ser feta - 6431 przepisów (strona:316/429)

Sałatka z bobem i truskawkami 172

szypułek. Wstrząsamy słoik z dressingiem, odkręcamy i polewamy każdą porcję. Na wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem. PS: Aby sałatka była bardziej sycąca możemy rozkruszyć na wierzch trochę sera sałatkowego typu feta. Jeśli chcemy, aby była bardziej odświeżająca – dodajemy drobno posiekaną garść mięty. Post Sałatka z bobem i truskawkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tortilla z mieszanką sałat i serem feta 133

proste danie, które mimo wszystko jest naprawdę smaczne. Korzystamy tu z gotowych tortilli, mieszanki sałat, którą można dostać w prawie każdym warzywniaku oraz sklepie i z greckiego sera sałatkowego typu feta. Całość tworzy pyszne połączenie, które na stole może pojawić się dosłownie w kilka minut. Proste pomysły w kuchni czasami sprawdzają się idealnie

Milion Smaków
WIOSENNA SAŁATKA Z ROSZPUNKI, AWOKADO I POMARAŃCZY Z SOSEM WINEGRET 229

pomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki połowa słodkiej

Calzonella.com
Szakszuka. 167

naturalnie - okazuje się, że smakuje wyśmienicie :) Znacie jakieś wyjątki od tej reguły? Składniki: 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 100 g fety (lub innego sera typu bałkańskiego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa sól zielona kolendra lub pietruszka jajka - tyle, dla ilu osób gotujemy Wykonanie: Cebulę

zadanie-gotowanie
Sałatka z granatem i kurczakiem. 167

chilli, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w cienkie paski. Gotowego kurczaka dodajemy do sałatki. Dekorujemy pokrojonym w kostkę białym serem sałatkowym lub fetą i posypujemy garścią nasion granatu. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 168

rodniki. Jedzmy więc figi  na zdrowie :) Fig nie musimy obierać - najlepiej pokroić je na 4 części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też

Powiedz dietom nie
Chleb śródziemnomorski 163

auto'); ga('send', 'pageview'); CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI Składniki: - 350 gram mąki - 150 mililitrów wody - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 20 gram świeżych drożdży (opakowanie suszonych) - 100 gram sera typu greckiego (feta) - 100 gram czarnych oliwek - 1 łyżka świeżego rozmarynu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Jeżeli robimy chleb z wykorzystaniem świeżych drożdży, przygotowujemy najpierw rozczyn - drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody

Życie zamknięte w smaku
Frittata ze szpinakiem 166

już dość jajecznicy, jajek na miękko lub jajek sadzonych, to proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą 1051

kurczak oraz feta a także duża ilość prażonego słonecznika. Całość polana domowym sosem czosnkowym. składniki: 2 średnie brokuły 350 g piersi z kurczaka 180 g fety lub innego sera sałatkowego ziarna słonecznika u mnie Kresto sól,pieprz olej do smażenia domowy sos czosnkowy Przygotować sos czosnkowy i odstawić aby smaki sie przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować

Monia miesza i gotuje
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2610

Bardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie jeszcze bardziej kolorowa, a na smaku na pewno nie straci... Składniki: 1 opakowanie rukoli 1 mix trzech sałat 1 jabłko 1 gruszka 1 cebula czerwona po pół papryki czerwonej i żółtej 1 łyżka

kgwjanczewo
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 178

patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny, zostawić w piekarniku na kolejne 5 minut.  Ten pomysł był absolutnie trafiony, jedynie zbyt delikatny smak ricotty sprawia, że następnym razem sięgnę po fetę lub inny ser o mocniejszym smaku i aromacie

W poszukiwaniu inspiracji
SAŁATKA 3 SKŁADNIKOWA -ROSZPONKA 209

modyfikować, dodawać i odejmować. Ja dzisiaj nie mam czasu, biegnę dalej podbijać świat ale wcześniej jedzonko, także przygotujcie:  Składniki:   torebka roszponki  jedną kostkę sera sałatkowego typu feta  słoik pomidorów suszonych w zalewie  ... i wszystko razem wymieszajcie dodając odrobinę oliwy z zalewy oraz ulubione przyprawy,bez soli. Miłego dnia

pieprzny smaczek
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 500

mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie

Chilli Czosnek i Oliwa
Spinat, spinach, szpinak. 209

sól pieprz cukier Dodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc

Olikowa kuchnia
Test sosów do warzyw na ciepło 313

lubi, chociaż nie wie, że przeszkodą w jego polubieniu jest jedynie kwestia doprawienia. Ja szpinak uwielbiam, uważam, że świetnie pasuje do niego czosnek, ser (zarówno parmezan, odmiany sera blue czy feta, a nawet nasz polski twaróg), śmietana i oczywiście sól i pieprz. Przy robieniu sosu znów minimalnie przesadziłam z ilością, tym razem śmietany. Przez to sam sos nie był

Pasja Smaku