ser feta - 6431 przepisów (strona:47/429)

Tradycyjna Sałatka Grecka 235

Produkty Potrzebne; - sałata lodowa lub pekińska- pół główki - feta- 1/2 opakowania - ogórek- 1/2 sztuki - pomidor- 1 sztuka - papryka- 20dag - cebula czerwona- 1 sztuka - oliwki czarne- 8 sztuk - sos Vinegret- do smaku( przepis   tutaj ) - zioła prowansaldzkie- do posypania fety Sposób Przygotowania; Kroimy wszystki warzywa w kostkę, fetę w kostkę( posypujemy ziołami), oliwki łamiemy rękami w pół, cebulę w paseczki

pichciszto
Sałatka z młodych Buraczków z fetą 141

Ostatnio u mnie buraczkowo, uwielbiam takie młode, słodkie z dodatkiem prawdziwej owczej fety. DLA 2 Osób: - 10 małych młodych buraczków - 100 g fety owczej - 10 oliwek zielonych - 2 średnie cebule - 2 średnie pomidory malinowe - 1 ogórek konserwowy - 150 g jogurtu naturalnego - sól, pieprz - 1 duży ząbek czosnku - 2 łyżki octu jabłkowego Buraki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem(...)mnie trwało to 30 minut. Potem pozostaw je w wodzie, aż się wystudzą. Obierz je i pokrój w plastry i poukładaj w koło talerza, do środka wkrój pomidora,pokrusz fetę i dodaj pokrojonego ogórka konserwowego. Pokrój cebulę cienko w piórka, na nich ułóż plastry buraczka, dodaj oliwki i lekko posól. Do jogurtu zetrzyj czosnek, szczyptę soli i połowę łyżeczki pieprzy

Pasje Jolki
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 154

być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450 g - feta(...)chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i seler naciowy w plasterkach. Trzymać tak 2,3 minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak. Dokładnie wymieszać poddusić chwilę, dodać fetę i przyprawić. Np. formę do tarty posmarować olejem położyć 3 połówki gotowego ciasta filo na sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu

Corner With Recipes
Penne z cukinią i miętą na ostro 137

Mocno eksploatowana w mojej kuchni cukinia, do tego peperoncino, mięta i feta, to zdecydowanie nie jest nudne połączenie. W jakiej postaci najbardziej lubicie cukinię ? Edit: Nie wiem gdzie mam głowę, że początkowo nazwałam przepis, jako świderki z cukinią...  Składniki (4 porcje): - 400 g makaronu penne - 1 duża cukinia - 1 pomidor - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 140 g fety(...)cukinię i podsmażaj kolejne 3 minuty. Na koniec dodaj pomidora i całość przypraw solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i pokruszonymi papryczkami peperoncino. Na talerz wyłóż makaron, polej sosem, posyp pokruszoną fetą, pestkami dyni i miętą

Corner With Recipes
Flammkuchen z botwinką 167

polubiłam ciasto z  tego  przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu.  składniki(...)przepisu liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki 1 młoda cebula pęczek młodej cebulki ze szczypiorem 6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch 200 g fety papryka w płatkach przygotowanie Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać oliwą

Stare Gary
Krokiety z fetą i szpinakiem 162

które goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mleko – ok. 2 szkl * jajko(...)sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki. Odstawiamy

Ostra na Słodko
Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu 179

moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu, aby ja dodać. Ma swój charakterystyczny posmak i dodaję(...)osoby  PRZEPIS AUTORSKI  dwie garście groszku młodego cukrowego ok 15 listków młodej botwinki  bób ok 100 g kwiaty lawendy wedle uznania  granat 1 szt  feta z bazylią i oregano wedle uznania Dressing sok z połowy granatu 1 łyżeczkę miodu  1 łyżkę octu winnego  3-4  łyżki oliwy    SPOSÓB WYKONANIA : - groszek

Basia w kuchni
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 195

zakładkę Przepisy do zrobienia . I jakby zapomniałam o nim. No to teraz miałam jakby powód do ich wykonania. Moja słabość do chomikowania kalafiorów potwierdziła to. Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką(...)Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam na kluski

bastalena
Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 190

Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony  słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka oliwy masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowy Szpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą(...)następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel i tak do wyczerpania

bastalena
Grecka Musaka 209

wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;)  Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa(...)wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!).  Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.  Układamy kolejno: 1/3 bakłażana połowa mięsnego farszu 1/3 bakłażana połowa farszu reszta bakłażana sos beszamelowy pokruszony ser feta ser żółty starty na tarce Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Ser feta z pieca 146

Jest to bardzo prosty, a zarazem szybki i wg mnie bardzo smaczny przepis na wykorzystanie sera feta. Ja użyłem sera feta firmy Eridanous, zakupionego w Lidlu ( tydzień grecki ). Składniki 2 grube plastry sera feta 2 sparzone i obrane pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony Przygotowanie Pomidory starłem na tarce(...)dużych oczkach. Ser włożyłem do żaroodpornego naczynia, przykryłem startymi pomidorami, posypałem świeżo zmielonym pieprzem i łyżeczką oregano. Skropiłem oliwą , zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen
Piperies psites me feta (pieczone papryki z fetą) 222

mojej kuchni nadal górują greckie potrawy, tu piperies psites me feta, czyli papryki pieczone z serem feta z świeżą miętą i tymiankiem. Potrawa udaje się tylko z oryginalnym serem feta :)  Składniki: 5 podłużnych papryk  150 g utartego na tarce sera feta (z mleka koziego) 1/3 szklanki oliwy z oliwek świeżo mielony, kolorowy pieprz świeża(...)posiekana mięta świeży posiekany tymianek Ścinamy  paprykom "kapelusze", wydrążamy nasiona. Ser mieszamy z oliwą, pieprzem oraz ziołami. Wypełniamy papryki farszem i przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Papryki smarujemy oliwą i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 190 stopniach obracając je co jakiś czas tak aby były zrumienione z każdej strony. nadziane papryki przed pieczeniem

Bon Appetit Małgorzaty
Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego. 135

tego świeże i chrupiące pieczywo i mamy bardzo pyszne śniadanie. Według mnie awokado jest mdłe, ale wystarczy połączyć go z wyrazistymi w smaku składnikami i wtedy jest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: 1 dojrzałe awokado(...)sera feta tłustego 5 dag sera żółtego 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika zioła prowansalskie według uznania kilka kropli soku z cytryny Wykonanie:  1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką

Izabelawkuchni
Obiad na szybko 115

liściach kwas szczawiowy, który działa odwapniająco na organizm, dlatego też warto spożywać go wraz z produktami bogatymi w wapń, jak np. ser feta. Składniki: - makaron żytni - mrożony szpinak - ser feta Przygotowanie: Na poczatek rozmrażam szpinak na patelni. Następnie kroję ser feta w kostkę i dodaję do szpinaku. Podsmażam aż ser trochę się stopi. W międzyczasie gotuję makaron

Kuchenne innowacje

Proponowane wyszukiwania