pomidorków koktajlowych do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki) Sos: 250 g świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska(...)wsypujemy szpinak. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż liście całkowicie zwiędną. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami chilli. Podsypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Rozkruszamy ser i gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory siekamy na drobne części. Oliwki kroimy w plasterki. Po 30 minutach kurczaka wyjmujemy i zalewamy sosem szpinakowym
Poezja smakudowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką(...)chlebki naan 4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej) 1 cukinia, pokrojona w plastry 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 ząbek czosnku, starty 120 g ulubionego sera żółtego, startego 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego czarnuszka suszona bazylia sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić
Food Squarewłasny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek koperku lub szczypiorku 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym) 6-8 jajek (zależy ile kwadratów udało nam się wykroić z ciasta francuskiego) sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Jeżeli używasz mrożonego(...)Odstaw. Wyjmij podpieczone spody tart z piekarnika. Gdy przestygną, palcami wgnieć środek, dzięki czemu uzyskasz okalający nadzienie rant tarty. Na ciasto rozłóż nadzienie z botwinki, tu i tam wetknij ser gorgonzola podzielony na kawałki. Teraz ostrożnie wbij po 1 jajku na każdą tartę. Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18-procentowej 1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia. Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową
Monia miesza i gotujeciasta francuskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 15 koszyczków (ilość zależy od wielkości foremek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g szynki (lub innej wędliny) pół świeżej papryki ser mozzarella (ok. 125 g) 2 jajka zioła prowansalskie olej lub masło, jeśli używasz stalowych foremek na muffinki sól Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i pokrój na kwadraty. Stalowe(...)koszyczka. Na wierzchu posyp posiekany ser, po szczypcie soli i ziół prowansalskich. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumienią) . Do koszyczków możesz włożyć… boczek, wędzoną lub obsmażoną pierś kurczaka, cebulę, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, kukurydzę, groszek konserwowy, brokuły, pieczarki, oliwki, sery (edamski, gouda, camembert, fetę). Do koszyczków
Kulinarny S.O.S.daniu. Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem pomidorów z puszki i parmezanu. Pyszna! W sezonie letnim idealna będzie zupa ze świeżych, dużych i mięsistych pomidorów. Dodatkami sprawdzonymi będą tarty ser, np. grana padano, parmezan, dziugas lub mozzarella, śmietana, jogurt naturalny, oliwa i świeża bazylia. Zupę krem z pomidorów przygotujecie: ze świeżych pomidorów, ze świeżych pomidorów z dodatkiem słodkich, małych koktajlowych(...)jeśli lubicie dodajcie zupie ostrości i wrzućcie posiekaną ostrą papryczkę lub przyprawcie porządnie pieprzem i ostrą papryką. Świetnymi dodatkami do zupy krem z pomidorów czy papryki będą: ser tarty, żółty, posiekana feta lub mozzarella, śmietana lub śmietanka, gęsty jogurt naturalny, oliwa, wszelakie świeże zioła, najlepiej bazylia, kolendra, natka czy koper, z grzankami: serowymi, ziołowymi z masełkiem, czosnkowymi polanymi oliwą
Zasmakuj Kuchniszpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj Po kilku minutach cukier zacznie
Eat me! Fit me!dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść węglowodany, kiedy
kruche babeczkiwybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie jest przepięknie podane i uzupełniane na bieżąco. Sądzę, że będę miała okazję pokazać Wam hotelową kuchnię i potrawy już za kilka dni. A tymczasem
W mojej kuchniplasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować sos: dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną
JejKuchniasojowym Marchewkowe gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem Tu podobne, z tym, że z cukinią Cukiniowe gofry; z pastą ricotta-feta Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły
More food, love and dreamsznudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus
Corner With Recipesmogłam się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;) Składniki: 1 burak ugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta
Kuchnia Prezydentowejjogurtu naturalnego łyżka oleju 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soli Nadzienie: 3 jajka 80 ml jogurtu naturalnego 40 g sera camembert 200 g fety kilka świeżych fig łyżka miodu/syropu z agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy
Powiedz dietom niesuszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba opcjonalnie szczypta
Kulinarne przygody Gatity