szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka pół szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: 25 dag sera białego ( półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie(...)plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem. 4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem. 5. Do odłożonego
IzabelawkuchniZrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie: 200g białego sera, 4 suszone pomidory, szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.), ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypiorku(...)łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego), sól, pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym
Z miłości do słodkościpszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Farsz: op. świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła op. sera feta 150g sera białego świeżo zmielony pieprz cebulka + masło do polania Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą
Smakołyki AsiMięciutkie, a na dodatek okraszone masełkiem i posypane cukrem kryształem. Ta słodycz podziałała chyba najbardziej, no ale o to właśnie chodziło, by dziecku coś "przemycić" ;) Składniki: 600g ziemniaków 400g białego sera twarogowego 2 małe jajka ok 1½ szklanki mąki pszennej sól 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzone przepuszczamy przez(...)praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbijamy jajka i dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie możemy jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu. Ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy na długi, cienki wałek, lekko spłaszczamy
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków np. TYCH … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków.Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!DO tego pyszny(...)żurawinowy …. podprażone orzechy … i gotowe! SKŁADNIKI:- ser biały – 500 g- masło – 60 g- jajko – 2 szt- kasza manna – 80 g- mąka – 40 g- sól – 1 szczyptaDODATKOWO:- orzechy – 50 g- masło – 2 łyżkiSOS:- świeża żurawina – 150g- wanilia – 1 laska- cukier – 40 g- sok żurawinowy ” Paola
Ostra na Słodkomąki wkładamy masło i siekamy nożem, dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto na gładką masę, odstawiamy na godzinę chłodne miejsce. składniki na masę serową: 125 g sera białego 30 g masła 50 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Żółtko miksujemy z masłem oraz cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt
Domowy Smak Jedzeniakwasy omega-3 i omega-6, które to chronią nasze serce i mózg. Dziś proponuję bardzo łagodną pastę z dodatkiem twarożku. Polecam :) Składniki - wędzone brzuszki z łososia 30 dkg. - ser biały twarogowy 15 dkg. - majonez - limonka lub cytryna - zielona pietruszka ( może być suszona ) - opcjonalnie: sól, biały pieprz Wykonanie Brzuszki łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki przełożyłam do miseczki(...)łososia dodałam pokruszony biały ser i całość zblendowałam na gładka masę. Do masy dodałam kilka kropel soku z limonki ( może być sok z cytryny ), łyżkę majonezu, łyżeczkę suszonej pietruszki i ciut białego zmielonego pieprzu. Jeśli łosoś jest mało słony można dosolić do smaku. Całośc dokładnie wymieszałam i odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki się " przegryzą " i pasta
Kuchnia z widokiem na ogródPrzygotowanie zajęło mi 15 minut więc dla mnie czas idealny, zwłaszcza że czas to coś czego aktualnie nie posiadam ;) Składniki: ( 1 porcja) kostka sera białego tłustego 200g 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mleka opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: 2 łyżki masła garść słonecznika 1. W misce łączymy ser biały z mąkami i cukrem waniliowym
NaKońcuJęzykaserek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Nadzienie: 25 dag sera białego półtłustego 1 duże jajko 1 budyń waniliowy cukier do smaku 1 cukier waniliowy 1 szklanka świeżych malin Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do posypania ciastek Wykonanie(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. 2. Nadzienie: Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy. 3. Formowanie i pieczenie: Następnie
Izabelawkuchnizrobieniu klusek leniwych w lodówce pozostało nam prawie pół kilograma białego sera. Ponieważ wszyscy lubimy ciasta, wykorzystaliśmy go do upieczenia prostego placka jabłkowo-serowego . Sięgnęliśmy na półkę po zeszłoroczną domową marmoladę jabłkową, ale równie dobre będą świeże jabłka. Można więc powiedzieć, że jest to ciasto, do którego składniki są zazwyczaj w domu, do tego przepis jest prosty, a efekt smakowity(...)mąki pszennej 140 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 2 jajka 3-4 kropelki olejku rumowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 400 g sera białego 50 g masła w temperaturze 80 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego Warstwa jabłkowa: 1 słoik marmolady jabłkowej
niecodziennikparynerki ze względu na obecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo(...)rabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu; 200 g rabarbaru; 1 łyża nasion Chia. Crumble: 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka wiórków kokosowych. Krok po kroku. Na samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie szybko zagniatam rękoma
Życie na widelcusamo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 250 g sera białego 250 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 jajka 100-120 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Ser biały
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej(...)ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 1 jajo 300 ml bulionu sól i pieprz ziołowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Wykonanie: 1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę pozostawiamy na surówkę . 2. Biały ser dokładnie rozgnieść widelcem, dołożyć kaszę
Poezja Smaków - blog kulinarnyPełnoziarnisty makaron typu spaghetti z białym serem i owocami lata- kompozycja pełna zdrowia i kolorów :) Ostatnio jest to moje ulubione danie na kolację- szybkie, pożywne i mega smaczne- ale jako wartościowy deser również będzie świetnym rozwiązaniem :) Jeżeli mogłabym coś doradzić w kwestii sera, to polecam wybrać twarogowy ser typu włoskiego, gdyż jest bardziej maślany, nie ma tego kwaśnego posmaku(...)tradycyjny twaróg, no i nie rozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam czereśni, truskawek oraz borówek w różnych proporcjach) * syrop klonowy- do posłodzenia * świeża mięta- do ozdoby Makaron ugotować al dente. Owoce oraz ser pokroić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu
Kraina Miodem Płynącaspód: 1 1 / 2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 / 2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera 6 żółtek 6 białek 1 szklanka cukru 3 / 4 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki mleka 1 szczypta soli kilka kropel aromatu cytrynowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)Ciasto na spód: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Wlewać stopniowo olej, następnie dodać ser, dokładnie zmiksować. Do masy serowej dosypać budynie śmietankowe, wlać mleko i kilka kropelek
niecodziennikpary