zimno. Jest dobre do odgrzewania w kolejnych dniach lub do zabrania do pracy. Przygotowany w ten sposób ryż, najczęściej podaję z plastrem grillowanego sera halloumi lub tofu. Można posypać pokruszoną fetą lub podać jako dodatek do grillowanych, smażonych czy pieczonych mięs i ryb. Warto do tej potrawy ugotować wcześniej ryż lub - jeszcze lepiej - wykorzystać ten pozostały z obiadu
cool and mintydużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2 główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę - i tu nie będę nic tworzyć ;) Po prostu odsyłam Was do filmu : https://youtu.be/iHlg1CSWNwE jak obrać paprykę ;) Obraną paprykę
dlaSmaQpiekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. Moja rada: Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze
AZgotuj!Opis Deska serów: Deska serów to słynny francuski sposób na podawanie sera żółtego i serów pleśniowych. Przygotowanie apetycznej deski z samymi serami bądź serami i wędlinami to sposób na proste, a jednocześnie eleganckie zaserwowanie przekąsek. Mimo iż jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, to efekt jest naprawdę wytworny. Uwielbiam przygotowywać takie deski przekąsek na przyjęcia. Różne gatunki serów w towarzystwie słodkich(...)odpowiednio pokrojone i estetycznie ułożone. Idealnym dopełnieniem deski serów będzie również dobrze dobrane wino. Sery powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego przed podaniem zawsze wyjmuję je na około godzinę przed z lodówki. Nabiorą w ten sposób wyrazistego smaku i właściwej konsystencji. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: Świeże – Mozzarella, Feta, Chevre (kozi), Ricotta Miękkie – Camembert, Brie, Gorgonzola
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać ciepłą wodę, oliwę,płynny miód, sól. Wyrobić ciasto rękoma na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 minut(...)zostawić ciasto na 10 minut – wyrabiać ciasto, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał – zostawić na godzinę, żeby ciasto odpoczęło Masa serowa – fetę ugnieść widelcem, mozzarellę porwać na drobne kawałki,ser cheddar potrzeć na tarce o dużych oczkach, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulkę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodać
Kuchnia PokoleńUrlop naładował moje wyładowane ostatnio baterie i głowa znów pęka od pomysłów na kulinarne pyszności! Dziś zapraszam Was na kolejną, fantastyczną panna cottę w słonej wersji
Ostra na Słodkozachwyt sięgną zenitu. Ale to jeszcze nie koniec opisu pyszności jakie tam zastaliśmy gdyż akurat trafiliśmy na świeżo przyrządzony Ormiański ser czanach - jest to biały ser o bardzo specyficznym smaku - ostro - słonym, nieco przypominającym fetę ale o wiele intensywniejszym smaku. Pozwoliliśmy sobie na wzajemne sprezentowanie po sporym kawałeczku i udaliśmy się w drogę powrotną - najedzeni i z zapasami. Pan Gagik
sierotka maRysia w kuchniciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert, danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam(...)odrobiną masła. Do wykorzystania różnych serów do karmelizowanej cebuli zainspirowała mnie Bea . Składniki (na 4 tarteletki): 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) 50 g cheddara, startego 50 g camemberta, pokrojonego na kawałki 50 g danish blue, pokrojonego na kawałki 50 g greckiej fety, pokruszonej łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Formy
Food SquarePierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo grzanki z avocado, szynką parmeńską(...)oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka
GRUBY WAŁEKinnym ulubionym serem. Układamy na tym samym naczyniu, w którym piekliśmy bataty i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 15 minut W czasie, gdy bataty się zapiekają możemy przygotować sałatkę. A gdy się upieką wyglądają tak. :) Letnia sałatka z arbuzem i fetą: ok. 300 g arbuza ok. 100 g pomidorków koktajlowych ok. 50-100 g fety
Cooking Monstersera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-) - bez mięsa - szybko, prosto i efektownie Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą
AniaGotuje.plŚniadanie gotowe. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem postawiła mnie na nogi. Śniadania uwielbiam. Zawsze staram się je urozmaicać. Tradycyjną kanapkę z żółtym serem dekoruję rukolą i włoskimi orzechami. Cienko pokrojoną fetę na kromce chleba smaruję pesto i posypuję płatkami migdałów…Takiemu śniadaniu nie można się oprzeć. Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata
codojedzenia