ser feta - 6431 przepisów (strona:318/429)

Sałatka szopska 252

wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :)  Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :)  Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie... SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz(...)również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
jogurtowy kurczak 322

sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor mozarella lub feta przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem wymieszanym z kurkumą, papryką i mięta wkładamy do lodówki na ok. pół godziny w międzyczasie kroimy pomidora i ser, mieszamy z umytą i osuszoną sałatą kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy

Luźna Kuchnia
Sałatka z cieciorki, pomidorów, awokado i sera 151

lśnią. Chyba zasłużyłam na porcję czegoś lekkiego, wiosennego, a przy tym sycącego i zdrowego. Tak! ta sałatka spełnia moje wymagania;)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100g sera solankowego (może być feta) 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 nieduże awokado 1 nieduża czerwona cebula kawałek ogórka (ok 5cm) garść kiełków sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu(...)połowy limonki pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę, jeśli jest miękki można po prostu pokruszyć palcami. Składniki sałatki wymieszać. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Słonecznego dnia

Obiad gotowy
Surówka z owczym serem 116

Surówki uwielbiamy. Nie dlatego, że są zdrowe. Po prostu lubimy. Do tego dressing i jesteśmy szczęśliwi. No i ser. W tym serze zakochaliśmy się. Kochamy kozi, uwielbiamy fetę, jednak kaszkawal zdominował nasze smaki <3 Składniki: 100 g sera kaszkawal 1 czerwona słodka papryka 6 rzodkiewek 1 pomidor malinowy 1 cebula (mała) 1 pęczek szczypiorku 50 ml wody 4 łyżki

R'n'G Kitchen
33 propozycje na świąteczne sałatki 17673

kiełbasą i jabłkiem Kalafiorowo-ziemniaczana sałatka z parówkami Sałatka brokułowa z jajkami – warstwowa Sałatka brokułowa z jajkami i pomidorem Prosta sałatka imprezowa Sałatka brokułowa z fetą Sałatka z szynką, porem, serem i kukurydzą Sałatka z porem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem Warstwowa sałatka z szynką i porem Zielona sałatka z jajkiem i łososiem Sałatka z tortellini Sałatka śledziowa(...)Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka „puszkowa” – z papryką, porem, kurczakiem i serem Sałatka z kaszki kuskus z majonezem Sałatka z pieczarkami, serem, jajkiem, kurczakiem i kukurydzą Sałatka „Pod wódeczkę” Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami Sałatka z zupek chińskich Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka

Smaki Na Talerzu
Sałatka szopska 149

posmakuje wszystkim miłośnikom sałatki greckiej, która jest nieco podobna. Zapraszam! Składniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 1 czerwona cebula 130 g sera bałkańskiego (lub twardej fety, ewentualnie bryndzy) 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego pieprz sól 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki Sposób wykonania: 1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki(...)grubą kostkę. 4. Warzywa połączyć. 5. W miseczce wymieszać siekaną pietruszkę, oliwę, odrobinę soli, pieprzu i octu winnego. Dodać do warzyw i wymieszać. 6. Wierzch sałatki posypać tartym serem. Sałatka pysznie smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych 237

pełnym energii na czekający nas wspaniały weekend. Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych SKŁADNIKI: kilkanaście surowych krewetek pomidorki koktajlowe rukola 1-2 ząbek czosnku czarne oliwki ser typu greckiego lub feta 1 łyżka utartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki(...)przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem. Sałatkę oprószyć tartym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zielona sałatka z grillowanym kurczakiem 342

nieduża główka sałaty lodowej 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 1 duży długi ogórek 1 duże awokado lub dwa mniejsze 1/2 szklanki ziaren słonecznika 200 g sera sałatkowego a`la feta sól ziołowa słodka papryka olej sezamowy sól/pieprz Pierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Każdą pojedyńczą pierś rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso oprószyć solą ziołową(...)pozostałe składniki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Awokado obrać, usunąć pestke i pokroić w kostkę. Ser sałatkowy również pokroic w kostkę. Wszystkie składniki przełozyc do miski i dokładnie wymieszać. Ugrillowane mięsko pokroić w paseczki i dodać do pozostałych składników. Sałatkę ponownie wymieszać, skropić olejem sezamowym

