miks sałat, u mnie z rukolą 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango 1 duży grejpfrut opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni oliwa z oliwek Ta sałatka nie tylko jest bajecznie prosta, ale i pyszna. Chrupiąca, soczysta i smakowita. Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej fety. Słony, sprężysty, ale i słodki zarazem - przepyszny(...)tekstury i smaku, ale będzie smaczna także i bez ich dodatku. Na głębokim talerzu układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz układamy wyfiletowane cząstki grejpfruta. Posypujemy grillowanym serem i pestkami. Przygotowujemy dressing. To ostatnio ulubiony przeze mnie sos, klasyczny, a zarazem zaskakujący dzięki dodatkowi francuskiej musztardy z chrupiącą gorczycą. Wypróbujcie do ulubionej sałatki, a pokochacie
Cooking Monsterzapachach. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush Składniki 200 g mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka suchych drożdży 30 ml oliwy z oliwek 80-100 ml letniej wody 200 g brukselki 100 g fety 100 g orzechów makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki(...)nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyciąg chleb, nałóż w środek Baba Ghanoush, posyp przypieczoną brukselką, orzechami, pokruszoną fetą i dopraw płatkami chili. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-25 minut. Kiedy orzechy i ser będę podpieczone, Twój płaski chleb jest gotowy, posyp go tylko świeżą miętą i zjadaj. Smacznego 🇵🇱 Artykuł Płaski chleb z brukselką, fetą
RafalCookprzy wyrabianiu ciasta 200 g jogurt grecki 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 300 g sera podpuszczkowego, np. typu koryciński (można też użyć 50/50 mozzarellę i fetę) masło na wierzch W misce wymieszać jogurt z wodą, dodać sól, sodę, ocet i olej. Wymieszać i zostawić na 2-3 minuty, aż zacznie(...)Wyrabiać podsypując dodatkowo mąką do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się gładkie. Zostawić ciasto aby odpoczęło na 10-15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Sery zetrzeć na tarce i dokładnie ze sobą wymieszać. Z nadzienia uformować 4 kule jednakowej wielkości. Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej formować okrągły placek, pomagając sobie wałkiem
Przepisy na domowy ser i chlebwykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy z oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz
Miód i pieprzMoi znajomi, którzy zaglądają na tego bloga są moimi najlepszymi doradcami i pomysłodawcami! Często słyszę od nich, a może byś zrobiła to czy tamto i umieściła
Taste TherapyWiosna zawitała do nas na dobre, dlatego nadszedł czas na przepisy szybkie i lekkie, najlepsze na ciepłe dni. W sklepach też mamy już mnóstwo pięknych i
karmelowyjest znacznie cięższy i nudny, a wiosna jest właśnie po to, aby urozmaicać codzienie dania. Do sałatki można dodać suszone pomidory lub inny, ulubiony ser jak np. capri czy ostrzejszą w smaku gorgonzolę, grecka feta będzie doskonała w tym przepisie, ale należy pamiętać, że jest juz wystarczająco słona. Grillowany halloumi także pasuje do tego przepisu, rozmarzyłam się, pyszności! Można
Moja smaczna kuchniaeuro mleko od 1,50 do 2,80 euro za litr ser owczy twarogowy od 9,00 euro do 11,00 euro za kilogram ser żółty w plastrach 3,00 euro (około 20 plasterków) feta od 1,00 do 5,00 euro za kostkę jogurt grecki duży w kubełku od 2,00 do 4,00 euro jabłka
ClauditteMissCookingserka fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłoPost Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. składniki: 6 jajek 2 garście mizuny 7 pomidorków cherry 3 kwiaty cukinii 50 g fety 1 łyżka mąki masło klarowane do smażenia sól z pieprzem Kamis ser cheddar do posypania Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać(...)patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aż masa się całkowicie zetnie. Oczywiście używamy patelni w której możemy
Monia miesza i gotujeSałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz sok z 1/2 cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kulinarne przygody Gatitypierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego
nietylkopasta.plpierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego
nietylkopasta.plMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!