sosem czosnkowym to możecie go zastąpić po prostu odrobiną jogurtu naturalnego albo co bardziej kaloryczne, rzecz jasna majonezem :) Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 brokuł 1/2 kostki sera feta płatki migdałów sos czosnkowy <- sprawdź przepis pomidorki koktajlowe Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym – przepis Brokuła gotujemy al dente. Wystarczy mu dosłownie 6-7 minut. Po wyjęciu(...)się wody hartujemy go w zimnej wodzie, a następnie dzielimy na małe różyczki. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy na odrobinie oleju. Ser feta kroimy w kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni. W misce układamy na spodzie brokuła, następnie usmażonego kurczaka, ser feta. Całość polewamy sosem czosnkowym, układamy po wierzchu pokrojone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Ugotowany kurczak (lub usmażony) Sałata Papryka Zielony groszek (inne dowolne warzywa, na które mamy ochotę :)) Ser feta Na talerzu układamy sałatę, na nią rozrzucamy zielony groszek i paprykę. Następnie nakładamy kawałki kurczaka i sera feta. Wierzch polewamy sosem pietruszkowym . Sałatkę możemy podawać z grzankami
Kolizje SmakówParmezanowe krążki z ciasta francuskiego z czosnkowo-pietruszkową masą z sera feta i migdałami to świetna propozycja imprezowa:) 60 g parmezanu 370 g ciasta francuskiego 1 pęczek natki pietruszki garść migdałów 1 mały (!) ząbek czosnku 150 g sera feta 4 łyżki oleju z orzechów włoskich kilka czarnych oliwek(...)kilka pomidorków koktajlowych Drobno starty parmezan rozsypujemy równomiernie na stolnicy. Ciasto francuskie składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na warstwie rozsypanego sera. Wałkujemy, tym samym dociskając w ciasto ser (ewentualnie posypujemy serem po wierzchu ciasta francuskiego i delikatnie wałkujemy). Za pomocą szklanki (najlepiej tzw literatki) wycinamy niewielkie kółka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
Smaki Na Talerzuwykwintną kolację. ;) Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie! Składniki (na 2 porcje) : - ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g) - 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej - ok. 50 g sera feta - kilka pomidorków koktajlowych - kilka czarnych oliwek - 1/2 cukinii - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy - łyżka serka kremowego/śmietany - odrobina mleka do podlania - sól (opcjonalnie, bo ser i szynka(...)oddzielnego naczynia (u mnie - mała miseczka). Zmniejszyć ogień, dodać serek kremowy i makaron, dokładnie ze sobą połączyć. Wrzucić wcześniej podsmażone składniki, a następnie pokrojone w ćwiartkę pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawić do smaku. Ozdobić np. natką pietruszki. Smacznego. :) * najpierw wzdłuż na pół, a potem każdą z nich jeszcze raz na pół i w cienkie plasterki
Kuchnia Elliesię do pracy! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej 3,5 garści makaronu 1 garść orzeszków ziemnych 150g sera feta 1 łyżeczka cząbru suszonego Pieprz czarny Sól Himalajska Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, kroimy paprykę w paski i przekładamy na małą blaszkę do pieczenia(...)było czym polać sałatę. Wstawiamy do piekarnika paprykę i pieczemy aż zmięknie i będzie powoli się kurczyć 2/ W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i przygotowujemy ser feta. Gdy papryka jest gotowa, łączymy ją z ugotowanym makaronem, dodajemy orzeszki oraz ser feta. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnatartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie(...)ponieważ jest na prawdę pyszna! Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól
Codzienne Gotowanienaleśniki 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Na farsz 2 piersi z kurczaka 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego 2-3 łyżki oliwek zielonych 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz biały, oregano(...)patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz biały i smażyć do czasu, kiedy odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser feta, pokrojone oliwki. Krótko smażyć, dodać pierś z kurczaka i wymieszać całość. Beszamel: Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Na koniec mieszając wlać mleko, przyprawić
Passions hobbies lifeuwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić na nią warzywa, doprawić sola oraz pieprzem i smażyc około 5 min.( nie solimy za dużo ponieważ ser feta jest słony i może się później okazać , ze przesoliliśmy ) Kiedy warzywa lekko przestygną dodać ser feta który należy rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 100 g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (brak na zdjęciu) sól pieprz Wykonanie: Szpinak lekko rozmroziłam w mikrofalówce. Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Czosnek(...)posiekałam. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, zeszkliłam cebulę i dodałam czosnek. Dołożyłam szpinak. Wszystko wymieszałam i smażyłam około 5 minut. Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam. Filety umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby farsz potem nie wyciekał. Filety
Kuchnia u Krysiprzede mną w tej kwestii... Pomysł na farsz pojawił się jakimś programie kulinarnym i postanowiłam go odtworzyć. Jak pewnie zauważyliście, nie ma w nim soli a to za sprawą sera feta i suszonych pomidorów, które same w sobie mają słony smak. Składniki na 6 rolad: 6 filetów z kurczaka 100 g sera feta 50 g suszonych pomidorów(...)garście szpinaku pieprz mąka 2 jajka bułka tarta Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tworząc coś w rodzaju gęstej pasty. Plastry mięsa rozkładamy na desce, posypujemy niewielką ilością pieprzu i nakładamy porcję farszu. Delikatnie go rozprowadzamy
My simple kitchenKoreczki na imprezę to klasyka gatunku ;-) Pomysłów na nie są miliony. Poniżej wersja śródziemnomorska ;-) Składniki: kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych ser feta Wykonanie: Ser feta pokroić w kostkę. Na The post Koreczki na imprezę z oliwkami, serem feta i pomidorkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesmaczną kolację bądź śniadanie? Jeżeli wasza odpowiedź brzmi "tak" to ja mam dla Was propozycję;) Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, pyszną, lekka i ekspresową. Połączenie sera fety ze świeżymi warzywami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 4 łyżki(...)skóry a następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce i dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego
Krakowskie smaki AniRóżki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć(...)następnie do zamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy Sól, pieprz
CzarnawisienkaPrzepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać(...)cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam
Na słodko lub wytrawnie