Monia miesza i gotuje
Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem 346

małe pomidorki, suszone w oleju i suszone granulowane. składniki: 250 g makaronu, u mnie kokardki Czanieckie 500 g piersi z kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka papryka czosnek granulowny Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą(...)oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy. Całość delikatnie skropić olejem z suszonych pomidorów i wszystko wymieszać

Monia miesza i gotuje
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 273

kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej  1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz olej składniki(...)następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser. Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz

Bon Appetit Małgorzaty
Botwinka z ziemniakami i kozim serem 187

łyżka-ew. odrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta. Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) Chipsy z szynki długo dojrzewającej   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubsze plastry. Do garnka o grubym dnie, wlewamy tłuszcz (oliwa(...)pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego

Kopystką po garach
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą 112

fetą na pewno będzie smaczniejszy w letnim sezonie, kiedy zioła będą smakowały tak jak trzeba. Obecnym jeszcze do tego daleko, ale coś do jogurtu i fety trzeba było dodać. Wylądowały w nim więc koperek i natka pietruszki. Z dodatkiem zielonej dymki byłby jeszcze lepszy. A, i nie szalejcie z solą. Pamiętajcie, że feta jest dość słonym serem(...)głowie. Czekajcie aż sama doczekam się swojej działki. I z prawdziwego zdarzenia zamykanego grilla. Będę kombinować nawet ze śniadaniami. Desery? A proszę bardzo. Będą też desery. Składniki: 200 g fety 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz Fetę, jogurt i obrane ząbki czosnku

Kardamonovy
Wiosenna tarta ze szparagami 192

mąki pszennej  125 g mąki pszennej pełnoziarnistej  150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 250 g ricotty 150 g sera sałatkowego a'la feta np. Favita 2 jajka 50 g parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część a resztę ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta

Monia miesza i gotuje
Chaczapuri adżarskie 1769

bundz). Wlewamy wodę, całość łączymy widelcem. Do tego nadzienia nie nada się ciapowata i tłusta ‘polska feta’ – ani sałatkowa, ani odchudzona w wersji light. Łatwo teraz kupić oryginalną fetę – jest połączeniem mleka owczego i koziego (w różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni(...)instant 1 niepełna łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli 250ml ciepłej wody 6 łyżek stołowych oleju rzepakowego SKŁADNIKI NADZIENIA 2 jajka M 200g twardej fety z mleka owczego i krowiego (albo oryginalnego gruzińskiego sera suluguni) 100g tartej lub kostkowanej mozzarelli (albo niesolonego sera bundz) 8 łyżek stołowych wody 4 łyżeczki masła

Karo in the Kitchen
Liban – przewodnik kulinarny 138

przez kiszonego i pasty humusowe, do gulaszu. Popularnym dodatkiem jest kuskus perłowy (moghrabieh), który na szczęście można kupić już w Polsce. W Libanie są najlepsze na świecie sery – świeży halloumi, przypominający fetę kaszkawan i shanklish, czyli coś w rodzaju bryndzy podawanej z pomidorami i ziołami. Shanklish Jada się sporo tatarów i podrobów np. dania z wątróbką (sawda), czy kanapki(...)innych krajach regionu. Chyba że traficie do dzielnicy ormiańskiej, gdzie ilość cukru w cukrze musi się zgadzać. Mój ulubiony deser kenafeh czyli słodki deser oparty na ciągnącym się serze. Lubią go nawet miejscowe bezdomne koty. I oczywiście koktajle ze świeżo wyciskanych owoców. Miejscowi piją też jallab – słodki kompot z rodzynek, lemoniady i koktajle mleczne. Co przywieźć z Libanu

Ugotowane pozamiatane