ser biały - 9461 przepisów (strona:28/631)

Sernik z pianką kajmakową 159

zapamiętałam, jednak i tak parę rzeczy pozmieniałam, jednak za pomysł na jego stworzenie serdecznie dziękuję, gdyż połączenie sernika i kajmaku - niebo w gębie. Składniki: Na sernik: 1 kg sera białego (może być w wiaderku) 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g masła 6 jajek (białka i żółtka osobno) szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)krówkowej (kajmakowej) 300 ml. śmietanki 30 % 2 opakowania usztywniacza do śmietany Przygotowanie: Sernik: Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce sera białego. Następnie dodać mąkę, parę kropli aromatu i dokładnie przemieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową przelać do okrągłej formy

My sweet a life
Rzodkiewkowo-serowy chłodnik 130

stał się domowym hitem. Składniki: 600 ml maślanki 100 ml jogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek drobnego szczypiorku 250 g sera białego chudego 1 cebula sól, pieprz do smaku orzechy włoskie w dowolnej ilości do posypania na wierzch (u mnie w dużej, oczywiście) 1 łyżka dobrego oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę(...)drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Maślankę połączyć z jogurtem. Dodać rozdrobniony ser biały. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce (posiadacze termomixu delikatnie szatkują w maszynie). Dodać do chłodnika. Koperek, natkę pietruszki lub szczypiorku drobno posiekać. Dodać do całości. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi

gutfut
Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 302

zwykle kupuję 3 pojemniczki o wadze 450 g i nadmiar sera ( do 1,2 kg) wyjadam łyżką (mniam). Drukuj Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik Składniki 1,2 kg sera białego ( u mnie sernikowo-kanapkowy) 120 g masła 6 jajek 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki mąki pszennej 2/3 - 1 szkl. cukru Polewa(...)przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy z odrobiną soli pianę. Masło ucieramy z cukrem, na gładką, puszystą masę. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas ucierając. Dodajemy po łyżce ser biały, cały czas ucierając masę. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę z kaszą. Mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w 170 stopniach ok 1,15 h - do całkowitego ścięcia

Mieszam w Garnku
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 236

tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy,wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego dwukrotnie (u mnie Vitello z Biedronki) 1/2-3/4 szklanki cukru (my lubimy mniej słodkie więc 1/2 szklanki) 4 jajka (u mnie rozmiar L) 2 proszki budyniowe waniliowe bez cukru(...)jagodowy pod bezową chmurką Sernik jagodowy pod bezową chmurką Sernik jagodowy pod bezową chmurką Sernik jagodowy pod bezową chmurką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg sera białego zmielonego dwukrotnie (u mnie Vitello z Biedronki) 1/2-3/4 szklanki cukru (my lubimy mniej słodkie więc 1/2 szklanki) 4 jajka (u mnie rozmiar L) 2 budynie waniliowe bez cukru

moj przepis na
SERNICZKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI 113

czekoladową i obsypany wafelkiem. Nie posiadają one żadnego spodu, tym bardziej szybko się je przygotowuje 😉 Polecane  nie tylko na specjalne okazje... Składniki: 250 ml śmietany 30% 250 g sera białego półtłustego 100 g czekolady gorzkiej 2 wafelki czekoladowe (po 50 g) - u mnie: Lusette 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru wiśnie w syropie  Polewa: 50 g masła(...)podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Studzimy. Żelatynę zalewamy zimną wody ok. 1/4 szklanki, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką z czekoladą. Ser biały blendujemy na gładką masę i dodajemy do niego śmietankę czekoladową oraz cukier puder. Miksujemy blenderem aż masa będzie jednolita. Na końcu dodajemy pokruszone wafelki Lusette i mieszamy łyżką

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 355

krokietów. Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej(...)następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy.  Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto

Słodka Strona
Seromak 193

szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru(...)dodać olejek. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Do masy makowej delikatnie, szpatułką wmieszać ubite białka. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Masa serowa: 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 188

około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (około 160 gr) 500 gr sera białego trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka z Piątnicy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 2 szklanki musu malinowego (najlepiej bez cukru) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone(...)porzeczkową pianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1000 gr świeżych lub mrożonych malin Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (około 160 gr) 500 gr sera białego trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka z Piątnicy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 2 szklanki musu malinowego (najlepiej bez cukru) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone

moj przepis na
Piernikowe kuleczki z bakaliami – deser bez pieczenia 170

małą porcje kuleczek, ilość można zwiększyć) 100 g pierniczków bez polewy i lukru* 2 łyżki miodu wielokwiatowego – do nabycia w Yerba MaTe 24 około 2-3 pełne łyżki białego sera (kremowy) 2 pełne łyżki rodzynek** – do nabycia w Yerba MaTe 24 opcjonalnie cukier puder do obtoczenia części kuleczek * wspaniały sposób na wykorzystanie zeschłych pierników ** można dodać również inne(...)blendera z nożami, rozdrabniamy (nie musi być dokładnie). Następnie dodajemy ciepły roztopiony miód i rodzynki . Rozdrabniamy tak długo, aż uzyskamy coś na kształt lekko mokrego piasku. Następnie dokładamy stopniowo biały ser. 1-2 łyżki, włączamy blender i sprawdzamy czy z masy można lepić kulki. Jeśli nie dodajemy kolejną łyżkę sera. Z masy formujemy w dłoniach kulki (u mnie ciut większe

Słodkie okruszki
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi 104

borówki amerykańskiej - 250 g sera białego półtłustego - 400 g serka homogenizowanego - 1 łyżka esencji waniliowej - 4 łyżki cukru pudru - 2,5 łyżki żelatyny - biszkopty na spód S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy gorącej do 1/3 wysokości szklanki, studzimy(...)borówek miksujemy, dodajemy ser biały, serki homogenizowane, esencję waniliową, cukier puder i roztwór żelatyny, miksujemy na gładką masę. w tortownicy układamy biszkopty, wylewamy na nie masę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. po tym czasie dekorujemy sernik resztą borówek i schładzamy jeszcze przez około 2 godziny. smacznego

Gocha gotuje!
Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana 188

sera dodam jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, bo się świetnie komponują z resztą dania. Roladki z bakłażana Składniki: 1 bakłażan  sól  oliwa z oliwek  100 g sera białego  100 g fety  1 łyżka mleka  pieprz kolorowy  rukola  opcjonalnie orzechy włoskie  Przygotowanie: Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki ( z jednego wychodzi(...)solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy plastry bakłażana oliwą z oliwek z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni ok minuty z każdej ze stron. Ser biały i ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy ze sobą i odrobiną mleka. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Do sera można również dodać drobno posiekane orzechy włoskie.  Na każdy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PLACUSZKI KAKAOWE 167

masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 2 banany 200 g sera białego chudego 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła cynamon kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko(...)Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.  Nadzienie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Za pomocą blendera ręcznego mieszamy ze sobą banany i ser biały do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy. Polewa: W kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem. Gotowe placuszki przekładamy nadzieniem. Na wierzchu polewamy roztopioną czekoladą

Kuchnia MagdaLeny
Sernik królewski 894

Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 200 g zimnego masła 2 jajka Masa serowa: 1 kg białego sera ( trzykrotnie mielony ) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier(...)Masa serowa - masło ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka oddzielić od białek. Do ubitego z cukrami masła dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce biały ser. Dokładnie wyrobić masę. Na końcu dodać budyń śmietankowy w proszku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód

WSZYSTKO SMACZNE