ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów, np. fety, sera bałkańskiego, czy koziego. Pastę możecie wykorzystać także jako dodatek do krakersów czy paluszków grissini - ja mam takie ciasteczka z oliwą z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - smakują z pastą wybornie! Mój
Chilli Czosnek i Oliwawypadku z zawijaniem roladek powinniście się uwinąć w 10 minut. Jeżeli nie przepadacie lub nie możecie dostać sera gorgonzola, możecie zastąpić go innym serem z niebieską pleśnią, serem feta lub serem kozim. Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem Involtini di zucchini na podstawie przepisu Gennaro Contaldo z książki Dwaj łakomi Włosi na ok. 16 roladek
Chilli Czosnek i Oliwatartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Ugotowany groszek, cebulkę
Przysmaki Karolkinajwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał
Bernika - moj kulinarny pamietnikróżnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam
Fabryka pomysłówSałatka z gruszką i kozim serem sprawdzi się świetnie na kolację albo śniadanie. Przypomnieliśmy sobie o tej sałatce przeglądając przepisy w internecie. Do jej przygotowania potrzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rzucane na górę ciasta, tak jak się rzuca starą szmatę. Na zakończenie mojej bardzo nudnej opowieści, życzę Ci, smacznej starej szmaty. Oczywiście potrzebujemy kilku składników 400 g sera feta 200 g startej mozzarelli – możesz użyć dowolnego innego sera 300 g jogurtu greckiego 2 jajka Dość dużo świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Ciasto filo(...)oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego Jeśli mamy już składniki, to bierzemy się za Starą Szmatę W pierwszej kolejności pokrusz fetę, dodaj jajka, ser, jogurt, pieprz, gałkę i dobrze wymieszaj. Po drugie wymaluj oliwą z oliwek firmę lub foremki do pieczenia. W trzecim punkcie dość mocno pomaluj pierwszy arkusz ciasta filo i połóż go w formie, w zależności jakiej
RafalCookmoją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dosłownie szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki mleka(...)łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy. Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy. Wkładamy naszą masę do foremek. Pieczemy ok. 20 minut
Kitchens AlphabetZbliżał się termin ważności do spożycia sera. Powstała więc sałatka z wykorzystaniem tego co w lodówce. Połączenie słonego sera z słodkimi innymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta. Składniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę. Gruszki obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych, pokroiłem w dość dużą kostkę. Odcedziłem kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno posiekałem. Wszystkie składniki rozłożyłem na sałacie. Całość polałem sosem. Sos : wymieszałem dokładnie wszystkie
R'n'G KitchenRóżne pomysły na nadzienie do filetów z kurczaka tutaj prezentowałam, ale takiej mieszanki jeszcze nie było Jeśli lubicie ser, duuuużo sera, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mozarella, feta, gouda i pieczarki wspaniale smakują razem! Spróbujcie Składniki na 2 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 20g twardej mozarelli – 20g sera feta – 20g ulubionego twardego(...)sera żółtego (u mnie gouda) – 2 duże pieczarki – 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego do nadzienia + 2 łyżki jogurtu do posmarowania filetów – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie oregano, bazylia, czosnek granulowany, kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Pieczarki oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach
Smaki Arminepleśniowym tylko tym razem zamiast sera pleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też w przepisie na placek z cukinią i serami . Więc to taki składak pomysłów, który okazał się spójną(...)jajko Nadzienie kawałek dyni ( ok 700 - 800 g) 1 łyżka oliwy kilka listków szałwi 2 cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 150 g sera feta 2 jajka] 200 ml śmietany kwaśnej 180 % sól, pieprz Instructions Przygotować ciasto - w misce rozmieszać mąkę, sól i zmielone orzechy, dodać zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę
Cooking for Emilyudają! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda – 0,5 szkl * oliwa – 2 łyżki * sól – 1 łyżka NADZIENIE: * ser feta – 300 g * twaróg – 120 g * ser żółty – 90 g * jajko – 2 szt * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy
Ostra na Słodkolodówce jeszcze kąsek pecorino, będzie pasował idealnie… właściwie do czegokolwiek z burakami. To w końcu ser z mleka owczego, a jak wiadomo tego typu sery bardzo się lubią z burakami właśnie. Tak więc, sałatka z burakami, kuskusem i fetą powstała, bo nie miałam co zrobić z burakami. Chciałam, żeby My też trochę skubnął jej na diecie, zrobiłam ją więc(...)fety. Nie wiem, serio. Kiedy jeszcze jej używałam, też zawsze miałam z tym problem. Teraz go nie mam, bo podrób nie używam. Jak nie ma w sklepie prawdziwej fety, nie kupuję w ogóle. Tak samo mam z majonezem. Jak nie ma kieleckiego, wychodzę ze sklepu. Składniki: 2 średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta
KardamonovySkładniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Purée kukurydziane: 1 kg ziemniaków 1 puszka słodkiej kukurydzy 0,5 kubka słodkiej śmietany pieprz sól Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż(...)powstały kieszonki, nacieramy pieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z purée
Luźna Kuchniajeśli takiej nie macie, można użyć po prostu pół kilo zwykłej mąki. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska(...)sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska
Poezja smaku