z pieca 183

briami. U mnie: 3 małe cukinie, pokrojone w dość cienkie plastry ok. 10 ziemniaków (objętościowo tyle co cukini), również pokrojone w cienkie plastry kilka łyżek oleju sól, pieprz, zioła feta Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni. Do brytfanki wrzuciłam wszystkie składniki oprócz fety i wymieszałam. Podczas pieczenia nie należy potrawy za często mieszać, żeby nie utworzyła się breja. Po godzinie(...)wierzch pokruszyłam fetę. Zapiekłam jeszcze ok 15 minut. Pieczona cukinia ma słodki smak miodu, rozpływa się w ustach, natomiast ziemniaki nabrały aromatu jak z ogniska, zrobiły się chrupkie. Całość dopełnia słona przypieczona feta. Niebo w gębie po prostu

Z butelką mleczka w tle
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 214

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki(...)korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem

Czerwień i błękit
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 190

papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona) - pół granata - cukinia połowę - kukurydza z puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku - przyprawę pomidor(...)rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem - resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym, - wszystkie składniki oprócz fety mieszam ze sobą dodając łyżkę aromatycznej oliwy SOS - paprykę myję i kraje w drobne kawałki wrzucam do blendera

Basia w kuchni
Grillowana faszerowana cukinia 166

składniki: 2 średnie cukinie 500 g pomidora 1 kostka fety 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki świeżej bazylii 1 żółtko sól Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ, posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok. Przygotować farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć. Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę(...)dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Farsz odstawić na pół godzinki aby się przegryzł. Połówki cukinii nadziewać farszem z fety i pomidorów. Na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Grillować ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem wtedy cukinie szybciej się zmiękną

Monia miesza i gotuje
Wiosenna lasagne 192

Wariacja na temat lasagne z farszem z pora i rzodkiewki, wzbogacony serem feta. Dla odmiany od pomidorowo-beszamelowej wersji. Proporcje na małe naczynie, 4-5 porcji. 9 płatów lasagne 1 por 200 ml śmietanki 30% pękczek rzodkiewek 1 pomidor 6 plastrów salami 100 ml passaty pomidorowej 150 gram(...)sera feta 3 plastry sera żółtego pieprz, sól \ Rozgrzać piekarnik do 200C.Pora umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć pora i podsmażyć do miękkości. Nie przyrumienić. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, dodać do miękkiego pora i chwilę poddusić. Zalać całość śmietanką i dusić 5-8 minut. Doprawić. Ser feta pokroić w grubą kostkę

Czerwony Gupik
Muszle ze szpinakiem, kurczakiem i fetą w sosie pomidorowym 204

Idealny pomysł na niecodzienny obiad kolację albo pyszną potrawę na przyjęcie.     Składniki: ok 13-15 muszli makaronowych conchiglioni 1 filet z kurczaka 100g świeżych liści szpinaku 150g sera feta 150g gęstego jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka 50g sera mozzarella olej do smażenia   Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)liście szpinaku i wszystko podsmażamy razem przez kilka minut – do momentu, aż liście zwiędną. Patelnie zdejmujmy z kuchenki i odkładamy na bok *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą ser feta i jogurt naturalny *** *** Ser z jogurtem dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę

Blog z Apetytem
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 156

bakłażan. Połączenie idealne - aż nawet za oknem zrobiło się słonecznie. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni(...)piekarnika i ułożyłem na niej duże kawałki sera feta, całość posypałem dwoma łyżeczkami suszonego oregano i skropiłem oliwą. Istotnym jest, aby użyć dobrej jakości prawdziwego sera, nie sera a'la feta, gdyż ma on zupełnie inny smak i konsystencję. Tak przygotowaną zapiekankę ponownie umieściłem w piekarniku na 20 miunt - tym razem włączając funkcję grilla. Po tym czasie wyłożyłem

Wyprawy kulinarne
Papryki zapiekane z farszem serowym 191

minut Ilość osób: 4 Składniki: 4 małe papryki 270g sera feta półtłustego 200g sera mozzarella tartego 2 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Cebula Świeżo mielony pieprz, sól Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy(...)serów. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, całość mieszamy i próbujemy. Teraz dopiero decydujemy się czy farsz posolić. Ze względu na sporą obecność fety solenie jest zazwyczaj zbędne. Papryki dokładnie myjemy oraz przekrajamy ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania