kaki i mozzarella Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem Dietetyczna galaretka z kurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka z majonezem Jajka caprese Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce Parówki w cieście francuskim Pizza caprese Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką(...)kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną Pieczarki nadziewane kaszą i serem Pomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową. wytrawne drożdżowe muffiny Szynka w galarecie Wielkanocna szynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych mrożonek warzywnych i owocowych. Wystarczy rozgrzać je na patelni, a następnie dodać ser, mięso lub tofu i całość zjeść z ugotowanym makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno trwać dłużej, niż kilkanaście minut. Szejki, koktajle, soki i sałatki Zblendowane owoce z kaszami, płatkami, bakaliami(...)wartościowym posiłkiem może być także świeży sok, zwłaszcza warzywny. Niewiele czasu w przygotowaniu pochłaniają również wszelkiego rodzaju sałaki. Wystarczy pokroić warzywa, dodać dobrej jakości pieczeń lub wędlinę oraz ser (np. pleśniowy, feta czy mozarella), aby przyrządzić lekki i smaczny posiłek. W kilka minut da się też ugotować jajka, które idealnie pasują do wielu sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie
Kulinarne Przebojegęsty, np. grecki będzie w sam raz) i doprawisz do smaku - sól i biały pieprz, maluńka szczypta mielonego kuminu. Jeśli lubisz i masz ochotę posyp sałatkę pokruszonym ulubionym serem w rodzaju feta
Lejdi of the housesposób. Całość blenduję. Dodaję 3 łyżki stołowe jogurtu i wszystko ze sobą mieszam. Krem z buraka podaję z pestkami prażonego słonecznika, odrobina jogurtu, kawałeczkami serka koziego (może być ser grecki typu feta) oraz kolendrą. Smacznego :) Krem z buraka
Przepis na Dzień Dobrycukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 3 ząbki czosnku 150 g mielonego mięsa wieprzowego 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz miąższ, uważaj aby nie przedziurawić skóry. Wydrążone warzywa dopraw(...)Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem . Jeżeli zostanie Wam ryż lub kasza, możecie wzbogacić nią farsz. Zamiast klasycznego żółtego sera, może być feta lub mozzarella. Jednym słowem cukinie może kształtować „dowolna dusza” (farsz). Jeżeli nie macie wprawy, nie chcecie kombinować to polecana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym
kuron.com.plpomidory – 3 szt * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory(...)zrobi się gęsty i zredukowany. Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką. Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco! Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością
Ostra na Słodkopożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy, za każdym razem smakuje inaczej, nigdy się nie nudzi. Dziś
Zasmakuj Kuchnijednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania) 1/2 opakowania
Codzienna kuchnia niecodziennaktórzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także po szpinak, zwłaszcza w połączeniu z serami, takimi jak feta albo ricotta. Zapiekanka ziemniaczana inaczej Kawałki ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego:) Składniki: 730 g batatów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku
Zasmakuj Kuchnisuszone pomidory i pokrojony środek z cukinii. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy razem przez chwilę. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem, a na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser z niebieską fetą. Myślę, że cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami stanie się jednym z Waszych ulubionych dań. Smacznego! Post Cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miał jak najmniej kalorii dodaj więcej masła najlepiej w momencie gdy będziesz dodawać kaszę na patelnię. Masło sprawi że nasze danie będzie bardziej maślane . Jeżeli lubisz dodaj też ser żółty bądź fetę. Takie danie również świetnie smakuję na zimno ----> A dzięki dużej zawartości błonnika danie jest bardzo sycące więc idealne do pracy na lunch
Wylizany Rondelżadnych innych składników. Oczywiście ten dym możemy też używać do innych produktów, nie tylko do bejcowania czy też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań, których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych). I ja postanowiłam się skusić na wypróbowanie tego płynnego
Kulinarne przygody Gatityszypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy, aby była bardziej odświeżająca – dodajemy drobno posiekaną garść mięty. Post Sałatka z bobem i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwarzywa (u mnie dzieciaki same ozdabiały pizzę). Możemy dodać też bardziej “dorosłe” dodatki jak zredukowany sos balsamiczny, przepis tutaj we wpisie o sałatce z szparagów lub ser np. typu feta (jak ktoś spożywa nabiał w diecie paleo), albo krem z mleka kokosowego, jagody goji, albo śledzie co kto lubi. Śledź z arbuzem to było by ciekawe połączenie
PaleoLifeproste danie, które mimo wszystko jest naprawdę smaczne. Korzystamy tu z gotowych tortilli, mieszanki sałat, którą można dostać w prawie każdym warzywniaku oraz sklepie i z greckiego sera sałatkowego typu feta. Całość tworzy pyszne połączenie, które na stole może pojawić się dosłownie w kilka minut. Proste pomysły w kuchni czasami sprawdzają się idealnie
Milion Smakówpomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy. SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki połowa słodkiej
Calzonella.comnaturalnie - okazuje się, że smakuje wyśmienicie :) Znacie jakieś wyjątki od tej reguły? Składniki: 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 100 g fety (lub innego sera typu bałkańskiego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa sól zielona kolendra lub pietruszka jajka - tyle, dla ilu osób gotujemy Wykonanie: Cebulę
zadanie-gotowaniechilli, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w cienkie paski. Gotowego kurczaka dodajemy do sałatki. Dekorujemy pokrojonym w kostkę białym serem sałatkowym lub fetą i posypujemy garścią nasion granatu. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyrodniki. Jedzmy więc figi na zdrowie :) Fig nie musimy obierać - najlepiej pokroić je na 4 części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też
Powiedz dietom nieauto'); ga('send', 'pageview'); CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: - 350 gram mąki - 150 mililitrów wody - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych) - 100 gram sera typu greckiego (feta) - 100 gram czarnych oliwek - 1 łyżka świeżego rozmarynu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Jeżeli robimy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, przygotowujemy najpierw rozczyn - drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody
Życie zamknięte w smakujuż dość jajecznicy, jajek na miękko lub jajek sadzonych, to proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/kurczak oraz feta a także duża ilość prażonego słonecznika. Całość polana domowym sosem czosnkowym. składniki: 2 średnie brokuły 350 g piersi z kurczaka 180 g fety lub innego sera sałatkowego ziarna słonecznika u mnie Kresto sól,pieprz olej do smażenia domowy sos czosnkowy Przygotować sos czosnkowy i odstawić aby smaki sie przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować
Monia miesza i gotujeBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci... Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka
kgwjanczewopatyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Ten pomysł był absolutnie trafiony, jedynie zbyt delikatny smak ricotty sprawia, że następnym razem sięgnę po fetę lub inny ser o mocniejszym smaku i aromacie
W poszukiwaniu inspiracjimodyfikować, dodawać i odejmować. Ja dzisiaj nie mam czasu, biegnę dalej podbijać świat ale wcześniej jedzonko, także przygotujcie: Składniki: torebka roszponki jedną kostkę sera sałatkowego typu feta słoik pomidorów suszonych w zalewie ... i wszystko razem wymieszajcie dodając odrobinę oliwy z zalewy oraz ulubione przyprawy,bez soli. Miłego dnia
pieprzny smaczekmięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie
Chilli Czosnek i Oliwasól pieprz cukier Dodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc
Olikowa kuchnialubi, chociaż nie wie, że przeszkodą w jego polubieniu jest jedynie kwestia doprawienia. Ja szpinak uwielbiam, uważam, że świetnie pasuje do niego czosnek, ser (zarówno parmezan, odmiany sera blue czy feta, a nawet nasz polski twaróg), śmietana i oczywiście sól i pieprz. Przy robieniu sosu znów minimalnie przesadziłam z ilością, tym razem śmietany. Przez to sam sos nie był
Pasja Smakuukladamy w naczyniu zaroodpornym. Skrapiamy oliwa z oliwek wymieszana z posiekanym czosnkiem. Zapiekamy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez okolo 30 minut. Zamiast mocarelli mozna uzyc sera zoltego lub fety. Smacznego
Przysmaki Karolkiarbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days of summer are behind us, it’s a good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – “watermelon feta(...)sera typu bałkańskiego (ew. fety) garść świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz INGREDIENTS (4 portions): 1,3 kg watermelon 200 g Balkan cheese (or feta) handful of fresh basil 1 tablespoon of olive oil 1 teaspoon of balsamic vinegar salt, pepper . Arbuza pokrój w kostkę, ser pokrusz na kawałki, bazylię umyj
Martyna Cooksamazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera typu bałkańskiego (ew. fety) garść świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz INGREDIENTS (4 portions): 1,3 kg watermelon 200 g Balkan cheese (or feta) handful of fresh(...)basil 1 tablespoon of olive oil 1 teaspoon of balsamic vinegar salt, pepper . Arbuza pokrój w kostkę, ser pokrusz na kawałki, bazylię umyj i posiekaj. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę i ocet balsamiczny, posól i popieprz do smaku, dokładnie wymieszaj – gotowe! Ta sałatka najlepsza jest na świeżo, jak składniki są jeszcze zimne, ledwo co wyjęte z lodówki
Martyna Cooksziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka mąki(...)plastrze robimy w środku nacięcie tak aby utworzyć poduszkę. Delikatnie je rozbijamy (uważając aby nie zrobić dziury). Mięso solimy i pieprzymy. Ser żółty, mozzarellę i oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie łączymy je z pokruszoną fetą. Dodajemy posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schabowe poduszki. Każdą z nich spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął
PatiGotujeoliwy 2 łyżki masła litr bulionu warzywnego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru łyżeczka suszonej bazylii łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem feta i świeże liście bazylii do posypania grzanki z serem żółtym W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut(...)razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować. Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami mięty oraz z grzankami z żółtym serem
Smakołyki Asi