atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami
Chilli Czosnek i Oliwajest na tyle smaczny, że przewija się w większości moich sałatkowych przepisów. 😁 Sałatka: ulubiony miks sałat 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango ok. 10 pomidorków cherry oliwa z oliwek Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty, ale i słodki zarazem - przepyszny! Świetnie smakuje normalnie, ale zgrillowany nabiera charakteru. Wystarczy lekko(...)Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki. Na głębokim talerzu lub w misce układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz pomidorki. Posypujemy grillowanym serem. Przygotowujemy dressing. Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego 2 łyżeczki francuskiej musztardy sól oraz pieprz Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka
Cooking MonsterUwielbiam robić filety z kurczaaka inaczej niż tradycyjnie. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z piekarnika z serem cheedar oraz z brązowymi pieczarkami. Podałam je z ogórkami z fetą oraz kaszą kuskus. Taka propozycja obiadowa na pewno przypadnie do gustu nie jednej osobie. Smacznego :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/
Gotowanie Patkioleju kokosowego) 1 brokuł 150g fety (dla maluchów lepszy będzie zwykły serek o dobrym składzie, feta ma za dużo soli) 2 ząbki czosnku śmietana 18% zioła (pieprz ziołowy, zioła prowansalskie) Brokuła ugotować aż będzie mięciutki, przestudzić i zmiażdżyć widelcem, dodać ser i dokładnie wymieszać i odstawić, żeby smaki się przeniknęły. Dowolną ilość śmietany (u nas pół szklanki) wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkozrobić duże zapasy. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska (Biedronka). 2. Sałatka z pieczonego buraka Co sałatka, to u mnie inna wersja. Tradycyjnie: jakiś ser (najczęściej używam wędzonego twarogu, były również gorgonzola i feta) + pieczone buraki (5-6 sztuk) + prażone pestki słonecznika (2-3 garście) + warzywa surowe, najlepiej zielone, robiłam już z: rukolą, szpinakiem, brokułem, selerem naciowym
Qlinarnie i Qlinarniekurczakiem i sosem anchois Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Wyborna sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami Artykuł Sałatka cezar z kurczakiem i sosem anchois pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuchłodzie tężeje, ale bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu. Serowe kuleczki doskonale nadają się do sałatek, na kanapki i wszędzie tam, gdzie używamy fety. To doskonała znacznie mniej kaloryczna alternatywa dla tłustego sera. :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaspodziewałam się żadnych cudów i fanfarów, ale generalnie to wyszło całkiem smacznie, chociaż wprowadziłabym kilka poprawek, na przykład : zrobiłabym do pizzy biały sos z fety, czosnku i szpinaku; użyłabym również mozzarelli zamiast żółtego sera. Oczywiście wszystko zależy od Waszego gustu, bo brokułowy spód to tylko ,,baza", a dodatki zależą już od Waszego apetytu i inwencji twórczej. 😉 Składniki
Kuchnia EllieSporo czasu zajęło mi przekonanie się do tofu. Długo wykorzystywałam je właściwie jedynie jako substytut białego sera. Do tofurnika, serków smakowych, kilka razy marynowałam jak fetę. Ale jednak smażone tofu bardziej kojarzy mi się z tekturą niż substytutem mięsa. A jednak… Nie będę Wam wmawiać, że się nie zorientujecie, iż, zamiast mięsa, dostaliście tofu. ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenfety sól,pieprz Kamis oliwa do smażenia Przygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię z oliwą i przesmażyć pokrojone liście, aby zmiękły a przede wszystkim odparowały wodę i znacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy
Monia miesza i gotujeoliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki : * kostka domowej fety * szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić na trzy dni do lodówki
Magiczne Życie MartyPlacuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatitydzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek – dziś wyjątkowo konserwowy, duuuużo sałaty, dobry ser, tu różne formy w zależności od upodobań, np. owczy, krowi, żółty, feta, nawet tofu. Ostatnim etapem jest dobry domowy dressing – pierwsze kulinarne skrzypce grają tu: oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i musztarda(...)winegret musztardowy. Pomysł na nieco inną sałatkę? Proszę bardzo:) Dodajcie do ulubionego mixu sałat ser pleśniowy, np. niebieski, suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje – smacznego:) Składniki: 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi (z serii Tesco eat fresh „Peruvian
Zasmakuj Kuchnisera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę z pierwszego tłoczenia. Nie będę Wam znowu pisać, że napiekłam za dużo buraków i musiałam coś z nimi zrobić. Ale taka jest prawda. My jakiś czas temu natknął się na ser(...)także sos. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana z botwinką Artykuł Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysłyszę hasło koreczki, zaraz widzę żółty ser ponadziewany na wykałaczki. 😋 Każdy chyba tak ma, bo to najpopularniejszy składnik tych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne pomidorki koktajlowe ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy
Dieta moja pasja